Hoe sluit ik een beamer aan?

Beamer aansluiten

Uw beamer aansluiten

Wanneer uw nieuwe beamer is geleverd, dan is de volgende stap natuurlijk de beamer aansluiten op het bronapparaat. Heeft u hulp nodig bij het aansluiten van uw beamer of wilt u graag meer informatie over het correct verbinden van uw apparaten? Op deze pagina leggen wij stap voor stap uit hoe u uw nieuwe beamer kunt aansluiten en hoe dit precies in zijn werk gaat.

Benodigdheden om uw beamer aan te sluiten

Voordat u de beamer gaat aansluiten, controleert u eerst de aansluiting van het apparaat dat u wilt verbinden met de beamer. Het kan hier gaan om een output voor een HDMI-, composiet- (RCA) of VGA-kabel. HDMI is een digitale signaaloverdracht, een VGA kabel werkt analoog - te herkennen aan de plug met twee schroeven - en een composiet kabel (RCA) kunt u herkennen aan de rode, witte en gele tulp pluggen. Zorg dat u de juiste kabel bij de hand hebt.

Voor het aansluiten van uw beamer heeft u verder natuurlijk nog een stroomkabel nodig, welke standaard wordt meegeleverd. Wilt u de beamer rechtstreeks aansluiten op uw audiosysteem? Dan heeft u tevens een audiokabel nodig. De meeste beamers hebben een aansluiting voor een 3,5 mm (mini)jack. 

Nu u alle benodigdheden klaar heeft liggen, kunt u de beamer verbinden met het gewenste bronapparaat.

Aansluitingen beamer

Stap 1. Het apparaat aansluiten op uw beamer

In de eerste stap verbindt u het bronapparaat - het apparaat waarmee u wilt presenteren - met uw beamer. U kunt uw beamer aansluiten op een laptop, maar bijvoorbeeld ook op een televisie of een mediaspeler. Om de beamer en het bronapparaat te verbinden pakt u de juiste kabel en sluit uit de output van het apparaat aan op de input van de beamer. Gebruikt u een VGA-kabel om uw beamer aan te sluiten op een laptop of ander apparaat? Vergeet dan niet om de schroefjes aan beide zijden van de VGA-aansluiting goed aan te draaien. Hiermee voorkomt u dat de kabel los komt te zitten en de verbinding wordt onderbroken.

Optioneel: audio aansluiten op uw beamer

Wanneer u het geluid vanaf uw beamer via een speakerset of ander audiosysteem wilt laten lopen, dan sluit u dit apparaat aan op uw beamer met een 3,5 mm (mini)jack audio kabel. Wilt u het geluid overbrengen van het bronapparaat naar externe speakers? Dan sluit u de audiokabel aan op de input (audio in) van de beamer. Gebruikt u een HDMI-aansluiting? Dan komt het geluid al via deze kabel binnen. Wilt u een geluidssignaal dat de beamer binnenkomt doorlussen naar een audiosysteem? Dan sluit u deze met een kabel aan op de output (audio out) van uw beamer.

Aansluitingen beamer

Stap 2. Uw beamer aansluiten op stroomvoorziening

U heeft in stap 1 alle gewenste bron apparaten op de juiste wijze aangesloten. Nu is het tijd om de beamer aan te sluiten op een stroomvoorziening, zodat u de beamer kunt gaan gebruiken. Voor deze stap heeft u de meegeleverde stroomkabel nodig. Het ene uiteinde van de kabel sluit u aan op uw beamer en de stekker plaatst u in een stopcontact of stekkerdoos.

Zodra de beamer is aangesloten op de stroomvoorziening, dan kunt u de power-knop indrukken. Daarmee zet u vanzelfsprekend de beamer aan. Deze knop bevindt zich meestal aan de boven- of zijkant van de beamer.

Stroom aansluiten beamer

Stap 3. De aansluiting controleren?

De beamer staat nu aan. Vervolgens zet u het bronapparaat dat u op de beamer heeft aangesloten aan. De beamer zal nu het beeld van dit apparaat projecteren. Ziet u geen beeld? Dan kan het zijn dat één van de kabels niet juist is aangesloten. Loop in dat geval alle kabels en verbindingen nogmaals na. Als u daarna nog steeds geen beeld ziet, dan kan het zijn dat het scherm de op de beamer aangesloten laptop of ander bronapparaat niet automatisch wordt gedupliceerd. 

U kunt onderstaande stappen volgen om dit alsnog in te stellen:

  1. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies voor “beeldinstellingen”.
  2. Klik vervolgens op “detecteren”.
  3. Er verschijnt nu een keuzelijst van meerdere schermen, kies voor optie “deze beeldschermen dupliceren”.

Uw beamer is nu succesvol aangesloten en klaar voor gebruik!

Specifieke apparaten aansluiten

U bent nu bekend met de algemene stappen die gelden voor het aansluiten van de meeste bron apparaten op uw beamer. Hieronder behandelen wij nog een aantal specifieke apparaten die u mogelijk wilt aansluiten.

Beamer aansluiten op laptop

Voor de meeste laptops zijn de bovenstaande aansluit-stappen van toepassing. Controleer goed welke uitgangen uw laptop heeft en welke kabel u daarbij nodig heeft voor een correcte aansluiten op uw beamer. Wilt u een Macbook op uw beamer aansluiten? Dan heeft u meestal een speciale kabel of verloopstuk nodig. Oudere Macbooks namelijk maken gebruik van een mini displayport, nieuwere Macbooks hebben een USB-C uitgang. Voor het aansluiten van een Macbook op uw beamer gebruikt u dan ook een kabel met aan de ene kant een mini display/USB-C plug en aan de andere kant een HDMI- of VGA-connector. Ook zijn er koppelstukken verkrijgbaar die u tussen uw Macbook en reguliere kabel plaatst.

> Lees meer over een beamer aansluiten op een laptop of computer

Beamer op tv aansluiten

De makkelijkste manier om uw beamer aan te sluiten op een televisie is met een HDMI kabel. Heeft uw tv geen HDMI-aansluiting? Wellicht kunt u de beamer dan aansluiten op uw televisie ontvanger of mediaspeler.

> Lees meer over tv kijken met een beamer

Beamer op een Playstation aansluiten

Het is mogelijk om een Playstation aan te sluiten op een beamer. Er zijn een aantal manieren om dit te doen, afhankelijk van de specificaties van je beamer en de Playstation-console die je gebruikt. Enkele veelvoorkomende opties zijn een HDMI-kabel, een VGA-kabel of een AV-kabel. 

> Lees meer over het aansluiten van een Playstation op een beamer

Advies op maat en installatie door Beamerexpert

Wilt u meer informatie over het aansluiten van uw beamer of heeft u hulp nodig bij de installatie van uw nieuwe beamer(s)? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Informeer dan gelijk naar de mogelijkheden voor installatie op locatie en maak gebruik van onze jarenlange ervaring in de AV-branche. Onze experts helpen u graag!

Vragen of advies over beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x