Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
Professionele klantenservice
Originele kwaliteitsproducten
Laagste prijsgarantie
Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
Hulp nodig? Bel ons of vul het contactformulier in
Keurmerk
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Met onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherpMet onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherp. Scoor vandaag nog jouw beamer!Bekijk de deals

  Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
  Professionele klantenservice
  Originele kwaliteitsproducten
  Laagste prijsgarantie

  Met onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherpMet onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherp. Scoor vandaag nog jouw beamer!Bekijk de deals

  Doeksoort projectiescherm

  Doeksoort projectiescherm

  De techniek van een goed projectiescherm zit voor een deel in de bediening en montage, maar het allerbelangrijkste is het projectiedoek. De keuze van de doeksoort bepaalt hoe het scherm de geprojecteerde beelden weergeeft. Bij de keuze van een projectiedoek spelen drie factoren een belangrijke rol: omgevingslicht (ambient light), projector performance (output) en de positie van de projector. Zijn deze drie variabelen goed op elkaar afgestemd, dan creëer je het optimale beeld.

  Projectiedoek eigenschappen

  De eigenschappen van een projectiedoek worden uitgedrukt in de reflectiewaarde (Gain) en de kijkhoek.

  Reflectiewaarde (Gain)

  De reflectiewaarde wordt gemeten in ‘gain’. Gain is gerelateerd aan een vaste referentiestandaard: Magnesium Carbonate (MgCO3). MgCO3 absorbeert geen licht, maar straalt het geprojecteerde licht perfect gelijkmatig terug. Matwit is de standaard bij een projectiedoek, waarbij de gain dan ook op 1,0 is vastgesteld.

  Kijkhoek

  De kijkhoek van een projectiedoek geeft aan tot welke graad het geprojecteerde beeld duidelijk zichtbaar is. Hoe verder de kijkhoek van de as van het beeld verwijderd is, hoe meer de helderheid zal afnemen. De maximale kijkhoek is de hoek waar de kijker minder dan 50% van de lichtintensiteit van het beeld waarneemt. Deze grens wordt aangehouden als algemeen geldende norm voor beeldkwaliteit.

  Soorten projectiedoek

  Er zijn een aantal doeksoorten verkrijgbaar. Wij hebben ze hier voor jou uitgewerkt zodat je weet welk doeksoort het beste voor jouw situatie van toepassing is.

  Diffuus

  Een diffuus projectiedoek verspreidt het licht gelijkmatig en heeft een brede kijkhoek. Bij een diffuus projectiedoek wordt het licht niet gebundeld, maar gelijkmatig verspreid, waardoor de gain altijd om en nabij de norm van 1,0 zal zijn. De projector kan zowel aan het plafond worden gemonteerd als op een tafel worden geplaatst. Een voorbeeld van een diffuus projectiedoek is het type matwit of high contrast.

  Reflectief

  Bij een reflectief projectiedoek wordt het geprojecteerde licht gebundeld vanaf de projector die aan het plafond hangt richting de kijker. De hoek van inval is gelijk aan de hoek van uitval. Door de bundeling van licht wordt de kijkhoek kleiner, maar de gain hoger. Een voorbeeld van een refelectie projectiedoek is het type datalux.

  Retro-Reflectief

  Bij een retro-reflectief projectiedoek wordt het geprojecteerde licht gebundeld vanaf de projector die op een tafel staat richting de kijker. Het licht wordt teruggekaatst naar de richting waar het vandaan komt. Door de bundeling van licht wordt de kijkhoek kleiner, maar de gain hoger.

  Diffuus Transmissive (doorzichtprojectie)

  Bij een diffuus transmissive projectiedoek wordt het geprojecteerde licht verspreidt terwijl er geprojecteerd wordt vanaf de achterzijde van het projectiedoek. De projector kan zowel aan het plafond hangen als op een tafel staan.

  Keuze projectiedoek

  Bij onze projectieschermen heb je een keuze uit meerdere projectiedoeken. Wat zijn de verschillen tussen deze doeken en welke moet je kiezen. Wij leggen hieronder de verschillen voor jou uit.

  Matwit

  Matwit is een glasvezel projectiedoek voor niet hoge resolutie projectie dat gebruikt kan worden in een ruimte met gecontroleerd omgevingslicht. Dit projectiedoek behoudt zowel kleurwaardes als zwart en wit beelden.

  Plus- en minpunten
  De kijkhoek is 120.
  Kan gereinigd worden.
  Brandvertragend.
  Schimmelbestendig.
  Matwit is de standaard bij een projectiedoek met een gain van 1.0.

  Datalux

  Datalux is een glasvezel projectiedoek met een reflectieve coating voor projectoren met een lagere licht output. Dankzij deze coating geeft het materiaal een verhoogde helderheid met een verminderde kijkhoek. Dit projectiedoek is geschikt voor niet hoge resolutie projectie dat gebruikt kan worden in een ruimte met ongecontroleerd omgevingslicht. De projectieschermen met dit doek zijn beschikbaar in iedere breedte met een hoogte tot 240 cm.

  Plus- en minpunten
  Een verhoogde helderheid met een gain van 1.5.
  Kan gereinigd worden.
  Brandvertragend.
  Schimmelbestendig.
  Een verminderde kijkhoek van 70.

  High contrast

  High Contrast is een glasvezel projectiedoek met een grijs basismateriaal voor een diepere reproductie van zwartwaardes voor de verbetering van contrast. Dit projectiedoek is geschikt voor niet hoge resolutie projectie dat gebruikt kan worden in een ruimte met gemiddeld omgevingslicht. De projectieschermen met dit doek zijn beschikbaar in iedere breedte met een hoogte tot 300 cm.

  De nieuwe diffuse reflectie doeksoort is speciaal ontwikkeld voor Home Cinema toepassingen. Er is rekening gehouden met factoren zoals lichtomstandigheden, projectoropstellingen en de typische eigenschappen van Home Cinema apparatuur. Ten gevolge hiervan kunnen Home Cinema bezitters nu werkelijk optimaal genieten van professionele beeldkwaliteit in de eigen woonomgeving. Voor deze high contrast doeksoorten is er gebruik gemaakt van tientallen jaren ervaring in ontwikkeling van professionele kwaliteitsproducten door fabrikanten zoals Projecta.

  Essentieel onderdeel van de totale Home Cinema ervaring is de kwaliteit van het beeld. Consumenten die in een projector investeren geven een hoge prioriteit aan de beeldkwaliteit. Maar al te vaak realiseren consumenten zich niet dat een geschikt projectiescherm hèt verschil uitmaakt. Zelfs de beste projector heeft een kwaliteitsscherm nodig om de prestaties te kunnen leveren waarvoor hij is ontwikkeld.

  Plus- en minpunten

  Een verhoogde helderheid met een gain van 1.1.
  Kan gereinigd worden.
  Zeer geschikt voor Home Cinema.
  Brandvertragend en schimmelbestendig.
  Een kijkhoek van 100.

  Zwarte kaders

  Een zwart kader rondom een geprojecteerd beeld verhoogt de waargenomen helderheid van het beeld. Alle projectieschermen, waar dit technisch mogelijk is, worden geleverd met een zwart kader. Standaard heeft een elektrisch of handbediend projectiescherm een kader van zo´n 5 cm rondom het zichtvlak. Met behulp van de kaders is het ook gemakkelijker om de projectie op het projectiedoek af te stellen.

  Een gespannen projectiedoek

  De laatste jaren zien we dat er meer gespannen projectiedoeken op de markt komen. Zo kun je met een gespannen projectiedoek zelfs een short throw beamer gebruiken. De gespannen doeken worden ook tensioned genoemd.

  De voordelen van een gespannen projectiedoek:
  • Een gespannen projectiedoek garandeert een vlak projectiedoek.
  • Een gespannen projectiedoek kan beter tegen temperatuursverschillen en vochtigheid dan een niet-gespannen projectiedoek. Het scherm zal dus niet kromtrekken.
  • De elasticiteit van een gespannen projectiedoek leidt tot een langere levensduur van het product.
  • Een gespannen projectiedoek geeft een perfect vlak zichtvlak voor detail in het geprojecteerde beeld wat noodzakelijk is in medische of designtoepassingen.
  • Een gespannen projectiedoek in een elektrisch projectiescherm heeft een uniek paraboolvormig projectiedoek welke gesneden is na speciale computerberekeningen. Iedere afmeting heeft zijn eigen paraboolvorm om het beste resultaat te bereiken. Deze berekening van de kromming houdt ook rekening met toekomstige spanning zodat het projectiedoek jaren vlak blijft.
  • Er worden speciale spanbare vinylmaterialen gebruikt, welke specifiek voor deze toepassing zijn ontwikkeld.

  Projectieschermen:

  Ben je op zoek naar een projectiescherm? Hieronder kun je onze soorten projectieschermen vinden:

  Vergelijk dit product 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking