Tips voor beamers

Tips beamers

Tips bij het gebruik van uw beamer

Hieronder kunt u een aantal handige tips vinden voor bij het gebruik van uw beamer. Het maakt niet uit of u deze net heeft aangeschaft of dat uw beamer al wat ouder is. Deze tips zullen o.a. de levensduur van uw beamer verlengen.

Tip 1. Opstarten

Vaak krijgen wij te horen dat men geen verbinding krijgt tussen de beamer en een laptop. Zet eerst de beamer aan en vervolgens de laptop. Zo kan de laptop een nieuwe monitor, namelijk de beamer, herkennen en zal deze met de beamer als monitor opstarten. 

Tip 2. Pas uw resolutie aan

Wilt u het maximale uit uw beamer halen, wanneer u deze aansluit op uw computer? Stel dan uw computer af op de ‘native’ resolutie van uw beamer. Wanneer uw beamer een native resolutie van 1024 x 768 heeft, stel dan uw computer ook in op 1024 x 768. Hierdoor zijn beide apparaten goed op elkaar afgestemd en hierdoor ontstaan er geen vervormde beelden op het scherm (uitgerekt of afgesneden).

Meer lezen over de beeldresolutie van een beamer.

Tip 3. Pauzes voor uw beamer

Uw beamer heeft af en toe een pauze nodig, wanneer u de beamer intensief gebruikt. De fabrikanten van beamers raden aan om dit om de 2 uur te laten gebeuren. We gaan hierbij uit van ongeveer 8 branduren per dag. Het is natuurlijk niet verplicht om dit te doen, het is een ideale situatieschets en u kunt hier mee spelen.

Er zijn 24/7 beamers op de markt, welke u wel veel langer kunt laten draaien, maar ook daarbij raden wij aan om minimaal 1 uur per dag de beamer te laten rusten.

Tip 4. Het reinigen van de filters

Reinig de ventilatie filters. Verstopte filters resulteren in slechte ventilatie en een oververhitte lamp(unit). De levensduur wordt hierdoor aanzienlijk verkort. Fabrikanten kunnen lampen op dit soort fouten testen en de garantie nietig verklaren. Zorg ook altijd voor voldoende ventilatie rondom de projector en zorg ervoor dat de ventilatoren kunnen luchten. Hang of plaats de beamer dus niet met het ventilatie venster direct tegen een muur of plafond en zet de beamer ook niet in een te kleine ruimte.

Meer over het schoonmaken van het filter van uw beamer.

Tip 5. Plaatsing van de beamer

U heeft een nieuwe beamer ophangen of u wilt uw huidige beamer verplaatsen. Waar moet u dan precies op letten? Bij het plaatsen van LCD projectoren zorgt u ervoor dat de projector ter hoogte van de onderrand van het scherm neergezet wordt. Bij plafondmontage zorgt u ervoor dat de projector ter hoogte van de bovenkant van het scherm wordt opgehangen.

DLP-projectoren gebruiken vaak een zogenaamde offset. Dit betekent dat het beeld een beetje hoger begint. De projector moet dus iets onder de onderkant van het projectiescherm geplaatst worden of iets hoger dan de bovenkant van het projectiescherm opgehangen worden. Eventuele kleine correcties van het beeld kunt u vervolgens met behulp van de keystone correctie uitvoeren.

Plaatsing van de beamer

Bekijk hier hoe u de projectie afstand kunt berekenen.

Tip 6. De kijkafstand tot het projectiescherm

De optimale kijkafstand voor de kijker tot aan het scherm is mede afhankelijk van de resolutie van de beamer. Met een HD Ready resolutie van 1280x720, moet u minstens 1,8 keer de breedte van het scherm als kijkafstand nemen. Wanneer u een Full HD projector gebruikt met een resolutie van 1920x1080, dan is de minimale afstand voor een optimale kwaliteit 1,5 keer de breedte van het scherm.

Wilt u een nog groter beeld? Dan is een 4K resolutie de juiste keuze. Voor 4K projectoren met een resolutie van 3840x2160 kunt u de schermbreedte als kijkafstand gebruiken (1x). Dankzij de hoge resolutie is het beeld, ondanks de korte of grote afstand, van hoge kwaliteit en is de pixel structuur niet zichtbaar. U kunt de kijkafstand ook als zit afstand nemen natuurlijk. 

Tip 7. De beamer aansluiten

Wilt u het maximale uit uw beamer halen, wanneer u deze aansluit op uw computer? Stel dan uw computer af op de ‘native’ resolutie van uw beamer. Wanneer uw beamer een native resolutie van 1024 x 768 heeft, stel dan uw computer ook in op 1024 x 768. Hierdoor zijn beide apparaten goed op elkaar afgestemd en ontstaan er geen vreemde beelden op het scherm (uitgerekt of afgesneden).

Lees ook: Uw beamer aansluiten op een pc of laptop | Hoe sluit ik een beamer aan

Tip 8. Economy mode

Als uw projector is uitgerust met een 'hoog/laag'- of 'economy'- stand, dan kunt u de levensduur van een gemiddelde beamerlamp aanzienlijk verlengen.  U kunt de lage- of economy stand gebruiken, waardoor de beamer een lagere lichtopbrengst gebruikt. Hierdoor wordt de levensduur tot wel 1,5 keer verlengd.

Meer lezen over levensduur beamerlamp.  

Tip 9. Schokken en trillingen

Wanneer u de beamer uitzet, koelt deze af. De ventilator zal hierdoor sneller gaan draaien. U kunt de beamer nu niet opnieuw aanzetten. Dat kan pas wanneer deze is afgekoeld. Haal de stroom er ook niet af wanneer de beamer afkoelt, want dan heeft u kans op oververhitting.

Beamerlampen zijn gevoelig voor mechanische schokken. Een hete lamp is erg kwetsbaar. Zorg ervoor dat de beamer is uitgeschakeld en afgekoeld voordat u deze verplaatst. Zorg ook voor een goede draagtas of nog beter een beschermkoffer, deze beschermt tegen schokken en tegen vuil.

Naar de beamertassen en beamerkoffers.

Tip 10. Bezuinig niet op kabels

Gebruik een HDMI kabel om uw beamer op een laptop, computer, media box, spelcomputer of Blu-ray speler aan te sluiten. Bij een HDMI kabel wordt ook gelijk het geluid meegestuurd. Wanneer u boven de 7,5 meter gaat, kunt u een HDMI kabel van betere kwaliteit aanschaffen. Boven de 15 meter kunt u werken met een HDMI-extender. Kabels vormen de ruggengraat van uw systeem. Professionele kabels verbeteren de totale prestaties meer dan u zou denken. 

Bekijk onze HDMI kabels en HDMI extenders.

Tip 11. Televisie kijken met een beamer, hoe doe ik dat?

Er zijn extra apparaten nodig wanneer u via een beamer naar tv programma’s wilt kijken. De meeste beamers beschikken namelijk niet over een ingebouwde tv ontvanger. De beamer expert legt u op deze pagina uit hoe u televisie kunt kijken met een beamer.

Tip 12. Hot spots op beamerlamp

Raak het lampglas van een beamerlamp niet met uw vingers aan. Vingerafdrukken zorgen voor temperatuur 'hot spots'. Op termijn kunnen deze 'Hot spots' de lamp beschadigen en kunnen de vlekken inbranden. Vanwege het vet op uw vingers kan de lamp op deze vet plekken heter worden.

Bekijk hier onze online video over het vervangen van een (losse) beamerlamp.

Beamer nieuws

Mocht u meer tips en trucs het laatste over beamers willen weten, houdt u dan ons blog over beamers in de gaten.

U kunt ons ook bellen voor de laatste ontwikkelingen op +31(0)23-5517909. Wij helpen u graag.

Gerelateerde onderwerpen:

Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:

Beamerlampen informatie

Aansluitingen beamer

- Digitale zoom

Tags: tips en trucs, beamer, projector, handig, weetjes

Handige links: BeamersBeamerlampen, Beamers voor kerken, Bewegwijzering en/of logo projecteren

Vragen of advies over beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x