Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
Professionele klantenservice
Originele kwaliteitsproducten
Laagste prijsgarantie
Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
Hulp nodig? Bel ons of vul het contactformulier in
Keurmerk
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Met onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherpMet onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherp. Scoor vandaag nog jouw beamer!Bekijk de deals en de flyer

  Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
  Professionele klantenservice
  Originele kwaliteitsproducten
  Laagste prijsgarantie

  Met onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherpMet onze EK deals kijk je alle voetbalwedstrijden haarscherp. Scoor vandaag nog jouw beamer!Bekijk de deals en de flyer

  Projectie afstand berekenen

  Projectie afstand berekenen

  Heb je een beamer en wil je graag weten wat de beste projectieafstand is voor jouw situatie? Dan raden we je aan de gewenste projectieafstand te berekenen zodat je de meest ideale situatie realiseert voor je beamer en het projectiescherm. Hierdoor kun je optimaal genieten van je apparatuur. Hoe je de gewenste projectieafstand moet berekenen, lees je op deze pagina! Wij van Beamerexpert delen namelijk graag onze expertise met jou zodat ook jij de beste ervaring creëert.

  Hoe bereken ik de beste projectieafstand?

  Bij de meeste beamers kun je in- en uitzoomen, wat een interessante keuze oplevert wanneer je de optimale projectieafstand wilt instellen. Je vraagt je misschien af: moet ik inzoomen of uitzoomen bij het plaatsen van de beamer? Als ruimte geen beperking vormt, raden we aan om de beamer zo dicht mogelijk bij het projectiescherm of de muur te positioneren. Hoe dichter de beamer bij het scherm staat of hangt, des te korter de afstand die de lichtstraal moet afleggen, en des te minder gevoelig deze wordt voor omgevingslicht.

  Soms kan de kwaliteit aanzienlijk verbeteren wanneer je de beamer dichter bij het scherm plaatst. Maar als dit niet mogelijk is en het beeld nog niet optimaal is, kun je het beste eerst maximaal inzoomen en vervolgens de beamer dichterbij het projectiescherm plaatsen. Dit biedt een handige manier om het beeld te optimaliseren en te genieten van de best mogelijke projectie-ervaring.

  De projectieverhouding (throw ratio)

  Bij het bekijken van de beamers op Beamerexpert, zul je vaak de technische specificaties tegenkomen, waarin de projectieverhouding wordt vermeld. Een voorbeeld hiervan is "Projectieverhouding 1.39 - 2.22:1". Maar weet je wat deze cijfers eigenlijk betekenen? Wat is de betekenis achter deze waarden van de projectieverhouding? De eerste waarde (in dit geval 1.39) geeft de minimale afstand aan in meters tussen de beamer en het projectiescherm. De tweede waarde (in dit geval 2.22) geeft vervolgens de maximale afstand in meters aan tussen de beamer en het projectiescherm. Tot slot representeert de derde waarde de breedte van de projectie in meters (in dit voorbeeld 1).

  Om het concreet te maken, betekent de projectieverhouding in dit geval dat de beamer een beeld kan projecteren van 1 meter breed op een minimale afstand van 1,39 meter (139 cm) tot maximaal 2,22 meter (222 cm). Als je echter een beeld van 2 meter breed wilt projecteren, vermenigvuldig je de verhoudingen met 2. Dat betekent dus een minimale afstand van 2,78 meter (2 x 1,39) en een maximale afstand van 4,44 meter (2 x 2,22).

  Waarom is er een minimale en een maximale afstand?

  Bepaalde beamers zijn uitgerust met een zoomlens, waardoor je een breder scala aan projectiemogelijkheden hebt. Aan de andere kant zijn er ook beamers zonder zoomfunctie. Dit is duidelijk te zien aan de projectieverhouding, zoals bijvoorbeeld "Projectieverhouding 0,50:1". In dit geval kan de beamer een beeld van 1 meter breed projecteren op een afstand van slechts 0,5 meter (50 cm), en een beeld van 2 meter breed op een afstand van 1 meter.

  Soort beamer
  Throw ratio
  Ultra Short-Throw beamer Tot 0.35:1
  Short-Throw beamer Tussen 0.35:1 en 0.70:1
  Semi Short-Throw beamer Tussen de 0.70:1 en 1.00:1
  Mid Throw beamer Tussen de 1.00:1 en 2.00:1
  Long Throw beamerBoven de 2.00:1

  In de praktijk worden eigenlijk alleen de termen ultra short throw en short throw beamers gebruikt. Heb je interesse in deze varianten? Bekijk dan hier alle ultra short throw en short throw beamers die momenteel beschikbaar zijn.

  Wij helpen je graag op weg!

  Wij zouden de expert niet zijn, wanneer wij je niet al op weg zouden helpen. Daarom hebben wij bij al onze beamers een afbeelding geplaatst, waarmee je visueel een indruk krijgt van de projectieafstand. Hieronder een voorbeeld van een beamer met een throw ratio van 1.2:1.

  Projectie afstand bij een beamer met een throw ratio van 1.2:1.

  Ook staat er op de product pagina van elke beamer in de productomschrijving een kopje met De projectieafstand bepalen. Hier kun je een simpele uitleg vinden over de projectieafstand van de beamer. Dit ziet er voor de Optoma UHD38x als volgt uit:

  De projectieafstand bepalen

  De UHD38 heeft een projectieverhouding van 1.5:1 tot 1.66:1, wat betekent dat de beamer op een afstand van 1,50 tot 1,66 meter van het projectiescherm een beeld kan maken van 1 meter breed. Wanneer je dus 2 meter breed wilt projecteren, dan verdubbel je de afstanden tot 3.00 en 3.32 meter. Zo kun je precies uitrekenen waar je de beamer moet plaatsen en of daar wel plek voor (aan het plafond) is.

  De minimale- en de maximale grootte die de beamer kan projecteren is 80” tot 100 inch. Wanneer je kleiner of groter wilt projecteren, dan kan het voorkomen dat het beeld niet scherp wordt geprojecteerd.

  Handige projectieafstand calculator

  Ben je geen rekenwonder of wil je het berekenen van de juiste projectieafstand nog makkelijker maken? Dan staat deze handige calculator tot je beschikking om de optimale projectieafstand te bepalen. Je hoeft enkel de juiste verhoudingen in te voeren, en de tool neemt het vanaf daar over. Uiteraard zijn er wel wat gegevens nodig om deze afstand nauwkeurig te berekenen. Denk hierbij aan de afmetingen van het projectiescherm en de beeldverhouding van zowel de beamer als het scherm.

  Klik hier voor de projectieafstand calculator.

  Schermgrootte berekenen

  Probeert je de vereiste grootte voor je 16:9 HDTV-projectiescherm of display te bepalen? Deze handige rekenmachine rekent 2 van 3 dimensies voor je uit in centimeters (cm) en inches. Voer eenvoudig een bekende schermdimensie in en de andere dimensies worden met de tool automatisch berekend.

  Klik hier voor de schermgrootte calculator.

  Staat je merk beamer er niet tussen?

  Geen probleem! Je kunt het schema hieronder als basis gebruiken om de gewenste afstand tussen het projectiescherm en je beamer te bepalen.

  Schermformaat en projectie afstand
   
  40 inch = 101,6 cm diagonaal en 88,5 cm breed1.2 tot 1.4 meter afstand
  80 inch = 203,2 cm diagonaal en 177 cm breed2.3 tot 2.8 meter afstand
  100 inch = 254 cm diagonaal en 221 cm breed2.9 tot 3.6 meter afstand
  150 inch = 381 cm diagonaal en 332 cm breed4.4 tot 5.4 meter afstand
  200 inch = 508 cm diagonaal en 443 cm breed5.9 tot 9 meter afstand
   250 inch = 635 cm diagonaal en 553 cm breed7.3 tot 9 meter afstand
   300 inch = 762 cm diagonaal en 664 cm breed8.8 tot 10.7 meter afstand

  Het schermformaat omrekenen van inches naar centimeters

  Schermformaten worden tegenwoordig regelmatig in inches vermeld, maar hoeveel centimeter is dat nou eigenlijk? 1 inch is 2,54 cm. Een scherm van 100 inch is hierdoor 100 x 2,54 = 254 centimeter. Let op: een inch wordt diagonaal gemeten. Dat wil zeggen dat je de afstand van linksboven naar rechtsonder berekent op deze manier.

  Wanneer je het schermformaat in inches wilt omrekenen naar de breedte van een scherm in centimeters, dan kun je het aantal inches vermenigvuldigen met 2,219. Een scherm van 100 inch is dus 100 x  2,219 = 221,90 cm breed. Andersom werkt deze rekensom ook. Wil je bijvoorbeeld de breedte van een scherm omrekenen naar de grootte van het scherm in inches? Dan kun je het getal delen door 2,219. Een scherm van 221,90 cm breed is 221,90 / 2,219 = 100 inch.

  Geen zin om zelf te rekenen? Laat onze handige schermgrootte calculator het voor je doen.

  Plaatsing van de beamer

  Dus ben je van plan om een nieuwe beamer op te hangen of wil je je huidige beamer verplaatsen? Weet dan van tevoren waar je op moet letten. Bij het plaatsen van LCD projectoren zorg je er bijvoorbeeld voor dat de projector ter hoogte van de onderrand van het scherm neergezet wordt. Bij plafondmontage dien je ervoor te zorgen dat de projector ter hoogte van de bovenkant van het scherm wordt opgehangen.

  DLP-projectoren gebruiken doorgaans een zogenaamde “offset”. Dit betekent dat het beeld een beetje hoger begint. De projector moet dus iets onder de onderkant van het projectiescherm geplaatst worden of iets hoger dan de bovenkant van het projectiescherm opgehangen worden. Eventuele kleine correcties van het beeld kun je vervolgens met behulp van de keystone correctie uitvoeren.

  Wil je meer weten over de projectieafstand of het plaatsen van een beamer, neem dan contact met ons op. Je kunt ons onder andere bellen via +31(0)23-5517909. Wij helpen je graag verder!

  Het plaatsen van een beamer.

  Wil je meer weten over de projectieafstand of het plaatsen van een beamer, neem dan contact met ons op. Je kunt ook bellen met +31(0)23-5517909. Wij helpen je graag!

  Vergelijk dit product 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking