Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
Professionele klantenservice
Originele kwaliteitsproducten
Laagste prijsgarantie
Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
Hulp nodig? Bel ons of vul het contactformulier in
Keurmerk
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Met onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherpMet onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherp. Scoor vandaag nog jouw beamer!Bekijk de deals

  Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
  Professionele klantenservice
  Originele kwaliteitsproducten
  Laagste prijsgarantie

  Met onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherpMet onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherp. Scoor vandaag nog jouw beamer!Bekijk de deals

  Tips voor beamers

  Tips voor beamers

  Hieronder kan je een aantal handige tips vinden voor bij het gebruik van jouw beamer. Het maakt niet uit of je deze net hebt aangeschaft of dat jouw beamer al wat ouder is. Deze tips zullen o.a. de levensduur van jouw beamer verlengen.

  Tip 1. Opstarten

  Een handige tip bij het opstarten van een beamer is om ervoor te zorgen dat je eerst alle benodigde aansluitingen maakt voordat je de beamer inschakelt. Dit voorkomt dat je later eventuele problemen moet oplossen of de instellingen moet aanpassen nadat de beamer al aan staat. Zorg ervoor dat alle kabels correct zijn aangesloten op de juiste poorten, zoals HDMI, VGA, audio en stroom. Nadat alles is aangesloten, kun je de beamer inschakelen en de bronselectie aanpassen om het gewenste invoersignaal weer te geven. Op deze manier minimaliseer je potentiële problemen en kun je snel van je geprojecteerde content genieten.

  Tip 2. Pas de resolutie aan

  Een handige tip bij het aanpassen van de resolutie van een beamer is om ervoor te zorgen dat de resolutie van de bron die je aansluit overeenkomt met de native resolutie van de beamer. Als de bron een hogere resolutie heeft dan de beamer, kan dit leiden tot downsampling en mogelijk een verminderde beeldkwaliteit. Als de bron een lagere resolutie heeft, kan het beeld er wazig uitzien of niet goed passen op het scherm.

  Meer lezen over de beeldresolutie van een beamer.

  Tip 3. Pauzes voor uw beamer

  Het is belangrijk om af en toe een pauze te geven aan een beamer om oververhitting te voorkomen en de levensduur van de beamer te verlengen. Beamers genereren warmte tijdens het gebruik, vooral de lamp en andere interne componenten. Door regelmatig een pauze in te lassen, krijgen deze componenten de kans om af te koelen en te rusten, wat de algemene prestaties en betrouwbaarheid ten goede komt.

  Tip 4. Het reinigen van de filters

  Een handige tip voor het reinigen van het filter van de beamer is om regelmatig het filter schoon te maken om optimale prestaties te behouden. Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger met een zachte borstelmond om voorzichtig stof en vuil van het filter te verwijderen. Een schoon filter zorgt voor een goede luchtcirculatie en voorkomt oververhitting, wat de levensduur van de beamer verlengt en de beeldkwaliteit behoudt. 

  Lees meer over het schoonmaken van het filter van je beamer.

  Tip 5. Plaatsing van de beamer

  Je hebt een nieuwe beamer opgehangen of je wilt je huidige beamer verplaatsen. Waar moet je dan op letten? Bij het plaatsen van LCD-projectoren zorg je ervoor dat de projector op de hoogte van de onderrand van het scherm wordt geplaatst. Bij plafondmontage zorg je ervoor dat de projector op de hoogte van de bovenkant van het scherm wordt opgehangen. DLP-projectoren maken vaak gebruik van een offset. Dit betekent dat het beeld iets hoger begint. De projector moet dus iets onder de onderkant van het projectiescherm worden geplaatst of iets hoger dan de bovenkant van het projectiescherm worden opgehangen. Eventuele kleine correcties van het beeld kun je vervolgens uitvoeren met behulp van de keystone correctie.

  Plaatsing beamer

  Bekijk hier hoe je de projectie afstand kunt berekenen.

  Tip 6. De kijkafstand tot het projectiescherm

  De optimale kijkafstand voor de kijker tot aan het scherm hangt af van de resolutie van de beamer. Met een HD Ready resolutie van 1280x720 moet je minstens 1,8 keer de breedte van het scherm als kijkafstand nemen. Bij het gebruik van een Full HD projector met een resolutie van 1920x1080 is de minimale afstand voor optimale kwaliteit 1,5 keer de breedte van het scherm.

  Wil je een nog groter beeld? Dan is een 4K resolutie de juiste keuze. Voor 4K projectoren met een resolutie van 3840x2160 kun je de schermbreedte als kijkafstand gebruiken (1x). Dankzij de hoge resolutie is het beeld, ongeacht de korte of grote afstand, van hoge kwaliteit en is de pixelstructuur niet zichtbaar. Je kunt de kijkafstand ook als zitafstand nemen natuurlijk.

  Tip 7. De beamer aansluiten

  Een handige tip bij het aansluiten van je beamer is om eerst de stroomkabel aan te sluiten en de beamer in te schakelen voordat je andere bronnen aansluit, zoals een computer of mediaspeler. Dit helpt voorkomen dat de beamer "geen signaal" aangeeft omdat de bron nog niet actief is. Zodra de beamer is ingeschakeld, sluit je de bronnen aan via de juiste poorten, zoals HDMI of VGA.

  Lees ook: Je beamer aansluiten op een pc of laptop | Hoe sluit ik een beamer aan

  Tip 8. Economy mode

  Een nuttige tip over de "economy mode" van een beamer is om deze modus te gebruiken wanneer je minder helderheid nodig hebt, zoals in een verduisterde ruimte. Economy mode vermindert de helderheid van de lamp en verlengt daardoor de levensduur van de lamp.

  Lees meer over de levensduur van een beamerlamp.

  Tip 9. Schokken en trillingen

  Wanneer je de beamer uitzet, koelt deze af. De ventilator zal hierdoor sneller gaan draaien. Je kunt de beamer nu niet opnieuw aanzetten. Dat kan pas wanneer deze is afgekoeld. Haal de stroom er ook niet af wanneer de beamer afkoelt, want dan is er kans op oververhitting.

  Beamerlampen zijn gevoelig voor mechanische schokken. Een hete lamp is erg kwetsbaar. Zorg ervoor dat de beamer is uitgeschakeld en afgekoeld voordat je deze verplaatst. Zorg ook voor een goede draagtas of nog beter een beschermkoffer. Deze beschermt tegen schokken en vuil.

  Naar de beamertassen en beamerkoffers.

  Tip 10. Bezuinig niet op kabels

  Gebruik een HDMI-kabel om je beamer op een laptop, computer, mediaspeler, spelcomputer of Blu-ray speler aan te sluiten. Bij een HDMI-kabel wordt ook gelijk het geluid meegestuurd. Als je boven de 7,5 meter gaat, kun je een HDMI-kabel van betere kwaliteit overwegen. Boven de 15 meter kun je werken met een HDMI-extender. Kabels vormen de ruggengraat van je systeem. Professionele kabels verbeteren de totale prestaties meer dan je zou denken.

  Bekijk onze HDMI kabels en HDMI extenders.

  Tip 11. Televisie kijken met een beamer, hoe doe ik dat?

  Er zijn extra apparaten nodig wanneer je via een beamer naar tv-programma's wilt kijken. De meeste beamers beschikken namelijk niet over een ingebouwde tv-ontvanger. Ik leg je op deze pagina uit hoe je televisie kunt kijken met een beamer.

  Tip 12. Hot spots op beamerlamp

  Raak het lampglas van een beamerlamp niet met je vingers aan. Vingerafdrukken zorgen voor temperatuur 'hot spots'. Op termijn kunnen deze 'hot spots' de lamp beschadigen en kunnen de vlekken inbranden. Vanwege het vet op je vingers kan de lamp op deze vlekken warmer worden.

  Bekijk hier onze online video over het vervangen van een (losse) beamerlamp.

  Beamer nieuws

  Mocht je meer tips en trucs over beamers willen weten, houd dan ons blog over beamers in de gaten.

  Je kunt ons ook bellen voor de laatste ontwikkelingen op +31(0)23-5517909. Wij helpen je graag.

  Vergelijk dit product 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking