Lumen

Beamers: hoeveel lumen heeft u nodig?

Beamers zijn verkrijgbaar met allerlei verschillende specificaties, waaronder de hoeveelheden lumen waarover het apparaat beschikt. Hoe bepaalt u nu het juiste aantal lumen dat u nodig heeft voor uw projectie? Beamerexpert geeft antwoord! Op deze informatiepagina vertellen wij u namelijk alles wat u over lumen moet weten om zelf te bepalen over hoeveel lumen uw ideale beamer moet beschikken.

Lumen

Wat zijn lumen ook alweer precies? Lumen is een eenheid voor lichtstroom en is de maat waarmee de hoeveelheid zichtbaar uitgestraald licht gemeten worden van allerlei lichtbronnen. Wij gebruiken deze waarde dan ook om de lichtopbrengst, oftewel het lichtvermogen, van een beamer uit te drukken. Sterker nog, voor beamers en andere projectoren wordt de lichtopbrengst en het aantal lumen doorgaans uitgedrukt volgens de ANSI-methode. 

ANSI-lumen

De afkorting “ANSI” staat voor het “American National Standards Institute”. Dit is een organisatie die de metingen van lichtopbrengst heeft gestandaardiseerd. ANSI-lumen is dan ook een gerenommeerde standaard om de lichtopbrengst van beamers aan te duiden. Zo wordt deze maatstaf door bijna alle fabrikanten van projectoren gehanteerd. Hierdoor kunt u aan de hand van deze gestandaardiseerde lichtopbrengst waardes op een goede manier verschillende beamers met elkaar vergelijken. Dit helpt u vervolgens om de juiste keuze te maken voor uw projectie toepassingen.

Het aantal ANSI-lumen wordt in lijn met deze standaard methode bepaald op de volgende manier: met een speciale lichtmeter wordt op negen verschillende punten de lichtsterkte gemeten van een projectievlak waarop 100% wit wordt geprojecteerd. De gemiddelde lichtsterkte, die over deze negen punten is berekend, representeert de ANSI-lumen waarde van de projector. Gangbare waardes voor beamers bevinden zich tussen de 800 en 40.000 lumen.

Hoeveel lumen heeft u nodig voor uw beamer?

Wanneer u een nieuwe beamer gaat aanschaffen, wilt u dus weten hoeveel lumen u nodig heeft. Een eerste factor die een rol speelt in het bepalen van de benodigde hoeveelheid lumen zijn de lichtomstandigheden in de ruimte waar uw nieuwe beamer komt te hangen. Over het algemeen raden wij aan: hoe slechter de lichtomstandigheden, hoe hoger het aantal lumen ligt dat u nodig heeft om een goed en helder beeld te projecteren. 

Heeft u bijvoorbeeld een beamer nodig in een klaslokaal waar veel dag- en zonlicht binnenvalt? Wilt u bovendien het lokaal niet de gehele dag hoeven te verduisteren? Dan heeft u een beamer nodig met een hoge ANSI-lumen waarde, zodat het beeld goed zichtbaar blijft. Gaat u daarentegen de beamer ophangen in een donkere ruimte zonder ramen? Bijvoorbeeld voor het creëren van een thuisbioscoop? Dan voldoet een beamer met een veel lagere ANSI-lumen waarde om van een goede lichtopbrengst te genieten.

Grootte en afstand van het beeld: hoeveel lumen?

Naast de lichtomstandigheden in de ruimte waar u wilt gaan projecteren of presenteren, spelen ook de grootte van het te projecteren beeld en de projectie afstand een rol bij het bepalen hoeveel lumen u nodig heeft voor uw beamer. Wij lichten dit hieronder toe met een voorbeeld.

Stel, u heeft een beamer met 4000 lumen. Waar is een projector met deze hoeveelheid lumen dan voor geschikt? Een beamer met 4000 lumen volstaat prima voor zakelijke gebruiksdoeleinden waarbij u een groot beeld van ongeveer 3,5 meter breed wilt projecteren. Ook heeft u een beamer met deze hoeveel lumen nodig als u in een grote zaal een projectiebeeld van ongeveer 3,75 meter breed wilt presenteren. Onder deze omstandigheden is het beeld van een 4000 lumen beamer goed zichtbaar voor groepen van ongeveer 100 tot 200 personen. Daarnaast volstaat een beamer met deze hoeveelheid lumen in een kleinere ruimte, zoals een woonkamer waar alle lichten aan staan.

Een ander voorbeeld. Doorgaans komt een 3100 lumens projector of een 3200 lumen beamer vaak voor. Waar kunt u beamers met een soortgelijke hoeveelheid lumen dan het beste voor inzetten? In zakelijke situaties zijn deze beamers geschikt voor het projecteren van beelden van ongeveer 3 meter breed. Voor home cinema beamers voldoet een projectie breedte van 2,65 meter. Kortom, een beamer die komt in de buurt van 3200 lumen is het meest geschikt voor gebruik in middelgrote ruimtes waar het licht gedimd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan kantoren en klaslokalen.

Voor een complete beeldvorming belichten wij ook graag nog even de uitersten van het ANSI-lumen spectrum. Zo worden in professionele bioscopen beamers met 20000 lumen gebruikt om de juiste lichtopbrengst te realiseren. Hier gaat het dan ook om enorme zalen die compleet verduisterd worden, en beschikken over grote projectie oppervlaktes en lange projectieafstanden. In deze situaties is dus een beamer met een enorme hoeveelheid lumen nodig om een helder en scherp beeld voor alle personen in de zaal te projecteren.

Lumen-advies van Beamerexpert

Wilt u zelf berekenen hoeveel lumen uw beamer nodig heeft voor uw gebruik en omstandigheden? Klik dan op de onderstaande link voor meer voorbeelden en handige tabellen voor het bepalen van de hoeveelheid lumen.

 > Bekijk onze handige tabellen

Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen voor advies op maat. Onze experts staan elke werkdag voor u klaar! Dus geef ons gerust een belletje of vul het contactformulier in.

Vragen of advies over beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x