Advies interactieve whiteboards

Interactieve whiteboards

Interactief whiteboard

Heeft u interesse in een digibord? Wilt u er graag eentje kopen? Dan zit u bij Beamerexpert aan het juiste adres. Een digibord, oftewel een interactief whiteboard, wordt vaak gebruikt op scholen. Zo’n digibord is immers de digitale versie van een klassiek schoolbord. In plaats van schrijven met krijt wordt er geschreven met een stift of digitale pen. Naast dat het veel op scholen wordt gebruikt is een interactief whiteboard ook een aanwinst voor onder andere kantoor, vergaderzalen en cursusruimtes. Werp gerust een blik op ons assortiment en vind het perfecte interactieve whiteboard voor uw situatie.

Hoe werkt een interactief whiteboard?

Digitale whiteboards worden altijd aangesloten op een computer of laptop. Via een beamer wordt het computerbeeld vervolgens op het bord geprojecteerd. Op de computer wordt software geïnstalleerd die nodig is om het bord te activeren en aan te sturen. Wanneer de computer wordt opgestart, dan werkt het digibord direct. Mocht u de beamer of het bord verplaatsen, dan dient u het bord opnieuw kalibreren. Verder wordt via de software elk contact met het bord (met de stift en/of vinger) omgezet in een digitale markering. 

Op het scherm wordt dus met behulp van een beamer, welke aangesloten is op een computer, beelden geprojecteerd. Dankzij de aansluiting met de PC of een laptop heeft u diverse video- en presentatiemogelijkheden. Zo kunt u filmpjes en bewegende beelden tonen. Hiervoor kunt u tevens een extra geluidsversterking in de vorm van boxen aanschaffen. 

Wanneer u een presentatie met bijvoorbeeld een grafiek, rekensom of een afbeelding toont, dan kunt u op het scherm extra informatie erbij schrijven. Zo kunt u een interactieve presentatie maken en beter de aandacht van de kijkers vasthouden. Het geheel kan inclusief aantekeningen digitaal worden opgeslagen en achteraf naar eventuele afwezigen of naar alle deelnemers gemaild worden. Afhankelijk van de gekozen technologie wordt voor het schrijven een speciale pen gebruikt. Natuurlijk kunt u ook gewoon met de vingers aantekeningen maken op het digibord. 

Voordelen van een interactief whiteboard

Wanneer u werkt met een digibord, ofwel smartboard, dan ervaart u vele gemakken. Een aantal voordelen:

  • Met een digitaal schoolbord of interactief presentatiescherm werkt u in een grafische gebruikersomgeving die alle programma’s kan draaien die op de computer geïnstalleerd zijn.
  • Lessen voorbereiden of cursussen gaat zeer eenvoudig met een digibord. Daardoor blijft er meer tijd over voor andere werkzaamheden. 
  • Alle aantekeningen kunnen opgeslagen worden. 
  • Een digibord gebruiken in de les is spannend en door de vele mogelijkheden blijven de leerlingen, cursisten of medewerkers geconcentreerd. 
  • De aanschafwaarde van een beamer in combinatie met een interactief whiteboard ligt veel lager dan een groot touchscreen. Daarnaast kunt u een groter beeld creëren met een digiboard. 

Wat kost een digibord? 

Digitale whiteboards zijn dus goedkoper dan een groot touchscreen. Vraagt u zich af wat een interactief whiteboard kost? De prijzen van dit type whiteboards lopen sterk uiteen. In onze webshop kunt kiezen voor een goedkoop interactief whiteboard die begint bij €400,-. Voor de geavanceerde opties ligt de prijs aanzienlijk hoger. Dit kan oplopen tot €6000,- tot €8000,-. 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een interactief whiteboard?

Het is natuurlijk verleidelijk om te kiezen voor het goedkoopste interactieve whiteboard. Doorgaans ervaren we echter dat goedkoop duurkoop is of dat het digibord uiteindelijk toch niet past bij uw situatie. Het is natuurlijk een goed idee om van tevoren al enigszins te bepalen hoeveel u kunt investeren in een nieuw bord. Verder dient u rekening te houden met de volgende zaken: software, formaat en accessoires. 

Software

U kunt voor een whiteboard kiezen waarmee u een externe computer bedient. Zo kunt u gemakkelijk via het scherm bij uw computer en dus bij uw bestanden en mappen. Er zijn echter ook diverse interactieve whiteboards te verkrijgen waarbij software meegeleverd wordt. Elk merk heeft zijn eigen software en aangezien smaken verschillen, zult u ook hierbij nagaan waar uw wensen liggen. Schroom niet om ons een mail te sturen voor persoonlijk advies, indien u er zelf niet uitkomt. Leg uw situatie aan ons uit en dan kunnen we samen direct de beste oplossing voor u vinden! 

Formaat

Het formaat is natuurlijk ook van belang. Heeft u al een (interactieve) beamer? Dan zullen we moeten kijken welk formaat deze beamer aan kan. Ook moet er gekeken worden hoe groot de ruimte is en voor hoeveel mensen u presenteert of les geeft. Uiteraard kunnen wij u hier mee helpen. Neem hiervoor simpelweg contact met ons op. 

Accessoires

U moet ten slotte ook bedenken waarvoor u het interactieve whiteboard in wilt zetten. Is dit op een vaste plek in een bepaalde ruimte? Dan kan deze eenmalig geïnstalleerd worden. Er zijn accessoires beschikbaar voor deze opstelling. Denk bijvoorbeeld aan twee extra borden voor uw interactieve whiteboard. Zo maakt u er een handig dicht te klappen 5 vlaks whiteboard van. 

U kunt er ook voor kiezen om een elektrische hoogteverstelling erbij te nemen. Hiermee kan het bord automatisch omhoog en omlaag. Wanneer u het whiteboard op meerdere plekken wilt gebruiken, dan is een verrijdbaar onderstel tevens een goede optie. U kunt het interactieve whiteboard dan gemakkelijk naar een ander lokaal of ruimte rijden.

Verschillende technieken digiborden

Ook zijn er verschillende technieken waarmee u de digiborden kunt onderscheiden. Er zijn namelijk diverse manieren om de ‘touch’ digitaal te maken voor een interactief whiteboard. Hieronder lichten we de verschillende technieken verder toe.

Touchscreen

Bij dit type digiboard zijn twee elektrisch geleidende folies gescheiden door een dun laagje lucht. Raken de laagjes elkaar door druk, dan wordt er contact gemaakt. Tegelijkertijd worden de (X,Y) coördinaten doorgegeven. Heeft uw interactieve whiteboard deze technologie? Dan is het oppervlak van het digibord zacht. Het kan beschreven en aangetikt worden met een pen of met de vinger.

Elektromagnetisch

Heeft uw interactieve whiteboard elektromagnetische technologie? Dan reageert een net van dunne kabels achter het bord op de spoel in de stift om de (X,Y) coördinaten te bepalen. Deze stiften kunnen actief zijn. In dat geval zijn ze uitgerust met batterij of kabel. Daarnaast zijn er ook passieve stiften. Zo’n passieve stift wijzigt de elektrische signalen van het bord, maar heeft geen eigen stroomvoorziening. Dit type bord heeft doorgaans een hard oppervlak en werkt alleen met speciale stiften. De vinger kan met andere woorden hier niet op gebruikt worden.

Andere typen borden

Andere typen borden maken gebruik van laser, infrarood en ultrasoon, al dan niet in combinatie. Bij deze typen wordt de positie van de stift gedetecteerd op het moment van de klik, niet tijdens de aanraking van het scherm. Vandaar dat deze technologie ook kan werken met het gewone whiteboard, een projectiescherm of zelfs met een egaal wit stuk muur. 

Digibord kopen bij Beamerexpert

Bent u overtuigd van de gemakken van een digibord? Wacht dan niet langer en bestel vandaag nog uw smartboard bij Beamerexpert. Dankzij jarenlange ervaring hebben wij een assortiment van hoogwaardige kwaliteit met de laagste prijsgarantie. Al onze interactieve whiteboards ziet u op deze pagina in een handig overzicht. Door in de linkerkolom te filteren vindt u binnen een mum van tijd het beste bord voor uw situatie. Komt u er zelf toch niet helemaal uit of heeft u nog vragen? Onze klantenservice helpt u graag! U kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, te mailen naar [email protected] of te bellen naar 023-5517909 (NL) of 032-932609 (BE).

Vragen of advies over interactive whiteboards?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x