Wat is keystone correctie bij een beamer?

Keystone correctie

Wat is keystone correctie?

Moet u regelmatig in onbekende omgevingen presenteren, of presenteren aan een klein of groot publiek, in een kamer met een scherm of improviseren met een muur? Eén van de meest voorkomende problemen is in dat geval keystoning.

Wat is keystoning?

“Keystoning” treed op wanneer een beamer niet loodrecht op een scherm is uitgelijnd of wanneer het projectiescherm een schuin oppervlak heeft. Het beeld wat wordt weergegeven als resultaat van deze afwijkingen is trapeziumvormig in plaats van rechthoekig of vierkant. Deze vervorming wilt u te allen tijde vermijden, maar wat als de beamer nergens anders kan worden geplaatst? U kunt in dat geval keystone correctie toepassen. 

Keystone correctie bij beamers

Handmatige keystone-correctie

Momenteel zijn er 2 keystone correctie methoden, namelijk: handmatig en digitaal. Handmatige keystone correctie is in wezen een fysieke aanpassing aan de lens van de projector, zodat deze onder een hoek groter of lager dan op een plat oppervlak projecteert. In sommige situaties zal deze methode aan uw wensen voldoen. Is dit niet genoeg? Dan is er digitale keystone correctie.

Digitale Keystone-correctie

LCD- en DLP beamers zijn beide digitale weergave apparaten. Gegevens zoals een PowerPointpresentatie die naar een projector wordt verzonden, worden digitaal geconverteerd en geschaald. Door een speciaal, selecteerbaar algoritme aan de schaal toe te voegen, kunnen sommige projectoren het beeld wijzigen voordat het de projectielens bereikt. Het resultaat is een duidelijk rechthoekig of vierkant beeld, zelfs onder een hoek. Dit biedt meer flexibiliteit bij het opstellen van uw beamer in variabele omgevingen.

Correctie graad

De hoeveelheid keystone correctie die een beamer kan bieden varieert. Voor verticale keystone correctie bieden sommige projectoren een bescheiden 12 graden, terwijl andere modellen maar liefst een correctie bereiken van 35 graden. Tevens zijn er beamers die over horizontale keystone correctie beschikken (van links naar rechts).

Keystone correctie biedt u in vele gevallen een uitkomst, echter produceert het geen ideale beeldkwaliteit. Schaalverdeling in de beamer zorgt voor een licht vervormd beeld, dit is vooral zichtbaar aan de zijkanten van het scherm. Bij een langdurige installatie zal lens shift u meer opleveren dan keystone correctie. 

Uitleg keystone correctie

4 hoeken correctie 

Vier hoeken correctie Pas de hoek aan in zowel het verticale als horizontale vlak. U kunt elke hoek van de afbeelding afzonderlijk verdraaien om een ​​perfect vierkante afbeelding te maken. Ideaal voor oneffen muren of plaatsen waar de projector onhandig is en onder een hoek moet worden geïnstalleerd.


Wilt u meer weten over de keystone correctie of 4 hoeken correctie bij een beamer, neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909. Wij helpen u graag!

Gerelateerde onderwerpen:

Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:

Aansluitingen beamer

Tips beamer

- Lens shift beamer

Tags: Beeld corrigeren beamer, keystone correctie beamer, aanpassen beeld beamer. Handige links: BeamersBeamerlampen

Vragen of advies over beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x