Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
Professionele klantenservice
Originele kwaliteitsproducten
Laagste prijsgarantie
Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
Hulp nodig? Bel ons of vul het contactformulier in
Keurmerk
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  EB-810E 4KE Laser projector + 120" ALR screen ELPSC36 + Wall mount ELPMB75De beste aanbieding voor een 120” scherm in de markt. EB-810E 4KE Laser projector + 120" ALR screen + muurbeugel.Bekijk de bundelaanbieding.

  Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
  Professionele klantenservice
  Originele kwaliteitsproducten
  Laagste prijsgarantie

  EB-810E 4KE Laser projector + 120" ALR screen ELPSC36 + Wall mount ELPMB75De beste aanbieding voor een 120” scherm in de markt. EB-810E 4KE Laser projector + 120" ALR screen + muurbeugel.Bekijk de bundelaanbieding.

  Hulp bij het kiezen van de juiste beamerlamp

  Het doel van deze informatie is je een onafhankelijke uitleg te geven over de talloze keuzes die je kan maken binnen de op dit moment op de markt aangeboden beamerlampen.

   • De componenten van een beamerlamp
   • Originele OEM beamerlampmodules
   • Originele alternatieve lampen, bijvoorbeeld: Diamond Lamps
   • “Grijze” Alternatieve lampen
   • Imitatie lampen of imitatie lampen van een “Merk”
   • Re-lamping / gereviseerde lampen – alleen de lamp vervangen
   • Re-lamping / gereviseerde lampen – de burner vervangen
   • Vervalste lampen
   • Losse lamp opties
   • Meer informatie over het kiezen van een beamerlamp

  De componenten van een beamerlamp

  Bij deze uitleg spreken wij over de diverse componenten van een lamp, daarom is het belangrijk te weten wat er met een bepaald component word bedoeld.

  Original Equipment Manufacturer (OEM) lampmodules

  Als je ooit een projectorlamp hebt gekocht is de kans groot dat dit een OEM lamp was, deze worden namelijk het meest aangeboden. Sony, Epson en Panasonic zijn OEM voorbeelden, dit zijn projectorfabrikanten en maken ook de lamp voor deze projectoren. Zij leveren later ook de vervangingslamp voor jouw projector.

  Prestaties – 100%. Koop je een OEM lamp dan kan je er op rekenen dat deze dezelfde prestaties levert als de lamp die origineel in de projector werd geleverd. Waarschijnlijk lijkt het zelfs of de lamp beter presteert omdat de oude lamp zijn “kracht” in de loop der tijd heeft verloren.

  Projector garantie – onaangetast. Aangezien het een door de fabrikant aanbevolen onderdeel betreft, blijft de garantie op de projector van kracht. In veel gevallen zal de garantie echter al zijn verlopen wanneer de lamp voor de eerste keer moet worden vervangen.

  Prijs – waarschijnlijk de meest dure oplossing.

  Andere wetenswaardigheden – er zijn ongeveer 170 OEM merken, veel nog steeds verkrijgbaar, andere niet meer. Sommige van deze merken ontwerpen en fabriceren zelf projectoren, andere kopen projectoren en brengen deze onder eigen merknaam op de markt. Door deze complexe handelswijze kan het zijn dat je een lamp in handen krijgt in een merkloze doos, als je de leverancier niet kent maakt dit gegeven het zeer moeilijk om vast te stellen of je een originele lamp of een veel goedkopere imitatie lamp heeft ontvangen.

  Originele alternatieve lampen, bijvoorbeeld: Diamond Lamps

  Omschrijven wat “Origineel” is, is niet eenvoudig, hieronder volgt onze interpretatie:

  Praktisch alle van de 170 projectormerken betrekken hun lampen van een lampenfabrikant. Sony bijvoorbeeld, ontwerpt een nieuwe projector en laat de lamp door een lampenfabrikant als bijvoorbeeld Philips specificeren en ontwikkelen. Er van uitgaande dat een lamp een spanning van tussen 5kV en 20kV nodig heeft om te ontsteken is de bijbehorende elektronica van groot belang, hierdoor wordt de bij de lamp behorende “starter” vaak door dezelfde leverancier geleverd.

  Wereldwijd zijn er zeven fabrikanten van OEM lampen, Philips (pionier en marktleider op het gebied van deze lampen), Osram, Ushio, Iwasaki (Eye), Matsushita (Panasonic), Phoenix en Epson. Deze laatste produceert steeds meer lampen zelf, na ze eerst van andere fabrikanten te hebben betrokken.

  Een originele alternatieve lamp gebruikt een lamp met dezelfde specificaties als Philips leverde voor de hiervoor als voorbeeld gebruikte Sony projector. Deze wordt ook direct door Philips geleverd en draagt ook het Philips merk. De lamp wordt dan in een exacte kopie van de OEM behuizing gemonteerd waardoor het geleverde product er exact hetzelfde uitziet en presteert als het OEM product. Deze uitvoerige omschrijving is noodzakelijk om het verschil met “Grijze” Originele alternatieve lampen in de volgende categorie aan te geven.

  Prestaties – 100% het product is identiek aan het product dat aan de OEM werd geleverd.

  Projectorgarantie – Twijfelachtig, de situatie is nog nooit aangevochten omdat een projector nog nooit heeft gefaald door het gebruik van een Diamond Lamp. In theorie, omdat de lamp exact hetzelfde is, zal de garantie niet ter discussie worden gesteld, het zou echter begrijpelijk zijn wanneer de OEM enige terughoudendheid betracht.

  Prijs – een heel stuk goedkoper dan OEM lampen.

  Overigeopmerkingen – Sommige lampen zijn uitwisselbaar, Sanyo levert voor dezelfde projector bijvoorbeeld lampen van Philips en Osram. Sommige fabrikanten voorzien lampen van hun naam, andere geven de lampen alleen een merkteken wat het moeilijker maakt om de originele lampen van imitaties te onderscheiden. Hieronder vind je een lijst met originele aanduidingen welke je op de lamp kunt vinden:

  Lamp fabrikant
  Merkteken
  Iwasaki (Eye)HSCR, MSCR
  MatsushitaUHM, HS, 'M'
  OsramP-VIP, VIP
  PhilipsUHP
  PhoenixSHP
  UshioNSH, UMPRD
  EpsonUHE*

   * Maar is ook gebruikt voor lampen die door bovenstaande fabrikanten werden gemaakt.

  "Grijze” Alternatieve lampen

  Best een mond vol, en het dekt ook niet exact de lading, maar lees a.j.b. verder. De lampenfabrikanten zijn zeer strikt met aan wie zij hun lampen leveren om er originele alternatieve lampen van te maken. Philips bijvoorbeeld, levert aan maar 4 fabrikanten, er zijn namelijk zeer strenge productienormen en ook willen zij weten dat het eindproduct zowel eerlijk als ethisch word gedistribueerd. “Grijze” originele lampen worden niet direct door deze fabrikanten geleverd, deze komen blijkbaar van OEM fabrikanten die de “over voorraad” verkopen aan markten in de buurt van Aziatische fabrieken waarna deze naar andere landen worden verscheept.

  De uitdaging hier is dat een lamp die gemaakt is voor de ene OEM lamp, word gebruikt in een behuizing voor een andere OEM lamp omdat de juiste lamp niet leverbaar is, maar er is een lamp op de “Grijze markt” met ongeveer dezelfde waarden. Dit gebeurt niet altijd, maar het is een risico én onder hoogspanning! Een simpele controle is te kijken naar of de originele lamp die je koopt ook wordt aanbevolen door de lampfabrikanten. Als de lamp wordt aanbevolen ben je er bijna zeker van dat de lamp de juiste is voor jouw projector.

  Prestaties – mogelijk 100%, maar alléén wanneer de juiste lamp is gebruikt.

  Projectorgarantie – Twijfelachtig, als de verkeerde lamp is gebruikt is de kans groot dat deze de projector beschadigd en klein dat dit door de garantie wordt gedekt.

  Prijs – voor het grootste deel vergelijkbaar met échte alternatieven, maar goedkopere modellen duiken op wanneer er gebruik is gemaakt van een “grijze” lamp gekocht voor een veel lagere prijs.

  Imitatie lampen of imitatie lampen van een “Merk”

  Imitatie lampen maken geen gebruik van de originele lamp, zoals gebruikt bij de OEM lamp. Zij hebben echter één bijkomend voordeel, het is vaak de goedkoopste optie. Het mag als algemeen bekend worden beschouwd dat de betekenis van “imitatie” een compromis in kwaliteit betekent, er zal dus moeten worden overwogen wat acceptabel is. Jammer genoeg kan dit alleen door “te proberen” en dat is in dit geval een duur testproces.

  Elke gebruiker heeft andere verwachtingen, daardoor is het mogelijk dat de prestatie van de imitatie lamp als acceptabel wordt ervaren. Vaak zullen imitatie lampen echter bewijzen dat goedkoop, in kwaliteit en levensduur, duurkoop is. Uiteindelijk zal een ieder zelf moeten besluiten de gok voor een goedkoop alternatief te wagen.

  Prestaties – minder in termen van lichtopbrengst, kleurtemperatuur en levensduur, met als belangrijkste oorzaak de lagere normen en waarden in fabricage en montage

  Projectorgarantie – zal niet door de fabrikant worden gehonoreerd

  Prijs – vaak de goedkoopste optie. Er zullen verschillende opties tegen verschillende prijzen voor dezelfde projector beschikbaar zijn. Zoals vaak gebeurd, je krijgt waar je voor betaald.

  Overigeopmerkingen – Ofschoon de fabricage en verkoop van imitatie lampen niet verboden is, zijn er een aantal lampen waarbij aan de intellectuele eigendomsrechten van de originele fabrikant voorbij wordt gegaan. Er is in de Verenigde Staten al met succes geprocedeerd tegen de distributie van deze producten, waarbij een vergoeding van $ 28,00 per verkochte unit werd geëist én toegekend, en er lopen al soortgelijke rechtszaken op een aantal andere continenten.

  Nadere informatie over de kwaliteit van imitatie lampen kan je vinden in een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van Philips, door KEMA is uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek kan je vinden op: www.diamondlamps.net/news.asp

  Nadere informatie over intellectuele Eigendomsrechten op beamerlampen kan je vinden op: http://amlawdaily.typepad.com/PhilipsIwasaki.pdf

  Re-lamping / gereviseerde lampen – alleen de lamp vervangen

  Alle bovenstaande voorbeelden handelen over nieuwe lampen en nieuwe behuizingen. Bij het reviseren van de lamp (Re-lamping) wordt de oude behuizing hergebruikt en alleen de lamp vervangen.

  Er zijn 3 verschillende lampen die kunnen worden geleverd:

  1. Een identieke originele lamp
  2. Een “grijze import” originele lamp
  3. Een imitatie lamp

  De prestatierisico’s zijn identiek aan de voorgaande categorieën. Toch is er ook enige discussie over de mogelijkheid een behuizing meerder keren te gebruiken, met name op het gebied van connectoren en de hittebestendigheid van het plastic. Dit zijn goede argumenten, echter doordat er geen sprake is van bewegende delen is het moeilijk om dit vast te stellen. Wij hebben hier geen negatieve ervaringen mee, maar wellicht komt dat ook door het gebruikte kwaliteitsproces dat wij bij de revisie of “re-lamping” gebruiken.

  De kwaliteit wordt ook bepaald door wie de revisie van de lamp uitvoert, er zijn ook OEM leveranciers die deze revisie uitvoeren, maar vaak is dit alleen om veel op de kosten voor de in grote zalen gebruikte Xenon lampen te besparen.

  Prestaties – variabel, afhankelijk van de gebruikte lamp

  Projector garantie – Als bovenstaande opties

  Prijs – over het algemeen goedkoper dan de compleet nieuwe lamp

  Overigeopmerkingen – normaal gesproken moet je de oude lamp eerst opsturen voordat deze kan worden gereviseerd en heb je een niet werkende projector, tenzij je in een extra lamp investeert.

  Re-lamping / gereviseerde lampen – de burner vervangen

  Nu gaan we iets dieper op de techniek in. De lamp bestaat uit een spiegelreflector, een paar stukjes draad en de burner, het specifieke stukje techniek waar de echte actie plaats vind. Bij enkele revisie opties word alleen de burner vervangen en worden sommige of alle andere componenten, met name de reflector behouden.

  Voor zover wij weten levert geen enkele Originele lampenfabrikant burners aan derden, dus wordt elke revisie uitgevoerd met een imitatie burner. Dit werkt erg misleidend doordat de spiegelreflector met de originele merktekens word (her)gebruikt, waardoor het lijkt of de lamp aan de originele specificaties en herkomst voldoet. Bovenop de vraag of de imitatie burner aan de specificaties kan voldoen is er ook twijfel aan de uitlijning van de burner. Een niet goed uitgelijnde burner betekent dat de lichtbundel niet goed word gereflecteerd, hierdoor is de lichtopbrengst veel minder en is de kleuruniformiteit over het hele beeld verstoort. Het is jammer genoeg niet mogelijk een imitatie burner met het blote oog te herkennen/identificeren.

  Prestaties – maximaal op het niveau van imitatielampen , maar potentieel lager

  Projectorgarantie – Geen, ondanks dat de spiegelreflector dezelfde markeringen heeft behouden, kunnen fabrikanten zien wat er met de lamp is gebeurd.

  Prijs – gewoonlijk het laagste prijsniveau, ofschoon er extra logistieke invloeden bij het gespecialiseerd assembleren en retourneren van de lamp zijn.

  Vervalste lampen 

  Jammer genoeg bestaan, en is er een groeiende markt van deze lampen, waardoor verkopers deze lampen, zonder het te weten aan hun klanten doorverkopen. Aziatische fabrikanten installeren imitatie burners in imitatie spiegelreflectoren welke dan over vervalste (valse) markeringen beschikken. Wanneer “grijze” originele lampen in Azië van handelaar naar handelaar worden gestuurd worden deze gemixt met imitatie lampen en als “origineel” naar het Westen verkocht. Omdat het onmogelijk is een imitatie burner met het blote oog te onderscheiden of te testen zonder projector, zullen handelaren in de Westerse wereld die niet van legitieme bronnen kopen, deze falsificaties zonder hun medeweten op de markt brengen.

  De simpelste manier om je tegen de aanschaf van een dergelijke lamp te beschermen is niet in te gaan op aanbiedingen die “Te goedkoop om waar te zijn” zijn en goed op te letten bij aanbiedingen van particulieren of op veilingsites. De beste manier blijft om jouw lamp te kopen bij geregistreerde bedrijven welke een naam en reputatie hoog hebben te houden. Enkele merken, zoals bijvoorbeeld Diamond Lamps worden ondersteund en aanbevolen door originele fabrikanten en gebruiken alleen originele lampen en behuizingen. Het is daarom aanbevolen om wanneer je geen OEM koopt, te kiezen voor een aanbevolen merk als bijvoorbeeld Diamond Lamps.

  Losse lamp opties

  Strikt genomen handelt het voorgaande over “complete” projectorlampen (lamp inclusief behuizing). Maar om je alle opties te kunnen bieden leveren sommige kanalen ook alleen “losse lampen”. Zoals met alle voorgaande categorieën kan de kwaliteit van de geboden losse lamp variëren, maar kan je het geluk hebben een originele identieke lamp voor een goede prijs te kopen.

  Valse losse lampen komen vaker voor dan valse “complete” lampen waar de burner in een originele behuizing is vervangen (als hierboven omschreven) en met valse markeringen op de lamp. Zoals met vervalste lampen, zorg ervoor dat je zeker bent van de leverancier, en als de prijs te mooi is om waar te zijn bedenk dan dat het meer kan kosten als alleen de prijs van de lamp; het kan jouw projector zijn, je reputatie (als handelaar) en zelfs je gezondheid!

  Het grootste nadeel van de losse lampoptie is dat je de lamp in de behuizing zélf moet vervangen, dus houd gereedschap bij de hand. In veel gevallen is het niet zo heel ingewikkeld, maar omdat de behuizing niet is gemaakt met het oog op revisie moet je erg oppassen de behuizing of lamp niet te beschadigen. Wij bevelen ten zeerste aan, nog voordat u een nieuwe lamp gaat kopen, eerst heel goed naar de oude lamp te kijken om te weten hoe deze in elkaar is gezet. Denk eraan dat er zeer hoge spanningen voor het ontsteken en branden van de lamp nodig zijn, dus betracht a.j.b. de grootste voorzichtigheid.

  * Zoekend naar een ethisch verantwoord alternatief voor imitatie lampen, zonder kwaliteitsverlies en niet in strijd met Intellectuele Eigendomsrechten werd in 2007, met goedkeuring van Philips Lighting, Diamond Lamps opgericht. Vervolgens hebben andere lampenfabrikanten producten voor Diamond Lamps beschikbaar gemaakt waardoor de range lampen bij dit populaire merk enorm is gegroeid.

  Meer informatie over het kiezen van een beamerlamp: 

  Wilt je direct een beamerlamp bestellen, ga dan naar de beamerlampen.

  Mochten er vragen zijn of wil je gewoon direct contact, bel dan met 023-5517909, gebruik onze live chat button of stuur een e-mail naar de beamerlampen expert.

  Vergelijk dit product 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking