Interactieve whiteboards

Interactieve whiteboards

Wat is een interactief whiteboard precies?

Een interactief whiteboard of in het meervoud interactive whiteboards is een andere naam voor digitaal schoolbord of ook wel eens afgekort tot digibord. Een digibord is een digitale versie van het klassieke schoolbord, waarop met krijt wordt geschreven of van het whiteboard waarop met stift kan worden geschreven. Een interactief whiteboard wordt o.a. ingezet in klaslokalen, cursusruimtes, vergaderruimtes en veel meer.

Andere namen die worden gebruikt zijn ook nog elektronisch schoolbord of smartboard. Bij de laatste moet worden opgemerkt dat het een merknaam betreft van SMART Technologies. Dit is een Canadees bedrijf dat in 1992 begonnen is met de productie van digitale schoolborden.

Hoe werkt een interactief whiteboard

Met een beamer wordt het computerbeeld op het bord geprojecteerd. Doorgaans is op die computer ook speciale software geïnstalleerd die het bord activeert en aanstuurt, zodra de computer wordt opgestart. Wanneer u het bord installeert en telkens wanneer u de beamer of het bord verplaatst, dient het bord opnieuw gekalibreerd te worden. Via de software wordt elk contact met het bord (met stift en/of vinger) omgezet in een muisklik of een digitale markering.

Op het scherm wordt met behulp van een beamer, welke aangesloten is op een computer, beelden geprojecteerd. Dankzij de aansluiting met de PC, heeft u diverse video- en presentatiemogelijkheden. Zo kunt u filmpjes en bewegende beelden tonen, hiervoor kan indien gewenst een extra geluidsversterking als boxen aangeschaft worden.

Wanneer u een presentatie met bijvoorbeeld een grafiek, een rekensom, of een afbeelding toont, dan kan er op het scherm extra informatie bijgeschreven worden. Zo kunt u een interactieve presentatie maken en beter de aandacht van de kijkers vasthouden. Het geheel kan inclusief aantekeningen digitaal worden opgeslagen en achteraf naar eventuele afwezigen of naar alle deelnemers gemaild worden. Afhankelijk van de gekozen technologie wordt voor het schrijven een speciale pen of gewoon de vingers gebruikt.

Touchscreen- en elektromagnetische borden worden op de computer aangesloten met een USB- of seriële kabel en halen eventueel hun energie vanuit de computer. Bij de infrarood- en ultrasoon technologieën daarentegen kan elk whiteboard, een projectiescherm of zelfs een wit stuk muur omgezet worden in een interactief schoolbord.

Voordeel- en nadelen van een interactief whiteboard


 Het voordeel van het digitale schoolbord boven het oude schoolbord is de grafische gebruikersomgeving, die gebruikmaakt van de mogelijkheden van een computer. 
 De aanschafwaarde van een beamer i.c.m. een interactief whiteboard ligt lager dan een groot touchscreen. Daarnaast kunt u een groter beeld creeëren.
 Een nadeel is dat bij het schrijven van gewone tekst op het digitale schoolbord enige vertraging optreedt.

Verschillende technieken digiborden

Er zijn diverse manieren om de 'touch' digitaal te maken. We beschrijven hieronder de verschillende technieken: 

  • Touchscreen - Twee elektrisch geleidende folies, gescheiden door een dun laagje lucht. Raken de laagjes elkaar (door druk), dan wordt contact gemaakt, waarbij de (X,Y) coördinaten worden doorgegeven. Bij deze technologie is het bordoppervlak zacht. Het kan beschreven en aangetikt worden met een pen of met de vinger.
  • Elektromagnetisch - Hier reageert een net van dunne kabels achter het bord met de spoel in de stift om de (X,Y) coördinaten te bepalen. Stiften kunnen actief zijn (Met batterij of kabel) dan wel passief (Wijzigen elektrische signalen van het bord zelf, maar hebben geen eigen stroomvoorziening). Dit type bord heeft doorgaans een hard oppervlak en werkt alleen met speciale stiften. De vinger kan hier niet op gebruikt worden.
  • Andere typen borden maken gebruik van laser, infrarood en ultrasoon, al dan niet in combinatie. Bij deze typen wordt de positie van de stift gedetecteerd op het moment van de klik, en niet de aanraking van het scherm. Vandaar dat deze technologie ook kan werken met het gewone whiteboard, projectiescherm of zelfs met een wit stuk muur. 
     

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een interactief whiteboard?

Er zijn meerdere factoren waar u op moet letten:

  • Software: U kunt voor een whiteboard kiezen, waarmee u alleen de computer bedient. Zo kunt u gemakkelijk via het scherm bij uw computer en dus bij uw bestanden en mappen. Er zijn echter ook diverse interactieve whiteboards te verkrijgen, waarbij ook software meegeleverd wordt. Elk merk heeft zijn eigen software en aangezien smaken verschillen, zult u ook hier moeten kijken waar uw wensen liggen.
  • Formaat: Het formaat is natuurlijk ook van belang. Heeft u al een (interactieve) beamer, dan zullen we moeten bekijken welk formaat deze beamer aankan. Ook moet er gekeken worden hoe groot de ruimte is en voor hoeveel mensen u wilt presenteren of les wilt geven. Uiteraard kunnen wij u hier mee helpen. Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.
  • Accessoires: U zult zich ook moeten bedenken waarvoor u het interactieve whiteboard in wilt zetten. Is dit op een vaste plek in een bepaalde ruimte, dan kan deze eenmalig geïnstalleerd worden. Er zijn dan nog wel accessoires voor deze opstelling, zoals twee extra borden voor op uw interactieve whiteboard. Zo maakt u er een handig dicht te klappen 5 vlaks whiteboard van. U kunt er ook voor kiezen om een elektrische hoogteverstelling erbij te nemen, waarbij het bord automatisch omhoog en omlaag kan. Wanneer u het whitebaord op meerdere plekken wilt gebruiken, dan is een verrijdbaar onderstel een goede optie. U kunt het interactieve whiteboard dan gemakkelijk naar een ander lokaal of ruimte rijden.


Toon mij de interactieve pennen voor whiteboards.

Modellen interactive whiteboards

Beamers voor het onderwijs vragen om een hoge resolutie, lange levensduur en een hoog contrastratio. Daarnaast zorgen we met de beamers bijvoorbeeld voor extra aansluitmogelijkheden, om diverse bronnen te koppelen en de beelden daarvan te kunnen projecteren.

Direct naar interactieve whiteboards kopen.

De volgende onderwerpen kunnen ook interessant voor u zijn: 

Interactieve beamers

De interactieve beamers zijn vooral goed geschikt op scholen en in vergaderruimten. U heeft de mogelijkheid om via het scherm de computer te bedienen of aantekeningen te maken. Dankzij de interactieve beamers heeft u daar geen digibord of andere dure oplossing voor nodig.

Meer over interactieve beamers

Short-throw beamers 

Short-throw projectoren maken dankzij hun speciale lens of spiegel een groot beeld op een korte afstand op mogelijk. Deze beamers zijn zeer geschikt i.c.m. een interactie whiteboard. 

Meer informatie over short throw beamers.

Persoonlijk advies

Wilt u meer weten over een van de soorten interactieve whiteboards of wilt u weten welke beamer het beste geschikt is voor uw situatie neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909. Wij helpen u graag verder of komen bij u langs om uw situatie te bekijken.

Vragen of advies over interactive whiteboards?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x