Beeldresolutie projector

Beeldverhouding beamer

Welke beeldresoluties heeft een beamer?

Er bestaan veel verschillende beeldverhoudingen waar uw beamer over kunt beschikken. Hierdoor kunt u moeite ervaren met de juiste beamer selecteren. Hoe weet u bijvoorbeeld welke resolutie u nodig heeft en welke beamer u voor deze beeldverhouding moet kiezen? Beamerexpert schiet te hulp! Op deze pagina vindt u meer informatie over dit onderwerp. Dus lees gerust verder zodat u straks gemakkelijk de juiste beamer kunt selecteren.

Beeldverhouding van uw beamer

De meest voorkomende beeldverhoudingen bij beamers zijn 4:3 (normaal of smal-beeld) en 16:9 (breedbeeld).

4:3 – normaal (afbeelding)

16:9 – breedbeeld (afbeelding)

Zoals u op deze afbeeldingen kunt zien, hebben deze beeldverhoudingen verschillende resoluties. De resolutie van een beamer met de beeldverhouding 4:3 varieert bijvoorbeeld van 320 × 240 tot 2048 × 1536 pixels. Daarentegen maakt een HD beamer gebruik van de breedbeeld schermverhouding. Hierdoor heeft zo’n HD beamer een resolutie van 1280 × 720 of 1920 × 1080 pixels. 

Deze verschillen in beamer resolutie komen doordat een beeldverhouding slechts een verhouding is. Dit betekent dat het gaat om een vergelijking van twee getallen. Zo kunnen verschillende resoluties dezelfde beeldverhouding hebben als de verhouding tussen breedte en hoogte van een afbeelding of videofragment hetzelfde is.

De resolutie van een beamer

Beeldvervorming

Wanneer u bijvoorbeeld een film wilt tonen op uw beamer met een 4:3 beeldverhouding terwijl de film is opgenomen in een beeldverhouding van 16:9, dan ontstaat er beeldvervorming op het projectiescherm. Dit komt omdat het beeld van een 16:9 film simpelweg breder is dan de 4:3 beeldverhouding van uw beamer. Hierdoor zullen er zwarte balken aan de onder- en bovenkant van het beeld verschijnen. Wilt u een beeld met 4:3 verhouding afspelen op een beamer met 16:9 resolutie? Dan zullen deze zwarte balken juist aan beide zijkanten van het beeld verschijnen. 

Het is dus weliswaar mogelijk om content met 4:3 beeldverhouding te bekijken met een beamer of display met een 16:9 verhouding of andersom. Alleen moet u zich dan niet storen aan de zwarte balken die door het verschil in verhouding zichtbaar zijn.

Welke beamer resolutie moet ik kiezen?

Afhankelijk van de gebruikswijze van uw beamer, zijn er verschillende keuzemogelijkheden op het gebied van de geschikte beamer resolutie en beeldverhoudingen. Wij van Beamerexpert hebben deze voor u hieronder kort toegelicht.

Beeldverhouding zakelijke beamer

Wanneer u uw beamer voor presentaties gaat gebruiken, dan is een beeldverhouding van 4:3 in principe voldoende. Echter, in de display- en computerindustrie wordt breedbeeld steeds meer de standaard. Als uw laptop een breedbeeldscherm heeft, dan is een beamer met een resolutie van 16:9 dus een betere match.

Home cinema beeldverhouding

16:9 is de standaard beeldverhouding van Blu-ray schijven en HDTV-signalen. Daarnaast is dit de enige breedbeeldverhouding die native door de DVD wordt ondersteund. Hierdoor is 16:9 dan ook de resolutie van de meeste home cinema beamers. Dus wilt u een thuisbioscoop inrichten en/of uw beamer voornamelijk gebruiken voor het afspelen van films en tv kijken? Dan is een beamer met breedbeeld resolutie de juiste keuze.

Meest gebruikte beeldresoluties beamerBekijk hier nog een voorbeeld met de resoluties op een achtergrond foto.   

Overige beeldverhoudingen

Naast de standaard resoluties voor beamers die wij hierboven hebben besproken, zijn er nog andere beeldverhoudingen op de markt. Uiteraard geven wij als marktleider op het gebied van beamers daar maar al te graag meer informatie hierover.

Beeldverhouding 16:10

Met de introductie van LCD schermen kwam de beeldverhouding 16:10 op de markt. Dit was de meest gebruikte beeldverhouding voordat breedbeeld (16:9) in 2010 de nieuwe standaard resolutie werd. Bij een 16:10 beeldverhouding worden er zowel horizontaal als verticaal meer beeldlijnen gebruikt in vergelijking met een 16:9 resolutie.

Beeldverhouding 17:10

Resoluties met een beeldverhouding van 17:10 komen tegenwoordig niet vaak voor. U zult deze beeldverhouding over het algemeen alleen treffen in bijvoorbeeld simulatie omgevingen, musea of ontwerpstudio's.

Beeldverhouding 19:10

Een resolutie met een beeldverhouding van 19:10 is ten slotte de grootste verhouding die momenteel in de markt is. Bij deze resolutie worden meer beeldlijnen gebruikt in de breedte. Bovendien komt de verhouding in de buurt van 4x Full HD. Daarom zult u deze beamer resolutie vaak aantreffen onder de noemer “4K”.

Hieronder kunt u zien hoe het met de beeldlijnen werkt:

UHD resoluties bij een beamer

Advies door Beamerexpert

Bent u benieuwd wat de juiste beamer beeldverhouding is voor uw doeleinden? Of zit u nog vragen over de verschillende resoluties en beeldverhoudingen van beamers? Onze deskundige experts helpen u graag verder! Neem gerust contact met onze klantenservice op voor al uw vragen en advies op maat. Wij denken immers graag met u mee!

Vragen of advies over beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x