Lichtopbrengst beamer

Lichtopbrengst beamer

Wat is de lichtopbrengst van een beamer?

Een hogere lichtopbrengst biedt u de mogelijkheid om ook bij invallend daglicht nog goed zichtbaar te projecteren. Over de lichtopbrengst bestaan veel verhalen en dit maakt het er voor u als koper niet altijd duidelijker op. Wat u als stelregel aan kunt houden is dat een lichtopbrengst van 2000 ANSI lumen voldoende is om onder normale omstandigheden prettig te kunnen kijken. Tegenwoordig starten de instapmodellen al op zo´n 2500 ANSI lumen. Voor een klaslokaal adviseren wij minimaal 2700 ANSI lumen.

Met meer licht kunt u dus de volgende 2 dingen doen:

- Groter projecteren
- Projecteren onder lichtere omstandigheden

Wanneer een ruimte erg verlicht is door bijvoorbeeld ramen of lampen, dan zult u een hogere lichtopbrengst en dus meer ANSI lumen nodig hebben om het geprojecteerde beeld goed zichtbaar te houden. Een grotere projectie zal ook meer ANSI lumen vereisen omdat het licht over een groter oppervlak moet worden verdeeld. Tot slot is ook het oppervlak nog van belang, een 'gewone' muur reflecteert licht namelijk minder effectief dan een projectiescherm. Een projectie op een gewone muur zal daardoor minder goed zichtbaar zijn dan op een projectiescherm. 

Wat betekent ANSI lumen nu eigenlijk precies?

De lichtopbrengst of het lichtvermogen van een lamp, in dit geval voor in een beamer, wordt uitgedrukt in lumen. De waarden worden gemeten via de ANSI-methode (ANSI staat voor American National Standard Institute). Dit instituut heeft de meting van de lichtopbrengst gestandaardiseerd en wordt door bijna alle fabrikanten gehanteerd. Om een idee te geven van de waarde: een gloeilamp van 100 watt geeft een lichtopbrengst van ongeveer 1600 lumen.

De hoeveelheid licht die op het projectiescherm valt, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het beeld. Hoe hoger de ANSI-waarde, hoe beter het beeld zal zijn bij slechte lichtomstandigheden. Hoe lager de ANSI-waarde, hoe meer u de kamer moet verduisteren.

Of de lichtopbrengst voldoende is, hangt af van de oppervlakte van het scherm en het omgevingslicht. Hoe lichter de ruimte waarin wordt geprojecteerd, hoe meer lichtopbrengst de projector moet hebben om een goed beeld te kunnen weergeven. Dit speelt vooral een rol bij presentaties met bijvoorbeeld PowerPoint. Filmbeelden zijn minder gevoelig voor lichtopbrengst.

Naast de lichtsterkte is het contrast ratio medebepalend voor de scherpte van het beeld. Hoe hoger deze waarde, hoe beter. Vooral de zwart weergave wordt beter bij het toenemen van het contrast ratio.

Meer lezen over de contrastverhouding van een beamer

LED Lumen

De nieuwe generatie beamers met LED lichtbron vermelden de lichtsterkte ook in lumen, alleen zijn dit vaak geen ANSI lumen maar LED lumen. 1000 ANSI lumen is een hele andere waarde dan 1000 LED lumen. Om de lichtsterkte te vergelijken met een beamer waarbij de lichtsterkte in ANSI lumen wordt uitgedrukt, hanteert u de volgende formule:

ANSI lumen x 2,4 = LED lumen of
LED lumen / 2,4 = ANSI lumen

1200 LED lumen = 500 ANSI lumen
1000 ANSI lumen = 2400 LED lumen

Vergelijk daarom altijd de beamers in ANSI lumen om een goede vergelijking te kunnen maken.

Een gratis lesje natuurkunde

Vooral het groter projecteren is een belangrijk voordeel van zeer lichtsterke beamers, welke tot wel 40.000 ANSI lumen gaan. De natuurkunde leert ons dat de hoeveelheid licht afneemt met het kwadraat van de afstand. Een mooie formule, maar welke lichtopbrengst heeft u nu nodig? Misschien kunnen de tabellen hieronder u helpen. 

Handige tabellen

De volgende tabellen kunnen u helpen met het bepalen van de door u gewenste lichtopbrengst. We geven de gewenste breedte van het projectiescherm in centimeters. Met daarnaast minimale aanbevolen lichtopbrengst. De eerste waarde bij de minimale lichtopbrengst is met matig tot gedimd licht. En de tweede waarde is de aanbevolen lichtopbrengst met normaal licht.

Aantal ANSI lumen bij zakelijke beamers

 Gewenste projectiebreedte 
 Minimale lichtopbrengst:
 150 centimeter
 1000 - 1500 ANSI Lumen 
 200 centimeter
 2000 - 2500 ANSI Lumen
 250 centimeter
 2000 - 3000 ANSI Lumen
 300 centimeter
 2500 - 3500 ANSI Lumen
 350 centimeter
 3500 - 4500 ANSI Lumen


Aantal ANSI lumen bij home cinema beamers 

 
 Gewenste projectiebreedte 
 Minimale lichtopbrengst:
 205 centimeter
 1000 - 2000 ANSI Lumen 
 225 centimeter
 1500 - 2500 ANSI Lumen
 235 centimeter
 2000 - 3000 ANSI Lumen
 265 centimeter
 2500 - 3500 ANSI Lumen


Aantal ANSI lumen bij grote zalen en met aantal personen

 
 Gewenste projectiebreedte 
 Minimale lichtopbrengst:
 250 cm (Tot 100 personen)
 2500 - 3500 ANSI Lumen 
 375 cm (100-200 personen)
 3500 - 4500 ANSI Lumen
 500 cm (200-400 personen)
 4500 - 5500 ANSI Lumen
 625 cm (200-400 personen)
 5000 - 10000 ANSI Lumen


Aantal ANSI lumen per ruimte

 
 Soort ruimte
 Minimale lichtopbrengst:
 Woonkamer met lichten uit
 1500 - 2000 ANSI Lumen 
 Kantoor of klaslokaal, waarbij het licht gedimd kan worden 
 3000 - 3500 ANSI Lumen
 Woonkamer met lichten aan
 4000 - 5000 ANSI Lumen 
 Kerk met matige hoeveelheid omgevingslicht
 5000 - 5500 ANSI Lumen
 Bioscoop
 20.000 ANSI Lumen


Hoe lumen in de loop der tijd kunnen afnemen 

In beamers is de lichtbron de lamp in de beamer. De lamp is erg belangrijk voor de hoeveelheid helderheid die een projector weergeeft. Na verloop van tijd neemt de helderheid van deze lamp af. Afhankelijk van de projector moet u mogelijk een nieuwe lamp kopen, nadat u deze vele jaren of zelfs slechts enkele jaren heeft gebruikt.

Wilt u meer weten over de lichtopbrengst bij beamers, neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +(0)23-5517909.

Gerelateerde onderwerpen:

Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:

Projectie afstand

Verschil tussen een DLP, LCD en een LED beamer

- Kleurhelderheid beamer

Tags: Lichtopbrengst, Ansi lumen, projectie, kracht beamer.

Handige links: Beamer kopenOnderhoud beamersVerhuur beamerBeamerlamp kopen, Beamers voor kerken, Bewegwijzering en/of logo projecteren

Vraag gratis een offerte aan.

Wilt u dat wij u helpen met het maken van een keuze of wilt u dat wij een aantal modellen voor u uitkiezen en voor u adviseren? Vraag dan geheel gratis een offerte aan. U krijgt dan snel een scherp voorstel op maat van ons. 

 

Wij vervangen uw huidige beamer binnen 1 tot 2 uur

 

Professionele montage

 

Alles netjes afgesteld met uw projectiescherm of interactief whiteboard

 

Afwerken van eventuele nieuwe bekabeling

Vraag gratis een offerte aan

Vragen of advies bij de aanschaf van een beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x