Digitale zoom beamer

Wat is de digitale zoom bij een beamer?

Zo heb je de optische zoom en de digitale zoom. Digitale zoom is simpelweg het dichterbij halen door middel van het uitvergroten van een deel van het eigenlijke beeld. Het verschil tussen optische en digitale zoom zit hem in de resolutie. Bij optische zoom zorgt de lens voor het vergrootte beeld en dat beeld gebruikt de volledige resolutie van de sensor. Bij digitale zoom wordt in feite een normale foto gemaakt en het deel waarop je inzoomde wordt daaruit uitgelicht. Hierbij wordt dus slechts een deel van de resolutie benut. 

In principe is digitaal inzoomen precies hetzelfde als een selectie uit de originele foto knippen met een fotobewerkingsprogramma. De resolutie van een digitaal ingezoomde foto is dus aanzienlijk lager (hoe verder je inzoomt hoe lager) dan bij optische zoom. Digitale zoom is eigenlijk een truuk door minder pixels te gebruiken.

Automatische of handmatige zoom beamer

Bij automatische zoom wordt de focus en zoom door stappen van de motor gedaan. En bij handmatige zoom gebeurt dit door aan de focus en zoom lens te draaien. 

Bij vrijwel alle compacte (zakelijke en homecinema) beamers hebben we te maken met vaste lenzen die wel of niet over een bepaald zoombereik beschikken. Sommige beamers moeten echt fysiek worden verplaatst om te kunnen inzoomen en uitzoomen (bijvoorbeeld beamers voorzien van een extreme groothoeklens).

De meeste beschikken echter over een bepaald zoombereik, waardoor je het beeld met de lens iets groter of kleiner kan maken. Dit bereik is vrijwel altijd erg beperkt.

Projectorlens

Afbeelding van een zoom lens van een beamer

Telelens of groothoeklens

In het professionele segment hebben beamers vaak de mogelijkheid om de lenzen te wisselen. Dit stelt de gebruiker in staat de beamer ver van het projectiescherm te plaatsen (d.m.v. een telelens) of bijvoorbeeld juist heel dichtbij (d.m.v. een groothoeklens). Zo kan voor vrijwel elke afstand in relatie tot de projectiegrootte de juiste lens worden gemonteerd op de beamer. Deze lenzen zijn echter vrij prijzig. 

Wilt u meer weten over de digitale zoom of zoombereik van een beamer of over lenzen voor uw beamer, neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909.

Gerelateerde onderwerpen:

Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:

Projectieafstand berekenen

Verschil een DLP en LCD beamer

Top 10 beamers

Tags: Zoom beamer, zoombereik, lens beamer, groothoeklens, telelens.

Handige links: Beamer kopenOnderhoud beamersVerhuur beamerBeamerlamp kopen

Vragen of advies over uw beamer?

digitale zoom

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x