Aansluitingen beamer

Welke aansluitingen heeft een beamer?

Beamers hebben verschillende aansluitingen. Zo kunt u de beamer aansluiten op uw computer, op een DVD speler, op uw Apple iPad of iPhone, op uw stereo en op uw televisie. Maar welke aansluiting heeft u nodig en welke aansluitingen zijn er allemaal? De Beamerexpert legt uit.

Voor onze uitleg maken we gebruik van onderstaande afbeelding. De afbeelding is van een willekeurige beamer uit het duurdere segment, lang niet alle beamers hebben zoveel aansluitingen.  

De aansluitingen van een beamer

Aansluitingen van bovenstaande beamer
 

Nummer  Aansluiting 
 1  LAN
 2  USB A
 3  USB B
 4  Composiet video
 5  HDMI 1 en 2
 6  HDBaseT
 7  VGA in
 8  RS-232C
 9  Audio in
 10  VGA out
 11  Audio out
 12  Stroomtoevoer
 13   RCA

We bespreken hieronder een aantal aansluitingen van beamers:

1. LAN Ethernet aansluiting

Steeds meer beamers krijgen een zogenaamde ethernet aansluiting, ook wel een netwerkaansluiting genoemd. Dankzij deze ethernetverbinding kunnen elektronische apparaten met elkaar data uitwisselen en zo communiceren. De LAN-verbinding lost de verouderde RS232C aansluiting als controle poort af. Bij sommige apparaten biedt hij ook de mogelijkheid van overdracht van gegevens, waarbij de kwaliteit minder hoog is dan van een HDMI-, DVI- of VGA aansluiting.

De meest bekende ethernetverbinding, die u waarschijnlijk zelf ook in huis zult hebben, is uw internetaansluiting.

LAN internet verblinding beamer

2 en 3. USB aansluiting

Een USB verbinding heeft verschillende functies. Zo kunnen bepaalde beamers opgeslagen bestanden, zoals foto's of video's afspelen van een USB stick of een externe harde schijf. In andere gevallen voorziet de USB ingang een smartphone, tablet of wifi adapter van stroom. Ook kan er een visualiser op de beamer aangesloten worden voor het tonen van documenten of voorwerpen.

Vaak zit er op beamers een USB aansluiting, maar staat hier het woord service bij. De aansluiting is dan geschikt voor updates van de beamer en niet voor het afspelen van bestanden. USB kabels zijn vaak te kort, hieronder kunt u een verlengkabel vinden, zodat u wel gemakkelijk bij de beamer kunt. 

USB aansluiting beamer

> Gelijk een 10 meter USB verlengkabel voor een beamer bestellen.

4. Composiet video

Een CVBS-signaal kan worden uitgewisseld tussen videoapparatuur, bijvoorbeeld tussen videorecorder en televisie. De genormeerde spanning is 1 Vtt over 75 ohm. De elektrische verbindingen worden doorgaans gemaakt met tulpstekkers (geel), BNC-connectors of een scart-plug. De laatste heeft ook aders voor het geluid.

Aansluiting video kabel beamer

5. HDMI aansluiting

Een digitale aansluiting voor de overdracht van beeld en geluid. Deze aansluiting is noodzakelijk voor high definition beeldkwaliteit (HDTV) voor uw beamer. Sinds HDMI 1.4 (High Speed) geschikt voor de overdracht van 3D-content in Full HD.

Digitale verbindingen bieden de beste kwaliteit aan beeldoverdracht, omdat ze in tegenstelling tot analoge lijnen met aanzienlijk meer transmissiekanalen werken. Speciaal voor HD content is een digitale verbinding een vereiste.

De kabels zijn beschikbaar in 1,5, 3, 510 of 15 meter. Langer dan 15 meter zijn de kabels niet, omdat er dan sprake is van teveel verlies aan beeldkwaliteit. Wanneer u meer dan 15 meter nodig heeft, dan kunt u een HDMI extender gebruiken. Wij verkopen deze HDMI extenders voor 30 en voor 50 meter: 

HDMI extender voor 30 meter | HDMI extender voor 50 meter

HDMI aansluiting beamer

> Gelijk een 3 meter HDMI kabel voor een beamer bestellen.

6. HDBaseT aansluiting

Wanneer u een grote afstand tussen uw beamer en de bron moet overbruggen, dan kunt u gebruiken maken van HDBaseT. HDBaseT brengt een HDMI signaal over via een CAT5/6 kabel. Op deze manier kunt u uw HDMI A/V-signaal naar een verder gelegen plaats verzenden die tot 70 meter verwijderd is.

HDBase-T aansluiting voor een beamer

> Koop direct een complete HDBaseT 4K HDMI extender set

7 en 10. VGA aansluiting

Ook wel Video Graphics Array. Een grafisch standaard dat door IBM werd geïntroduceerd en welke de gebruiker in staat stelt de PC/Laptop op een display (monitor/beamer/flatscreen) aan te sluiten. Een VGA-aansturing is gebaseerd op analoge aansturing met behulp van gescheiden kleuren. Deze drie kleuren zijn rood, groen en blauw (RGB).

Op de VGA in (Computer 1) aansluiting kunt u een computer of laptop met een VGA aansluiting aansluiten. Op de Computer out (Computer 2) kunt u het beeld van de beamer met een VGA kabel doorsturen naar bijvoorbeeld een tweede monitor of tweede beamer. De tweede beamer gebruikt dan de eerste beamer als bron.

Standaard zit er op de beamer en op uw computer een vrouwelijke aansluiting. U heeft dus een VGA kabel nodig met twee mannelijke aansluitingen. De kabels zijn beschikbaar in 1, 2, 3, 5 of 10 meter.

VGA aansluiting bij een beamer

> Gelijk een 3 meter VGA kabel voor een beamer bestellen.

8. RS-232 aansluiting

Met een RS-232 verbinding kunt u besturingssignalen van een computer naar uw beamer verzenden. Op deze manier kunt u het apparaat op afstand bijvoorbeeld aan of uit zetten. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn, wanneer u op een school 10 lokalen heeft en u op vrijdagmiddag alle beamers af wilt sluiten voor het weekend. De RS-232 aansluiting bestaat ook in een ronde uitvoering, genaamd RS-232C.

RS-232 aansluiting beamer

9. Audio in

Een beamer heeft meestal geen of zeer beperkte speakers. Met de 3,5 mm aansluiting (Input) kunt u uw beamer met externe speakers aansluiten. U brengt dus het geluidssignaal van een externe bron, zoals een laptop, via deze poort over naar de speakers. Deze aansluiting wordt ook wel een mini-jack aansluiting genoemd.

Het geluid van uw bron komt tegenwoordig via uw HDMI kabel binnen.

Mini jack audio aansluiting beamer

11. Audio out

De 3,5 mm jack (Output) biedt de mogelijkheid een geluidssignaal, welke door een 3,5 mm jack ingang op het apparaat binnenkomt, door de projector te lussen. Dit kan erg handig zijn bij de installatie van externe luidsprekers, welke in de omgeving van uw beamer komen te komen.

Mini jack audio aansluiting beamer

12. Stroom aansluiting

Uw beamer moet natuurlijk ook van stroom voorzien zijn. Met deze aansluiting slaat u uw beamer op het stroomnet aan. Bij een nieuwe beamer wordt een 1,5 meter stroomkabel meegeleverd. Heeft u langer dan de meegeleverde stroomkabel nodig, dan verkopen wij de kabel ook in de lengte van 5 of 10 meter.

Stroom aansluiting beamer

13. RCA aansluiting

Wanneer u het geluid van uw televisiekastje of laptop naar uw beamer wilt brengen, dan kan dat met deze audio ingang. Deze ingang heeft een rode en witte connector en wordt ook wel een cinch stereo aansluiting genoemd.

Een cinch stereo aansluiting biedt voor beamers met ingebouwde speakers de mogelijkheid om een geluidsignaal naar de beamer te sturen. In vergelijking met de 3,5 mm jack stereo cinch kabel biedt de stereo cinch kabel het voordeel van een betere transmissiekwaliteit over lange afstanden.

Audio tulp aansluiting voor uw beamer

> Zoekt u een kabel van een mini jack aansluiting naar een tulp aansluiting?

Wilt u meer weten over de aansluitingen van beamers, neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909. Wij helpen u graag verder.


Gerelateerde onderwerpen

Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:

Beamer aansluiten op PC of laptop

Beamer aansluiten

Playstation aansluiten op een beamer

Tips beamers

Tags: Aansluitingen beamer, HDMI aansluiting, beamer aansluiten, Apple kabel beamer, WIFI beamer.

Handige links: BeamersBeamerlampen

Vragen of advies over beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x