Beamers voor kerken en grote zalen: een complete koopgids

Foto van de Noorderkerk aan de Ridderstraat

Heeft u als koster of vrijwilliger de (on)dankbare taak gekregen om een beamer (projector) voor uw kerk te regelen? Dan zit u met deze complete beamers voor kerken gids helemaal goed! Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Krachtige en heldere communicatie in uw kerk is van groot belang. Dan wilt u wel weten met welke eisen en specificaties u rekening moet houden. In dit artikel worden de belangrijkste zaken over beamers in kerken en grote zalen besproken.

Dit artikel samengevat in 30 seconden

Geen zin om dit hele artikel te lezen? Dan krijgt u hier de highlights van de koopgids beamers voor kerken!

De belangrijkste eisen voor een beamer in uw kerk zijn onder andere:

 • Het minimale ANSI Lumen bij beamers voor kerken moet 3500 Ansi lumen (3500 lumen) zijn, maar het liefst zelfs tussen de 5000-6000 ANSI Lumen.
 • Beamer ver van het projectiescherm plaatsen? Kies dan een model met verwisselbare lenzen.
 • Kiest u voor lamp of laser? Lamp is voordeliger in aanschaf, laser is voordeliger in gebruik omdat deze veel langer (tot wel 6x!) mee gaat.

Bekijk de volgende vier producten in de webshop en bestel direct de beamer voor uw kerk. Of ontdek hieronder exact hoe u de beste beamer voor uw kerk kiest.

Welke beamer heeft uw kerk nodig?

De belangrijkste vraag van dit artikel. Welke beamer heeft uw kerk nodig? U bent koster, dominee of verantwoordelijke voor de faciliteiten binnen uw kerk. Daarbij hoort het regelen van een beamer, zodat u elke keer een prachtige dienst (of andere gebeurtenis) neerzet voor iedereen die uw kerk bezoekt.

Het is niet eenvoudig om een beamer te kopen. Zeker wanneer u geen verstand van zaken heeft en u niet weet waar u op moet letten. Termen zoals ANSI Lumen komen u waarschijnlijk al helemaal niet bekend voor.

Wat is ANSI Lumen en waarom is het belangrijk om te weten?

Lumen is de term die wordt gebruikt om de lichtopbrengst van een lamp aan te geven. ANSI is de methode waarmee het aantal lumen wordt gemeten. Vrijwel alle fabrikanten gebruiken daarom de term ANSI lumen. Zo zal iedere lamp van 1200 ANSI lumen ook echt dezelfde lichtopbrengst hebben. 1600 ANSI lumen is vergelijkbaar met de lichtopbrengst van een gloeilamp van 100 Watt.

De hoeveelheid licht die op het projectiescherm valt bepaalt daarbij grotendeels de kwaliteit van het beeld. Hoe hoger de ANSI waarde, hoe beter de beeldkwaliteit. Kerken hebben vaak veel grote ramen en dus veel lichtinval. Om dit te compenseren is een extra hoge ANSI waarde nodig. Het minimale Ansi lumen bij kerken moet vaak wel 3500 zijn, maar het liefst zelfs tussen de 5000-6000 ANSI Lumen. In deze tabel ziet u het aantal ANSI Lumen wat benodigd is bij een bepaalde projectiebreedte:

 Gewenste projectiebreedte
 Minimale lichtopbrengst
 250 cm (tot 100 personen)
 2500 - 3500 ANSI Lumen
 375 cm (100 - 200 personen)
 3500 - 4500 ANSI Lumen
 500 cm (200 - 400 personen)
 4500 - 5500 ANSI Lumen
 625 cm (200 - 400 personen)
 5000 - 10000 ANSI Lumen

Meer lezen over de lichtopbrengst van een beamer.

Factoren bij het kopen van een beamer voor uw kerk

Niet alle kerken of gebedsgebouwen zijn hetzelfde. De traditionele christelijke kerken zijn weer anders dan de moderne kerken die de uitstraling hebben van een moderne congreszaal. Bij beide gebouwen is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken, zoals:

Plaatsbepaling van beamers

Waar wilt u de beamer in uw kerk installeren? Het maakt nogal een verschil of dit voorin of achterin is. Factoren die invloed hebben bij het plaatsen en installeren zijn:

 • Wat de invloed van licht(inval) is
 • De throw ratio
 • De grootte van het projectiescherm
 • Welke techniek u nodig heeft (lamp of lasertechnologie)

Licht(inval)

De traditionele kerken worden gekenmerkt door grote glas-in-loodramen, waar met gemak veel (zon)licht binnenkomt. Houd hier rekening mee bij de plaatsing van het apparaat, want anders worden de teksten en beelden op de dia wazig. Met als gevolg dat niemand de tekst kan lezen en dat wilt u niet.

De beste plek om uw beamer te plaatsen is afhankelijk van de projectieverhouding. Wilt u bijvoorbeeld 1 meter breed projecteren en uw beamer heeft een projectieverhouding tussen de 1.86m en 2.04m? De afstand van uw beamer naar uw scherm moet dan tussen de 1.86 en 2.04 liggen om een scherp beeld te krijgen.

De grootte van een beamerscherm

Om te bepalen hoe groot het projectiescherm moet zijn is het belangrijk te weten hoe groot de kerk is. Weet u hoe groot de afstand is van de achterste rij banken tot aan het projectiescherm? Dan pas weet u hoe groot uw projectiescherm moet worden. Een aantal richtlijnen zijn:

 • Hoogte scherm is ongeveer 1/6 van de afstand van beamerscherm tot aan de laatste rij in de kerk
 • Breedte van het scherm is te berekenen door de beeldverhoudingen erbij te pakken (videoformaat = 1,33 x hoogte, breedbeeldformaat = 1,78 x hoogte)
 • Tenminste een kijkafstand van anderhalf maal de hoogte van het scherm
 • De afstand tussen de vloer en de onderkant van het scherm moet bij professioneel gebruik minimaal 125 centimeter zijn

Verschil tussen beamers met een lamp of lasertechnologie

Er zijn een aantal cruciale verschillen tussen lamp en lasertechnologie. De beamers met een lasertechnologie gaan namelijk vele malen langer mee (zes keer zo lang). De levensduur van een laser kan wel oplopen tot 20.000 branduren en bij een lamp is dit slechts 3.000 uur. Tel uit uw winst, want  dat betekent veel meer presentaties! Niet alleen vanuit economisch standpunt is het voordelig, maar ook vanuit ecologisch standpunt. U gooit tijdens de levensduur van een laser zo'n zes lampen weg. Geen afval dus bij lasers. Daarnaast produceert een laserbeamer ook geen restwarmte of lawaai.

Het belangrijkste om u uiteindelijk wel af te vragen is de toepassing van het apparaat. Gaat u de beamer voltijds gebruiken in een volgeboekte zaal of voor presentaties? Dan is een laser voor uw kerk de beste keuze.

Heeft u niet zoveel budget? En gebruikt u de beamer slechts tijdens de dienst op zondag? Dan is de beste keuze voor u een traditionele beamer met lamp.

Wat kosten beamers?

De kosten van projectieschermen binnen uw kerk hangen sterk af van uw wensen en eisen. Hierboven heeft u gelezen wat u nodig heeft. Dit zijn volgens ons de vier beste beamers voor uw kerk:

Panasonic PT - MZ780WEJ laser beamer - beste technologie en eenvoudig in gebruik - 6.179 euro

 • Uitmuntende lasertechnologie die zorgt voor heldere en levendige beelden (7000 lumen)
 • Eenvoudige installatie
 • Optionele draadloze technologie voor een presentatie zonder pc
 • Lange levensduur (20.000 uren)
 • Alleen USB nodig voor presentaties
 • 3 jaar of 10000 branduren garantie

Epson EB-PU1007W WUXGA laser beamer - Multifunctionele beamer - 6.259 euro

 • 7000 ANSI Lumen
 • Beelden met levendige details
 • Geschikte voor allerlei ruimtes door mogelijkheid om verschillende lenzen in te bouwen
 • Makkelijk mee te nemen
 • Een aantal gratis softwaretools en optionele extra's
 • 5 jaar garantie op de projector en 5 jaar garantie of 20.000 branduren op de lichtbron.

Optoma ZU720T WUXGA laser beamer - topkwaliteit voor een scherpe prijs - 4.899 euro

 • Projecteert 7.500 lumen
 • 30.000 uur onderhoudsvrij gebruik
 • Compact, lichtgewicht chassis en stille werking
 • Verwisselbare lenzen
 • 4K UHD (HDMI 2.0) ingang
 • 3 jaar garantie

Epson EB-L200F laser projector - betaalbare laserprestaties voor maar 1499 euro

 • Buitengewone lichtopbrengst van 4500 ANSI lumens en Full HD
 • Hoge contrastverhouding 2.500.000.1
 • Schaalbaar beeldformaat tot 500 inch
 • HDMI, USB, MIRACAST en LAN
 • Onderhoudsarm door lange levensduur lichtbron
 • Eenvoudige installeren en aansluiting
 • Geschikt voor ruimtes zo groot als klaslokalen
 • 5 jaar garantie

Oplossingen voor problemen die we tegenkomen

In een kerk wil men vaak van achter in de zaal naar de voorkant van de zaal teksten op een scherm of muur projecteren. Om van een grote afstand te kunnen projecteren moet het beeld gecorrigeerd worden met een speciale lens. Ook voor deze lenzen kunt u bij ons terecht.

Daarnaast heeft de klant vaak een probleem om een projectiescherm op te hangen i.v.m. de hoogte van de kerk. Het plafond is immers erg hoog. Een goede oplossing kan een kabelsysteem zijn, zoals u hieronder op de afbeelding kunt zien. Hiermee kunt u het projectiescherm 180 cm extra omlaag laten hangen terwijl de mooie ruimte achter het scherm in beeld blijft. Wilt u nog meer hoogte overwinnen, dan komen er nog kabels boven de koof van het projectiescherm bij. Het vervelende zwarte kader boven het projectiescherm, de zogenaamde blackdrop, is zo niet meer zichtbaar.

Bekijk ook deze video om te zien hoe dit eruit ziet.

> Bekijk hier de Projecta Tensioned DescenderPro Sightline in 16:9 beeldformaat

> Bekijk hier de Projecta Tensioned DescenderPro Sightline in 16:10 beeldformaat

Projectie in of op de kerk

Wij krijgen vaak de vraag om een vaste tekst te projecteren op de muur of op de kerkvloer. Maar dit kan natuurlijk ook op het kerk(gebouw) zelf zijn, zoals op de afbeelding hieronder goed te zien is op de Pauskerk. Onder de effecten van de Covid-19-pandemie, werd de kerstboodschap uit het evangelie van Lucas (hoofdstuk 2, vers 10) gepresenteerd met een lichtprojectie boven het toegangsportaal. De projector, het PHOS 85 paalmontagemodel, welke op de lichtmast voor de kerk is gemonteerd, wordt elke avond automatisch ingeschakeld als de schemering invalt. Een keystone-correctie van het projectiemotief was nodig om ervoor te zorgen dat de tekst en symbolen op de gevel worden weergegeven. De kerstverlichting verrijken de kerk en het marktplein met hun stralende boodschap en geven de gelovigen troost in een uitdagende situatie.

Projectie op een kerk

Deze projectie wordt gemaakt door zogenaamde phos projectoren en de boodschap kan via een projectiemotief per jaar verandert worden.

Meer lezen over logo projectie en bewegwijzering.

Tot slot

In dit artikel heeft u een zo goed als mogelijk beeld gekregen bij de aanschaf van een beamer voor uw kerk. Waar moet u op letten, een greep uit de producten van Beamerexpert en wat deze kosten.

Nu bent u helemaal klaar om een nieuwe beamer voor uw kerk aan te schaffen. Heeft u toch nog vragen? Dan helpt onze klantenservice u graag met advies bij uw keuze. Bekijkt u liever de beamers even met eigen ogen? Onze beamer showroom en kantoor is zelf gevestigd in een kerk, namelijk in de Noorderkerk, ook wel de voormalig Gereformeerde kerk genaamd. Ons adres is de Ridderstraat 29 in Haarlem.

Heeft u zojuist een beamer voor uw kerk gekocht? Check dan hier uitgebreide blogartikelen voor het onderhoud en de installatie van uw nieuwe beamer.

Welke tevreden kerken gingen u al voor?

Wij leveren o.a. aan de volgende klanten beamers en beamerlampen: 

- Bazuinkerk
- Bethelkerk
- De Meerkerk Hoofddorp
- Gereformeerde Ontmoetingskerk Rijsen
- Gereformeerde kerk Vrijgemaakt
- Gezamenlijke kerken Open Hof
- Keizergrachtkerk
- Kerkgenootschap ZDA Deventer
- Pauluskerk Resse
- Protestantse kerk Venray
- PKN De Zaaier Ens
- Oosterkerk Haarlem
- Stichting Odapark
- St. Euregio Christengemeente
- Wilhelminakerk

Meer lezen over onze klanten.

Vraag gratis een offerte aan

Wilt u dat wij u helpen met het maken van een keuze of wilt u dat wij een model voor u uitkiezen en voor u adviseren? Vraag dan geheel gratis een offerte aan. U krijgt dan snel een scherp voorstel op maat voor uw kerk. Wij kunnen natuurlijk ook eerst bij u komen kijken.

Vraag gratis een offerte aan

Jarenlange ervaring en samenwerking met kerken.
Professioneel advies en betrouwbare partner.
Wij leveren ook alles accessoires en installatie.

Vragen of advies bij de aanschaf van een kerk beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x