Projectie afstand berekenen

Projectie afstand berekenen

Projectieafstand berekenen

Heeft u een beamer en wilt u graag weten wat de beste projectieafstand is voor uw situatie? Dan raden wij u aan de gewenste projectieafstand te berekenen zodat u de meest ideale situatie realiseert voor uw beamer en het projectiescherm. Hierdoor kunt u optimaal genieten van uw apparatuur. Hoe u de gewenste projectieafstand moet berekenen, leest u op deze pagina! Wij van Beamerexpert delen namelijk graag onze expertise met u zodat ook u de beste ervaring creëert.

Hoe bereken ik de beste projectieafstand?

De meeste beamers kunnen in- en uitzoomen. Wanneer u de beste projectieafstand wilt berekenen, dan vraagt u zich wellicht af of u nu beter kunt in- of uitzoomen wanneer u de beamer plaatst. Als ruimte geen probleem is, dan raden wij aan om de beamer zo dicht mogelijk bij het projectiescherm of de muur te plaatsen. Hoe dichter de beamer bij het projectiescherm staat/hangt, des te minder ver de lichtstraal hoeft te reizen en des te minder de lichtstraal afhankelijk is van omgevingslicht. 

Het kan soms aanzienlijk schelen wat betreft de kwaliteit als u de beamer dichter bij het projectiescherm plaatst. Kan de beamer echter niet dichter bij het scherm geplaatst worden en is het beeld nog niet sterk genoeg? Zoom dan eerst maximaal in en plaats vervolgens pas de beamer dichterbij het projectiescherm. 

De projectieverhouding (throw ratio)

Wanneer u de beamers bij Beamerexpert bekijkt, dan ziet u bij de technische specificaties doorgaans een projectieverhouding vermeld staan. Dat is bijvoorbeeld “Projectieverhouding 1.39 - 2.22:1”. Maar weet u wel wat dit precies betekent? Waar staan deze waardes van de projectieverhouding voor? De eerste waarde (in het voorbeeld 1.39) geeft de minimale afstand aan in meters tussen de beamer en het projectiescherm. De tweede waarde (in het voorbeeld 2.22) geeft vervolgens de maximale afstand in meters aan tussen de beamer en het projectiescherm. Ten slotte geeft de derde waarde de breedte van de projectie aan in meters (in het voorbeeld 1).

Als we het voorbeeld weer gebruiken, dan betekent de projectieverhouding dat de beamer op een afstand van minimaal 1,39 m (139 cm) tot maximaal 2,22 m (222 cm) een beeld kan maken van 1 m (100 cm) breed. Wanneer u een beeld van 2 meter breed wilt maken, dan vermenigvuldigt u de verhoudingen met 2. Dat wordt dus een minimale afstand van 2,78 m (2 x 1,39) en een maximale afstand van 4,44 m (2 x 4,44).

Waarom is er een minimale en een maximale afstand?

Sommige beamers hebben een lens waarmee gezoomd kan worden. Hierdoor heeft u een groter bereik met de beamer.  Daarnaast zijn er beamers zonder zoom. De projectieverhouding ziet er dan als volgt uit: Projectieverhouding 0,50:1. De beamer kan dan een beeld van 1 m breed maken op een afstand van 0,5 m (50 cm) en een beeld van 2 m breed op een afstand van 1 m.

 Soort beamer
 Throw ratio
 Ultra Short-Throw beamer
 Tot 0.35:1
 Short-Throw beamer
 Tussen 0.35:1 en 0.70:1
 Semi Short-Throw beamer
 Tussen de 0.70:1 en 1.00:1
 Mid Throw beamer
 Tussen de 1.00:1 en 2.00:1
 Long Throw beamer
 Boven de 2.00:1

In de praktijk worden eigenlijk alleen de termen ultra short throw en short throw beamers gebruikt. Heeft u interesse in deze varianten? Bekijk dan hier alle ultra short throw en short throw beamers die momenteel beschikbaar zijn.

Wij helpen u graag op weg!

Wij zouden de expert niet zijn, wanneer wij u niet al op weg helpen. Daarom hebben wij bij al onze beamers een afbeelding geplaatst, waarmee u visueel een indruk krijgt van de projectieafstand. Hieronder een voorbeeld van een beamer met een throw ratio van 1.2:1.

Beamer met een throw ratio van 1.2:1.

Ook staat er op de product pagina van elke beamer in de tekst een kopje met De projectieafstand bepalen. Hier kunt u een simpele uitleg vinden over de projectieafstand van de beamer. Dit ziet er voor de Optoma UHD38 als volgt uit:

De projectieafstand bepalen

De UHD38 heeft een projectieverhouding van 1.5:1 tot 1.66:1, wat betekent dat de beamer op een afstand van 1,50 tot 1,66 meter van het projectiescherm een beeld kan maken van 1 meter breed. Wanneer u dus 2 meter breed wilt projecteren, dan verdubbelt u de afstanden tot 3.00 en 3.32 meter. Zo kunt u precies uitrekenen waar u de beamer moet plaatsen en of daar wel plek voor (aan het plafond) is.

Handige projectieafstand calculator

Bent u zelf geen rekenwonder of wilt u de juiste projectieafstand nog gemakkelijker berekenen? Dan kunt u gebruik maken van deze handige calculator om zo de juiste projectieafstand te bepalen. U hoeft alleen de juiste verhoudingen in te vullen in de calculator. Vervolgens gaat de tool voor u aan de slag. Voor het berekenen van deze juiste afstand zijn wel enige gegevens nodig. Denk hierbij aan de grootte van het projectiescherm en de beeldverhouding van de beamer en het projectiescherm.

Klik hier voor de projectieafstand calculator.

Schermgrootte berekenen

Probeert u de vereiste grootte voor uw 16:9 HDTV-projectiescherm of display te bepalen? Deze handige rekenmachine rekent 2 van 3 dimensies voor u uit in centimeters (cm) en inches. Voer eenvoudig een bekende schermdimensie in en de andere dimensies worden met de tool automatisch berekend.

Klik hier voor de schermgrootte calculator.

Staat uw merk beamer er niet tussen? 

Geen probleem! U kunt het schema hieronder als basis gebruiken om de gewenste afstand tussen het projectiescherm en uw beamer te bepalen.

 Schermformaat en projectie afstand
 
 40 inch = 101,6 cm diagonaal en 88,5 cm breed
 1.2 tot 1.4 meter afstand
 80 inch = 203,2 cm diagonaal en 177 cm breed
 2.3 tot 2.8 meter afstand
 100 inch = 254 cm diagonaal en 221 cm breed
 2.9 tot 3.6 meter afstand
 150 inch = 381 cm diagonaal en 332 cm breed
 4.4 tot 5.4 meter afstand
 200 inch = 508 cm diagonaal en 443 cm breed
 5.9 tot 9 meter afstand
 250 inch = 635 cm diagonaal en 553 cm breed
 7.3 tot 9 meter afstand
 300 inch = 762 cm diagonaal en 664 cm breed
 8.8 tot 10.7 meter afstand


Het schermformaat omrekenen van inches naar centimeters

Schermformaten worden tegenwoordig regelmatig in inches vermeld, maar hoeveel centimeter is dat nou eigenlijk? 1 inch is 2,54 cm. Een scherm van 100 inch is hierdoor 100 x 2,54 = 254 centimeter. Let op: een inch wordt diagonaal gemeten. Dat wil zeggen dat u de de afstand van linksboven naar rechtsonder berekend op deze manier.

Wanneer u het schermformaat in inches wilt omrekenen naar de breedte van een scherm in centimeters, dan kunt u het aantal inches vermenigvuldigen met 2,219. Een scherm van 100 inch is dus 100 x  2,219 = 221,90 cm breed. Andersom werkt deze rekensom ook. Wilt u bijvoorbeeld de breedte van een scherm omrekenen naar de grootte van het scherm in inches? Dan kunt u het getal delen door 2,219. Een scherm van 221,90 cm breed is 221,90 / 2,219 = 100 inch.

Geen zin om zelf te rekenen? Laat onze handige schermgrootte calculator het voor u doen. 

Plaatsing van de beamer

Dus bent u van plan om een nieuwe beamer op te hangen of wilt u uw huidige beamer verplaatsen? Weet dan van tevoren waar u op moet letten. Bij het plaatsen van LCD projectoren zorgt u er bijvoorbeeld voor dat de projector ter hoogte van de onderrand van het scherm neergezet wordt. Bij plafondmontage dient u ervoor te zorgen dat de projector ter hoogte van de bovenkant van het scherm wordt opgehangen.

DLP-projectoren gebruiken doorgaans een zogenaamde “offset”. Dit betekent dat het beeld een beetje hoger begint. De projector moet dus iets onder de onderkant van het projectiescherm geplaatst worden of iets hoger dan de bovenkant van het projectiescherm opgehangen worden. Eventuele kleine correcties van het beeld kunt u vervolgens met behulp van de keystone correctie uitvoeren.

Wilt u meer weten over de projectieafstand of het plaatsen van een beamer, neem dan contact met ons op. U kunt ons onder andere bellen via +31(0)23-5517909. Wij helpen u graag verder!

Het plaatsen van een beamer.

Wilt u meer weten over de projectie afstand of het plaatsen van een beamer, neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909. Wij helpen u graag!

Vragen of advies over beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x