Beamer aansluiten op pc of laptop

Hoe sluit ik een beamer aan op pc of laptop?

Het gebruik van een beamer of projector wordt steeds gebruikelijker bij het houden van een vergadering, presentatie of tijdens het lesgeven. Het voordeel voor het kiezen van een beamer of projector is dat er op een groot scherm geprojecteerd kan worden, zodat iedereen het tijdens de presentatie goed kan zien. Maar hoe sluit u nou een beamer aan op uw PC, Tablet of Mediabox? Dat kunt u hieronder lezen.

Belangrijke tips vooraf

Allereerst staan hieronder een aantal belangrijke tips die u goed moet opvolgen:

- Sluit de juiste kabels aan tussen de beamer en de laptop (Gebruik kwalteitskabels).
- Schakel de beamer in en zorg ervoor dat deze opgewarmd is.
- Sluit de laptop/computer pas aan als de beamer helemaal warm is.

Afhankelijk van welke beamer je hebt, kan je de beamer aansluiten via VGA (dat is redelijk standaard), maar modernere beamers hebben ook vaak een HDMI-aansluiting. Met sommige projectoren (ook wel netwerkprojectoren genoemd) kunt u ook een verbinding maken via een netwerk. Hierdoor kunt u een presentatie via het netwerk geven als u zich niet in dezelfde ruimte (of zelfs hetzelfde gebouw) bevindt als de projector. Raadpleeg de documentatie bij de projector of neem contact op met de fabrikant om te weten of uw projector voorzien is van een netwerkfunctionaliteit.

Maak je gebruik van een Apple-laptop, dan heb je een verloopstuk nodig, namelijk van een mini-displayport naar naar VGA of HDMI. Let op: De mini-displayport is voor oudere modellen breder dan voor nieuwere modellen en dat is onhandig. Mocht je een Mac Mini willen aansluiten, dan kan dat via HDMI, en ook de nieuwere generatie Macbook Pro's hebben sinds begin 2012 een HDMI-aansluting.

Beamer aansluiten op PC / Laptop

Nu de juiste kabels zijn gekozen en zijn aangesloten moet ook het signaal dat u wilt overbrengen van de laptop naar de beamer kloppen. Daar gaat het vaak mis. 

Mogelijkheid 1:Aansluiten en even wachten. Veel moderne laptops identificeren een beamer (of een extern beeldscherm) direct en weten 'wat ze moeten doen'. Als de beamer aanstaat, detecteert hij de laptop als input-apparaat en het beeld verspringt direct van je scherm op de projectie van de beamer. Klaar!

Mogelijkheid 2: Meestal gaat het niet zo makkelijk als in mogelijkheid 1. Er ontstaat niet voor niets altijd gedoe, wanneer er met een beamer wordt gewerkt. De meeste PC/laptops draaien op Windows. Maar niet elke Windows versie is hetzelfde en dus staat hier stap voor stap hoe u met elk Windows systeem uw PC of laptop op uw beamer aansluit.

Beamer aansluiten Windows 7

Wanneer u een beamer aansluit op een computer of laptop met Windows 7, kan het zijn dat automatisch het juiste scherm tevoorschijn komt. Maar vaak is dat niet het geval. Op veel laptops met Windows vindt u een FN toets en op PC's een WINDOWS toets. Deze zit vaak links onderaan op het toetsenbord. Deze toets moet u indrukken en druk ook op P. Als u één keer de P indrukt, zal het scherm zelf komen. Twee keer een P is dupliceren, 3 keer is uitbreiden en 4 keer is alleen op de beamer. Als de toetsen losgelaten worden, zal de opdracht in werking treden.

Beeldscherm uitbreiden met beamer

Mocht dit niet werken, dan kunt u altijd nog via configuratiescherm naar ‘Beeldscherm’ gaan. Dat vindt u onder ‘Vormgeving en persoonlijke instellingen’. Kies voor ‘Beelscherm’ en vervolgens ‘Verbinding met een projector maken’. Hier kunt u dan de gewenste optie selecteren.

Beamer aansluiten Windows 8

In Windows 8 is het erg gemakkelijk om een beamer of projector aan te sluiten. Alleen is het gehele besturingssysteem in een ander jasje gegoten, waardoor het nog wel even lastig kan zijn om alles goed te laten werken. Druk op de Windows toets plus de P toets, net zoals in Windows 7. U kunt dan de optie selecteren, bijvoorbeeld het beeld dupliceren of het beeld uitbreiden. Wanneer dit niet werkt, kunt u naar het ‘control panel’ gaan. Kies hier voor ‘Vormgeving aan persoonlijke voorkeur aanpassen’. Klik dan op ‘Beelschermresolutie aanpassen’. Klik dan op ‘Project op een tweede scherm’. Hier kunt u dan weer de gewenste optie selecteren.

Beamer aansluiten op Apple MAC laptop

Maak je gebruik van een Apple-laptop, dan heb je een verloopstuk nodig: van de Display Port aan de achterkant naar VGA, HDMI of DVI. Mocht je een Mac Mini willen aansluiten, dan kan dat via HDMI. Ook de nieuwere generatie Macbook Pro's hebben sinds begin 2012 een HDMI-aansluiting.

De nieuwe MacBook, MacBook Pro en MacBook Air hebben allemaal een Mini Display Port.  Op deze poort kunt u met een Mini DisplayPort-naar-HDMI-adapter of een Mini DisplayPort-naar-VGA-adapter een beamer aansluiten. Uw Apple herkent vanzelf een tweede scherm en kunt vanaf uw MacBook / IMac het gewenste beeld rechts uit uw beeld slepen zodat de beamer het beeld gaat projecteren. Ook kunt u het beeld dupliceren, dit doet u door rechts bovenin (in de menubalk) de 2 beeldschermen aan te klikken. Nu komen er de opties 2e scherm, dupliceren of beeldscherm.

Beamer aansluiten op een mediabox

Afhankelijk van de uitgang op uw mediabox:

Situatie HDMI: Kan rechtstreeks op de beamer worden aangesloten, het geluid moet u apart op een geluidset aansluiten.

Situatie Scart: Middels een scart-uit blokje aansluiten via composiet. Bij decoders met een scart uitgang moet u gebruik maken van een scart-uit blokje om het signaal om te zetten naar een composiet aansluiting. Het scart blokje splitst direct het beeld en het geluid.

Situatie Composiet: Kan rechtstreeks op alle beamers worden aangesloten.

> Meer lezen over de aansluitingen van een beamer.

Beamer draadloos aansturen

Wilt u draadloos uw beamer aansturen? De meeste moderne beamers hebben de functie om draadloos verbinding te maken met uw PC, Tablet of SmartPhone. Maar wij raden toch aan om draadloos verbinding te maken met bijvoorbeeld een WePresent of een Clickshare. 

Met een Wepresent kunt u onderstaande dingen doen:

  • Interactief presenteren in Full-HD met de Wireless interactive Presentation Gateway! 
  • Verbind elke PC, Ipad, Android tablet, Tablet PC of mobiele telefoon draadloos met iedere display of projector.
  • Stuur screenshots van presentaties naar alle aanwezigen (geen hand-outs meer nodig). 
  • Met een tablet of smartphone uw presentatie op afstand besturen. 
  • 4 computers tegelijk projecteren op 1 projector of display.
  • Beheer tot 64 deelnemers aan de presentatie. 
  • Presentaties direct van uw telefoon of tablet naar het scherm of de projector sturen. 
  • Werkt ook in combinatie met interactieve whiteboards en touchscreens (draadloos USB signaal)

Meer lezen over draadloos presenteren.

Persoonlijk advies

Wilt u meer weten over het aansluiten van beamers, neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909.

Gerelateerde onderwerpen:

Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:

- Aansluitingen beamer

- Aansluiten beamer

- Informatie over beamers

Tags: Apple, kabel, computer, aansluiten, WiFi

Handige links uit het artikel: BeamersBeamerlampen. Draadloos presenteren.

Vragen of advies over beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x