Beamerexpert heeft weer een aantal hele mooie Black Friday deals, waarbij de korting flink oploopt. Bekijk al onze scherpe deals. Bekijk alle acties.

Contrastverhouding beamer

<23>Welke contrastverhoudingen heeft een beamer?

De contrastverhouding bij een beamer geeft de verhouding aan tussen het helderste wit en het diepste zwart. Als een beamer een hoge contrastverhouding heeft, dan levert hij in de regel realistische beelden en een originele zwartweergave. Bij een lage contrastverhouding lijkt zwart eerder grijs en komen de beelden flets en kleurloos over, de kleurverzadiging blijft hier laag door het bijmengen van wit.

In technische termen is de contrastverhouding het quotiënt van de maximaal en de minimaal haalbare luminantie. De contrastverhouding bepaalt ook het aantal kleuren dat door een beeldweergave apparaat, zoals een videoprojector of monitor, kan worden weergegeven.

Hoe hoger het contrastratio, hoe beter het verschil in zwartwaarden gecreëerd kan worden en des te scherper het beeld is. Hieronder enkele voorbeelden: 

Projectorlens
Projectorlens

De omgeving bepaalt de waarneming van contrast

Vooral bij de thuisbioscoop speelt de contrastverhouding een belangrijke rol als het gaat om een natuurgetrouwe weergave van krachtige zwarte of witte vlakken. Bedenk echter, dat de waarneming van het contrast sterk afhankelijk is van het aanwezige omgevingslicht. Wie dus voor een bioscoopgevoel thuis in het donker zit, zal het als minder sterk ervaren dan in een heldere omgeving waar de zwartwaarden donkerder overkomen en zo het waargenomen (simultaancontrast) verhogen.

Projectorlens

Kortom bij kaarslicht is er geen verschil tussen 500:1 en 5000:1 contrastratio

Contrast en projectieschermen

Ook over de beeldkwaliteit van beamers bestaan veel fabels die uw keuze kunnen bemoeilijken. Waar moet u op letten? Van belang is de wetenschap dat het contrast van de projectie sterk afhankelijk is van het scherm waar u op projecteert. Zou u op een witte muur projecteren dan kunt u zich voorstellen dat het “beamen” van de kleur zwart een lastige opgave wordt. Immers, zwart licht bestaat niet, en uw muur is en blijft wit!

Goede projectieschermen dragen daarom vooral bij aan het toenemen van het contrast en een veel natuurlijker kleurweergave. En dit is weer goed merkbaar bij de leesbaarheid van bijvoorbeeld teksten in Powerpoint dia’s, ondertiteling van films en bij de weergave van uw foto’s. Het gebruik van een goed projectiescherm is dus echt een must voor een optimaal beeld van uw beamer

Conclusie aanbevolen contrastverhouding 

Duurdere projectoren hebben meestal hogere contrastverhoudingen. Een betere contrastverhouding brengt echter vaak kosten met zich mee, wanneer u hier het budget niet voor heeft, raden wij een contrastverhouding van tenminste 10.000:1 aan. Deze beamers kunt u al onder de € 500,- vinden.

Wilt u meer weten over de contrastverhouding bij beamers, neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909.

Gerelateerde onderwerpen:

Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:

Beeldresolutie van een beamer

Verschil tussen DLP en LCD beamer

Digitale zoom beamer


Handige links: Beamer kopenOnderhoud beamersVerhuur beamerBeamerlamp kopen

Vragen of advies over uw beamer?

digitale zoom

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x