Beamer kopen

Een beamer aanschaffen is niet bepaald hetzelfde als een pakje suiker halen in de supermarkt. Een beamer aanschaffen is niet iets wat de meeste mensen dagelijks doen. Daarom helpen wij u op weg en vertellen hier waar u op moet letten om de beamer te kiezen die het beste bij uw wensen aansluit.

Maar waar moet u beginnen? Wat voor soort beamer heeft u bijvoorbeeld nodig, hoeveel Ansi Lumen lichtopbrengst moet de beamer hebben, welke resolutie gaat u gebruiken en welke aansluitingen heeft u nodig om de beamer aan te sturen? Klinkt dit allemaal als abracadabra? Dan is onderstaand artikel voor u een stap in de goede richting. Wij leggen in 5 handige stappen uit waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe beamer.

Stap 1. Soort beamer

Als eerste moet u bepalen waarvoor u de beamer gaat gebruiken. Er zijn verschillende soorten beamers op de markt. Elke situatie is anders en bij elke situatie hoort een bepaald soort beamer. Zo moet een mobiele beamer licht zijn, zodat u deze gemakkelijk mee kunt nemen naar uw afspraken. En zo moet een home cinema beamer voldoen aan de full hd resolutie, zodat u uw films met een scherp beeld af kunt spelen. Voor scholen zijn er educatieve beamers of short throw beamers, deze zijn ook in combinatie met een digitaal schoolbord te gebruiken. Om u gemakkelijk een keuze te laten maken, hebben wij op onze website een onderscheid in de verschillende soorten beamers gemaakt. U kunt ze vinden door met uw muis in de blauwe menu balk over beamers te bewegen.   

Meer lezen over de verschillende soorten beamers.

Stap 2. Resolutie van een beamer

Hoe hoger de beeldresolutie, hoe beter de beeldkwaliteit. De beeldresolutie, is net als bij bijvoorbeeld fotocamera’s en LED-TV's van groot belang. Een beamer kan altijd een resolutie weergeven van 800 x 600 pixels in 4:3 weergave. Deze resolutie is voldoende voor het kijken naar live televisiebeeld. Gaat u uw computer aansluiten op de beamer om bijvoorbeeld met Powerpoint dia’s te tonen of naar uw foto’s te kijken, dan is een XGA resolutie van 1024 x 768 al een heel stuk beter. Voor een standaard beamer is dit 1024 x 768 formaat de beste keuze, al bent u met de bredere WXGA-resolutie nog beter uit.

De beste resolutie wordt gegeven door de zogenaamde Full-HD beamers, welke zonder problemen 1920 x 1080 pixels kunnen weergeven. Deze scherpte zorgt ervoor dat u in volledig High Definition kunt projecteren en genieten.

Meer lezen over de beeldverhouding en beeldresolutie van een beamer.

Stap 3. De lichtopbrengst van een beamer wordt gemeten in ANSI Lumen

Hoe hoger het aantal Ansi lumen, hoe hoger de lichtopbrengst is en hoe krachtiger de lichtstraal van de beamer is. Een hogere lichtopbrengst biedt u de mogelijkheid om ook bij invallend daglicht nog goed zichtbaar te projecteren. Ook kunt u met een hoger aantal Ansi lumen een groter beeld projecteren. 

Wanneer een ruimte erg verlicht is door bijvoorbeeld ramen of lampen, dan zult u een hogere lichtopbrengst en dus meer Ansi lumen nodig hebben om het geprojecteerde beeld goed zichtbaar te krijgen. Een grotere projectie zal ook meer ansi lumen vereisen omdat het licht over een groter oppervlak moet worden verdeeld. Tot slot is ook het oppervlak nog van belang, een witte muur reflecteert licht namelijk minder effectief dan een projectiescherm. Een projectie op een gewone muur zal daardoor minder goed zichtbaar zijn dan op een projectiescherm. 

Aantal Ansi lumen bij zakelijke beamers

 
 Gewenste projectiebreedte 
 Minimale lichtopbrengst:
 150 centimeter
 1000 - 1500 Ansi Lumen 
 200 centimeter
 2000 - 2500 Ansi Lumen
 250 centimeter
 2000 - 3000 Ansi Lumen
 300 centimeter
 2500 - 3500 Ansi Lumen
 350 centimeter
 3500 - 4500 Ansi Lumen

 

Aantal Ansi lumen bij home cinema beamers 

 

 Gewenste projectiebreedte 
 Minimale lichtopbrengst:
 205 centimeter
 1000 - 2000 Ansi Lumen 
 225 centimeter
 1500 - 2500 Ansi Lumen
 235 centimeter
 2000 - 3000 Ansi Lumen
 265 centimeter
 2500 - 3500 Ansi Lumen


Meer handige tabellen en meer lezen over de lichtopbrengst van een beamer

Stap 4. Welke projectietechnieken worden er gebruikt

Er zijn drie soorten projectietechnieken, namelijk DLP, LCD en LED. U kunt op Beamerexpert ook beamers selecteren met een 3 LCD techniek. Alle technieken hebben unieke eigenschappen, zo zijn DLP projectoren vaak kleiner en lichter en kunnen deze beter tegen mobiel gebruik. Ook zijn de contrastwaarden hoger en dit zorgt voor scherp beeld bij films en de ondertiteling. De DLP beamers zijn dus goed geschikt voor home cinema. De LCD beamers zijn zeer geschikt voor zakelijke presentaties en beschikken over een scherpere dataweergave, hebben een betere zoom en een hogere lensshift. Ook lijkt de lichtopbrengst hoger dan bij de DLP projectoren. LED beamers maken geen gebruik van een beamerlamp, hierdoor hoeft u deze niet te vervangen en ook is de LED beamer zuiniger. Dit is dus een economische keuze. De beamers zijn wel wat duurder in aanschaf en de lichtopbrengst lijkt minder dan bij LCD en DLP.

Meer lezen over het verschil tussen DLP, LCD en LED beamers.

Stap 5. De kijkafstand tot het projectiescherm

De optimale kijkafstand voor de kijker tot aan het scherm is mede afhankelijk van de resolutie van de beamer. Met een HD Ready resolutie van 1280x720, moet u minstens 1,8 keer de breedte van het scherm als kijkafstand nemen. Wanneer u een Full HD projector gebruikt met een resolutie van 1920x1080, dan is de minimale afstand voor een optimale kwaliteit 1,5 keer de breedte van het scherm.

Wilt u een nog groter beeld? Dan is een 4K resolutie de juiste keuze. Voor 4K projectoren met een resolutie van 3840x2160 kunt u de schermbreedte als kijkafstand gebruiken (1x). Dankzij de hoge resolutie is het beeld, ondanks de korte of grote afstand, van hoge kwaliteit en is de pixel structuur niet zichtbaar. U kunt de kijkafstand ook als zit afstand nemen natuurlijk.

Bekijk hier ook hoe u de projectie afstand kunt berekenen.

Vraag gratis een offerte aan

Wilt u dat wij u helpen met het maken van een keuze of wilt u dat wij een aantal modellen voor u uitkiezen en voor u adviseren? Vraag dan geheel gratis een offerte aan. U krijgt dan snel een scherp voorstel op maat van ons. 

 

Wij vervangen uw huidige beamer binnen 1 tot 2 uur

 

Professionele montage

 

Alles netjes afgesteld met uw projectiescherm of interactief whiteboard

 

Afwerken van eventuele nieuwe bekabeling

Vraag gratis een offerte aan

Vragen of advies bij de aanschaf van een beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x