Welke projectietechnieken zijn er?
Op deze pagina geven we uitleg over de drie projectietechnieken van dit moment, te weten DLP, LCD en LED. Ook gaan we in op de voor- en nadelen van de drie projectietechnieken.
Uitleg DLP techniek van een beamer
DLP staat voor Digital Light Processing en is een door Texas Instruments uitgebrachte techniek. Heel simpel gezegd werkt het met heel veel, tot wel 1,3 miljoen kleine spiegeltjes (pixels), die kunnen kantelen. Ze kunnen naar het licht toe kantelen en zo het licht weerkaatsen of ze kunnen van het licht afkantelen waardoor er geen licht wordt door gelaten.
Om kleur weer te kunnen geven wordt er gebruik gemaakt van een snel draaiend transparantwieltje met daarop de primaire kleuren (rood, groen en blauw). Door hier op het juiste moment lichtstraaltjes door te spiegelen wordt er kleur verkregen. Een demo van deze techniek is te vinden op http://www.dlp.com.
Een DLP-projector werkt op basis van een digital micromirror device: een chip met honderdduizenden microscopisch kleine spiegeltjes. Elk spiegeltje komt overeen met een beeldpunt en klapt soms meer dan duizenden keren per seconde omhoog of omlaag en weerkaatst daardoor wel of niet het licht van de projectorlamp. Tussen de lamp en de spiegels bevindt zich een ronddraaiend wiel dat is opgebouwd uit de kleuren rood, groen en blauw. Wanneer de lichtpunten bijvoorbeeld door het blauwe segment van het wiel schijnen, wordt een blauw beeld uitgezonden, enzovoort. Zo worden achter elkaar en met een enorm hoge snelheid steeds drie aparte beelden geprojecteerd die in de hersenen samensmelten tot een kleurenbeeld.
Vanwege het hoge contrast maken digitale bioscopen gebruik van DLP-technologie. Een nadeel is het regenboog effect dat ontstaat door de afzonderlijk geprojecteerde beelden. Vooral bij heldere objecten (en witte ondertitels) zie je de randen in de kleuren rood-groen-blauw: de regenboog. Door het verhogen van de rotatiesnelheid van het kleurenwiel of door meerdere RGB-segmenten op het wiel te plaatsen, kan dit effect grotendeels worden verholpen.
DLP, de voordelen t.o.v. LCD
Bij DLP is het raster om de pixels veel minder zichtbaar, doordat de pixels dichter bij elkaar geplaatst kunnen worden.
Met DLP kunnen veel hogere contrastwaarden verkregen worden.
DLP chips hebben een veel langere levensduur.
DLP projectoren zijn over het algemeen veel kleiner.
Bij mobiel gebruik is een DLP beamer aan te raden.
DLP, de nadelen t.o.v. LCD
Het regenboog-effect
Bij snelle bewegingen van voornamelijk lichte voorwerpen over een donkere achtergrond kan het zogenaamde regenboog-effect ontstaan. Dit zal zich vertalen in een kleurenwaas, welke zich achter het lichte object aan beweegt. Nieuwere DLP projectoren werken met kleurenwielen die sneller draaien en over meer kleuren beschikken. Hierdoor zal het regenboog-effect geminimaliseerd wordt. DLP projectoren zijn hoger geprijsd. Bij vergelijking met dezelfde specificaties uiteraard.
DLP ANSI Lumen lijken voor het oog minder dan LCD ANSI Lumen.
Uitleg LCD techniek van een beamer
De naam LCD staat voor Liquid Crystal Display, wat betekent dat een LCD paneel in een beamer is opgebouwd uit kleine vloeibare kristallen. In een beamer zitten drie van deze panelen, voor elke basiskleur een (rood, groen en blauw). Zo kunnen alle bestaande kleuren geprojecteerd worden. De pixels zelf geven geen licht, maar laten het licht van de lamp door om zo het beeld op het scherm te krijgen.
Er bestaan twee typen LCD panelen. De verouderde passieve matrix (STN) en de veelgebruikte actieve matrix (TFT; Thin Film Transistor). Tegenwoordig zien we alleen nog maar de laatste technologie, waardoor we ook wel spreken van TFT panelen.
LCD = Liquid Chrystal Display
Bij een 3LCD-projector wordt het beeld gemaakt in de projector. Een minuscuul klein kleurenbeeldje wordt uitvergroot en geprojecteerd door een lens. Daartoe wordt allereerst het witte licht gescheiden door drie dichromatische spiegeltjes die elk slechts een kleur doorlaten en de andere twee kleuren tegenhouden. De doorgelaten kleuren vallen elk op een eigen LCD-paneel. De blauwe op de blauwe, de rode op de rode, enzovoort. Op elk LCD-paneel (van 2 x 1 cm) zitten evenveel beeldpunten als de resolutie van de projector. De afzonderlijke kleurenbeelden worden verzameld in een prisma en door de lens geprojecteerd in de ruimte.
Negentig procent van deze LCD-panelen wordt momenteel gefabriceerd door Epson.
Over het algemeen zijn bij LCD-beamers de kleuren helderder, scherper en natuurlijker. Een nadeel is de zichtbare rastervorming. Tot voor kort was ook het contrast een nadeel, maar dat is door recente ontwikkelingen flink opgeschroefd en behaalt tegenwoordig een contrastwaarde van 10.000:1.
Beide technologieën ontwikkelen zich momenteel razendsnel. De verwachting is dat LCD-beamers door recente innovaties weer aan terrein zullen winnen. Een ratrace waar vooral de consument als winnaar uit zal komen. Was in de afgelopen vijftien jaar vooral de lichtopbrengst het punt van aandacht, door de komst van HDTV krijgt nu ook de beeldkwaliteit een nieuwe impuls. Ook de lampen worden steeds beter, met als grote belofte de led-lamp die straks een rol kan spelen bij een kleiner formaat. En over formaat gesproken, kijk niet gek op als er dadelijk een mobiele telefoon te koop is met een geïntegreerde laser beamer.
LCD, de voordelen t.o.v. DLP
Het regenboog-effect.
LCD projectoren zijn goedkoper. Bij vergelijking met dezelfde specificaties uiteraard.
De LCD ANSI Lumen lijken voor het oog sterker dan DLP ANSI Lumen.
LCD, de nadelen t.o.v. DLP beamers
Bij LCD is het raster om de pixels veel meer zichtbaar;
LCD projectoren hebben een lagere contrastwaarde;
LCD panelen hebben een veel kortere levensduur;
LCD projectoren zijn over het algemeen minder klein.
LCD projectoren hebben een gevoeligere techniek.
Waar nog gerookt wordt, wordt LCD snel vies, door de teer uit de sigaretten komt er een laagje op de kristallen, wat op den duur tot wazig beeld gaat leiden.
Uitleg LED techniek van een beamer
LED staat voor de Engelse afkorting Ligt Emitting Diode en is niets meer of minder dan een elektrisch component waar licht uitstraalt op het moment dat er stroom wordt toegelaten. LED-techniek wordt in meerdere producten toegepast en de meest bekende hiervan zijn afstandsbedieningen, maar ook in de steeds meer opkomende markt aan platte beeldschermen. Inmiddels is deze LED techniek ook toegepast op beamers.
Bij LED-beamers is de reguliere lamp vervangen door meerdere zeer felle LED's. Deze worden gebruikt als lichtbron i.p.v. de conventionele UHP (Ultra High Performance) lampen. Eigenlijk bestaat er dus niet zoiets als de LED-projectietechniek, aangezien dit dus alleen de lichtbron betreft. Vaak maken LED-beamers gebruik van de DLP-projectietechniek, vandaar de aanduiding LED DLP-beamers. Een voordeel van het gebruik van leds als lichtbron is de lange levensduur van de leds, 20.000 branduren zijn eerder regel dan uitzondering.
Er zijn twee type te onderscheiden: LED beamers met 100% LED als lichtbron. Deze beamers passen in je binnenzak maar hebben helaas nog een beperkte lichtopbrengst. Gemiddeld rond de 100 ansilumen. De kleine beamers worden ook wel pocket beamers of pico beamers genaamd. Het tweede type LED beamer is met een hybride techniek van LED en laser. De rode en blauwe LED's zorgen voor de juiste kleur licht en een blauwe laser zorgt na filtering voor een grote hoeveelheid groen licht. Het gekleurde licht bereikt uiteindelijk een DLP chip die voor de juiste pixel belichting zorgt. Qua projectietechniek hebben beamers met leds dezelfde voor- en nadelen als een reguliere DLP-beamer, aangezien het beeld via dezelfde techniek opgebouwd wordt.
Voordelen van een LED beamer
Het aantal branduren en de lagere verbruikskosten.
Een van de grote voordelen is het aantal branduren ten opzichte van een LCD of DLP beamer. De levensduur van deze hybride lichtbron is volgens Casio 20.000 branduren. Dit is een enorm voordeel in de gebruikskosten, aangezien een beamerlamp in een normale beamer maar een beperkt aantal branduren (Ongeveer 6000 – 8000 in de eco modus) meegaat. Direct aan- en uitzetten van de beamer.
Een LED beamer warmt direct op en na het uitschakelen koelt deze veel sneller af. Zoals men misschien weet is het aan te raden om een beamer pas te vervoeren, nadat deze is afgekoeld. Na een presentatie is het met een LED beamer dus veel sneller inpakken en wegwezen dan bij een beamer zonder deze techniek. Ook tijdens het transport mag een beamerlamp niet meer warm zijn, omdat dit schade aan de lamp kan aanbrengen, wat de levensduur verkort. Hier heeft u dus geen last van. Langere levensduur van de beamer.
Een ander kenmerk van een beamer waarbij LED is toegepast, is dat de levensduur bij normaal gebruik langer is dan bij een beamer zonder LED toepassing. Dit geldt vooral wanneer er veel gebruik van de beamer wordt gemaakt. Energievriendelijker en zuiniger.
Een typische eigenschap van een LED beamer is ook nog eens dat ze op een goedkopere manier geproduceerd kunnen worden en energievriendelijk zijn.
Nadelen LED beamer
Lagere lichtopbrengst.
LED's hebben nog niet de lichtopbrengst van conventionele lampen zoals UHP, maar zijn daarentegen zeer goedkoop, worden nauwelijks warm, nemen zeer weinig ruimte in en verbruiken zeer weinig stroom. Het grootste nadeel (de beperkte lichtopbrengst) is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Lage contrastwaarde.
Een groot nadeel van dit type beamer techniek is de lage contrastwaarde. Voor presentatie doeleinden is het aanvaardbaar, maar critici zullen het projectiebeeld als 'vaag en onscherp' bestempelen.
Uitleg laser techniek van een beamer
Laser projectoren gebruiken hoogwaardige lasers om het geprojecteerde beeld te creëren. In veel situaties kan de waargenomen helderheid van projectoren met laserverlichting tweemaal zo groot zijn als die van een equivalent lampmodel. Ze leveren ook verhoogde efficiëntie om een consistente helderheid, superieure kleurprestaties, onmiddellijke aan / uit en een buitengewone levensduur van maximaal 20.000 uur te behouden.
Voordelen van een laser beamer
Het aantal branduren en de lagere verbruikskosten.
Een van de grote voordelen is het aantal branduren ten opzichte van een LCD of DLP beamer. De levensduur van deze lichtbron is zo'n 20.000 branduren. Dit is een enorm voordeel in de gebruikskosten, aangezien een beamerlamp in een normale beamer maar een beperkt aantal branduren (Ongeveer 6000 – 8000 in de eco modus) meegaat. Direct aan- en uitzetten van de beamer.
Een laser beamer warmt direct op en na het uitschakelen koelt deze veel sneller af. Zoals men misschien weet is het aan te raden om een beamer pas te vervoeren, nadat deze is afgekoeld. Na een presentatie is het met een laser beamer dus veel sneller inpakken en wegwezen dan bij een beamer zonder deze techniek. Ook tijdens het transport mag een beamerlamp niet meer warm zijn, omdat dit schade aan de lamp kan aanbrengen, wat de levensduur verkort. Hier heeft u dus geen last van. Langere levensduur van de beamer.
Een ander kenmerk van een beamer waarbij laser is toegepast, is dat de levensduur bij normaal gebruik langer is dan bij een beamer zonder laser toepassing. Dit geldt vooral wanneer er veel gebruik van de beamer wordt gemaakt. Geen lampvervanging en onderhoudsvrij. Daarnaast is er een milieuvoordeel. Er zit geen kwik in, zoals in tradionele beamerlampen wel zit.
Nadelen laser beamer
Lagere lichtopbrengst.
Laser beamers hebben nog niet de lichtopbrengst van conventionele lampen zoals UHP, maar worden nauwelijks warm, nemen zeer weinig ruimte in en verbruiken zeer weinig stroom. Het grootste nadeel (de beperkte lichtopbrengst) is waarschijnlijk een kwestie van tijd. De aankoopprijs ligt hoger. Maar als u in de loop van de tijd de kosten afschrijft, zijn de kosten een stuk lager. En wanneer u een prijskaartje op verlies van projectiekwaliteit hangt, dan is de laserprojector uiteindelijk wellicht een stuk goedkoper.
U kunt de laser lichtbron niet of moeilijk vervangen als deze defect is.
Meer weten of extra informatie nodig?
Wilt u meer weten over de projectietechnieken van beamers, neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909.
Gerelateerde onderwerpen:
Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:
- Top 10 beamers
Tags: verschil, techniek beamer, LCD, LED, DLP, laser beamer
Handige links: Casio LED beamers, Beamers, Beamerlampen
Vragen of advies over beamers of over uw beamer?
- Bel 023-5517909
- Stuur ons een e-mail
- Chat met de expert