Wat voor projectiedoeken bestaan er?
De techniek van een goed projectiescherm zit voor een deel in de bediening en montage, maar het allerbelangrijkste is het projectiedoek. De keuze van de doeksoort bepaalt hoe het scherm de geprojecteerde beelden weergeeft. Bij de keuze van een projectiedoek spelen drie factoren een belangrijke rol: omgevingslicht (ambient light), projector performance (output) en de positie van de projector. Zijn deze drie variabelen goed op elkaar afgestemd, dan creëert u het optimale beeld.
Projectiedoek eigenschappen
De eigenschappen van een projectiedoek worden uitgedrukt in de reflectiewaarde (Gain) en de kijkhoek.
Reflectiewaarde (Gain)
De reflectiewaarde wordt gemeten in ‘gain’. Gain is gerelateerd aan een vaste referentiestandaard: Magnesium Carbonate (MgCO3). MgCO3 absorbeert geen licht, maar straalt het geprojecteerde licht perfect gelijkmatig terug. Matwit is de standaard bij een projectiedoek, waarbij de gain dan ook op 1,0 is vastgesteld.
Kijkhoek
De kijkhoek van een projectiedoek geeft aan tot welke graad het geprojecteerde beeld duidelijk zichtbaar is. Hoe verder de kijkhoek van de as van het beeld verwijderd is, hoe meer de helderheid zal afnemen. De maximale kijkhoek is de hoek waar de kijker minder dan 50% van de lichtintensiteit van het beeld waarneemt. Deze grens wordt aangehouden als algemeen geldende norm voor beeldkwaliteit.
Soorten projectiedoek
Er zijn een aantal doeksoorten verkrijgbaar. Wij hebben ze hier voor u uitgewerkt zodat u weet welk doeksoort het beste voor uw situatie van toepassing is.
Diffuus
Een diffuus projectiedoek verspreidt het licht gelijkmatig en heeft een brede kijkhoek. Bij een diffuus projectiedoek wordt het licht niet gebundeld, maar gelijkmatig verspreid, waardoor de gain altijd om en nabij de norm van 1,0 zal zijn. De projector kan zowel aan het plafond worden gemonteerd als op een tafel worden geplaatst. Een voorbeeld van een diffuus projectiedoek is het type matwit of high contrast.
Reflectief
Bij een reflectief projectiedoek wordt het geprojecteerde licht gebundeld vanaf de projector die aan het plafond hangt richting de kijker. De hoek van inval is gelijk aan de hoek van uitval. Door de bundeling van licht wordt de kijkhoek kleiner, maar de gain hoger. Een voorbeeld van een refelectie projectiedoek is het type datalux.
Retro-Reflectief
Bij een retro-reflectief projectiedoek wordt het geprojecteerde licht gebundeld vanaf de projector die op een tafel staat richting de kijker. Het licht wordt teruggekaatst naar de richting waar het vandaan komt. Door de bundeling van licht wordt de kijkhoek kleiner, maar de gain hoger.
Diffuus Transmissive (doorzichtprojectie)
Bij een diffuus transmissive projectiedoek wordt het geprojecteerde licht verspreidt terwijl er geprojecteerd wordt vanaf de achterzijde van het projectiedoek. De projector kan zowel aan het plafond hangen als op een tafel staan.
Keuze projectiedoek
Bij onze projectieschermen heeft u een keuze uit meerdere projectiedoeken. Wat zijn de verschillen tussen deze doeken en welke moet u kiezen. Wij leggen hieronder de verschillen voor u uit.
Matwit
Matwit is een glasvezel projectiedoek voor niet hoge resolutie projectie dat gebruikt kan worden in een ruimte met gecontroleerd omgevingslicht. Dit projectiedoek behoudt zowel kleurwaardes als zwart en wit beelden.
Plus- en minpunten De kijkhoek is 120.
Kan gereinigd worden.
Brandvertragend.
Schimmelbestendig.
Matwit is de standaard bij een projectiedoek met een gain van 1.0.
Datalux
Datalux is een glasvezel projectiedoek met een reflectieve coating voor projectoren met een lagere licht output. Dankzij deze coating geeft het materiaal een verhoogde helderheid met een verminderde kijkhoek. Dit projectiedoek is geschikt voor niet hoge resolutie projectie dat gebruikt kan worden in een ruimte met ongecontroleerd omgevingslicht. De projectieschermen met dit doek zijn beschikbaar in iedere breedte met een hoogte tot 240 cm.
Plus- en minpunten Een verhoogde helderheid met een gain van 1.5.
Kan gereinigd worden.
Brandvertragend.
Schimmelbestendig.
Een verminderde kijkhoek van 70.
High contrast
High Contrast is een glasvezel projectiedoek met een grijs basismateriaal voor een diepere reproductie van zwartwaardes voor de verbetering van contrast. Dit projectiedoek is geschikt voor niet hoge resolutie projectie dat gebruikt kan worden in een ruimte met gemiddeld omgevingslicht. De projectieschermen met dit doek zijn beschikbaar in iedere breedte met een hoogte tot 300 cm.
De nieuwe diffuse reflectie doeksoort is speciaal ontwikkeld voor Home Cinema toepassingen. Er is rekening gehouden met factoren zoals lichtomstandigheden, projectoropstellingen en de typische eigenschappen van Home Cinema apparatuur. Ten gevolge hiervan kunnen Home Cinema bezitters nu werkelijk optimaal genieten van professionele beeldkwaliteit in de eigen woonomgeving. Voor deze high contrast doeksoorten is er gebruik gemaakt van tientallen jaren ervaring in ontwikkeling van professionele kwaliteitsproducten door fabrikanten zoals Projecta.
Essentieel onderdeel van de totale Home Cinema ervaring is de kwaliteit van het beeld. Consumenten die in een projector investeren geven een hoge prioriteit aan de beeldkwaliteit. Maar al te vaak realiseren consumenten zich niet dat een geschikt projectiescherm hèt verschil uitmaakt. Zelfs de beste projector heeft een kwaliteitsscherm nodig om de prestaties te kunnen leveren waarvoor hij is ontwikkeld.
Plus- en minpunten
Een verhoogde helderheid met een gain van 1.1.
Kan gereinigd worden.
Zeer geschikt voor Home Cinema.
Brandvertragend en schimmelbestendig.
Een kijkhoek van 100.
Zwarte kaders
Een zwart kader rondom een geprojecteerd beeld verhoogt de waargenomen helderheid van het beeld. Alle projectieschermen, waar dit technisch mogelijk is, worden geleverd met een zwart kader. Standaard heeft een elektrisch of handbediend projectiescherm een kader van zo´n 5 cm rondom het zichtvlak. Met behulp van de kaders is het ook gemakkelijker om de projectie op het projectiedoek af te stellen.
Een gespannen projectiedoek
De laatste jaren zien we dat er meer gespannen projectiedoeken op de markt komen. Zo kunt u met een gespannen projectiedoek zelfs een short throw beamer gebruiken. De gespannen doeken worden ook tensioned genoemd.
- Een gespannen projectiedoek garandeert een vlak projectiedoek.
- Een gespannen projectiedoek kan beter tegen temperatuursverschillen en vochtigheid dan een niet-gespannen projectiedoek. Het scherm zal dus niet kromtrekken.
- De elasticiteit van een gespannen projectiedoek leidt tot een langere levensduur van het product.
- Een gespannen projectiedoek geeft een perfect vlak zichtvlak voor detail in het geprojecteerde beeld wat noodzakelijk is in medische of designtoepassingen.
- Een gespannen projectiedoek in een elektrisch projectiescherm heeft een uniek paraboolvormig projectiedoek welke gesneden is na speciale computerberekeningen. Iedere afmeting heeft zijn eigen paraboolvorm om het beste resultaat te bereiken. Deze berekening van de kromming houdt ook rekening met toekomstige spanning zodat het projectiedoek jaren vlak blijft.
- Er worden speciale spanbare vinylmaterialen gebruikt, welke specifiek voor deze toepassing zijn ontwikkeld.
Veel gestelde vragen bij doeksoorten:
Hieronder kunt u een aantal vragen vinden, welke door onze bezoekers en klanten vaak gesteld worden.
Kan ik op een witte muur projecteren?
Een witte muur wordt vaak als alternatief voor een projectiescherm gebruikt. Beide zien er op het eerste gezicht wit uit, dus wat is het verschil?
- Een projectiedoek heeft een speciale coating die voor de unieke reflecterende eigenschappen zorgt. Een witte muur heeft deze reflecterende eigenschappen niet.
- De projectieschermen van Projecta hebben allemaal zwarte randen. Dit kader verhoogt de waargenomen helderheid van het gereflecteerde beeld.
- Een projectiedoek hangt vlak en strak. Hierdoor is dit oppervlak optimaal om het beeld weer te geven.
Indien u voor uw professionele presentatie of thuisbioscoop een projector aanschaft, dan is een projectiescherm daarbij zeker zo verstandig. U wenst het optimale beeld, dat krijgt u alleen met een projectiescherm. Eventueel kunt u ook projectieverf gebruiken.
Kan het projectiedoek schoongemaakt worden?
U kunt een klein opliggend vlekje verwijderen met BrightSight of water en een zachte zeep. U mag voor het verwijderen absoluut géén bijtende middelen gebruiken.
Let op! Zorgt u ervoor dat bij het inrollen van het scherm geen insecten achterblijven op het doek. Dit geeft onuitwisbare vlekken.
In de beginperiode na de aankoop van mijn projectiescherm ruikt het doek, waarom is dat en gaat dat voorbij?
In het doek zijn “weekmakers” verwerkt om het doek zo soepel mogelijk te houden. Deze weekmakers geven een sterke geur af. Indien u het projectiescherm enkele dagen laat uithangen dan zal de geur vanzelf verdwijnen.
Kan ik het doek ook voor het raam hangen, dit omdat de achterzijde zwart is?
Projectiedoek is géén verduisteringsdoek. Ondanks de zwarte achterzijde van het doek is het niet 100% lichtdicht. U kunt een projectiescherm wel voor het raam hangen, het zal niet beschadigen of sneller slijten. Maar om optimaal te kunnen genieten adviseren wij u het doek elders te hangen, zeker in tijden dat het licht is.
Is het mogelijk om het projectiescherm en de projector met één bediening te bedienen?
Indien uw projector voorzien is van een speciale uitgang (“screentrigger” genoemd) dan is aansluiting van een besturingsmodule mogelijk. De besturingsmodule kan zowel voor de aansturing van de projector als het projectiescherm dienen. Neem voor meer informatie contact op met een van onze experts.
Projectieschermen:
Bent u op zoek naar een projectiescherm? Hieronder kunt u onze soorten projectieschermen vinden:
- Elektrisch inbouwscherm
- Elektrisch projectiescherm
- Handbediend projectiescherm
- Mobiel projectiescherm
- Projectiescherm met vast frame
- Accessoires projectiescherm
Tags: projectiescherm. projectiedoek
Handige links: Projectiedoek schoonmaken.
Vragen of advies over de doeksoorten van een projectiescherm?
- Bel 023-5517909
- Stuur ons een e-mail
- Chat met de expert