Beeldverhoudingen beamer

Beeldverhoudingen beamers

Welke beeldverhoudingen heeft een beamer?

Er zijn op dit moment 5 soorten beeldverhoudingen, te weten 4:3, 16:9, 16:10, 17:10 en 19:10. De meeste daarvan zult u nooit gebruiken. De meest voorkomende beeldverhoudingen bij beamers zijn 4:3 (normaal), 16:9 (breedbeeld) en 16:10 (breedbeeld).

Beeldverhouding en resolutie

Elke beeldverhouding heeft verschillende bijbehorende resoluties. Dat komt omdat een beeldverhouding slechts een verhouding is die de verhouding tussen twee getallen (breedte en hoogte) weergeeft. Dit wordt ook wel Aspect Ratio genoemd. Op een beeldverhouding kunnen dus meerdere resoluties van toepassing zijn, zolang de verhouding tussen de breedte en hoogte maar gelijk is aan de beeldverhouding. Meer over resoluties leest u op de pagina Beeldresolutie projector.

Welke beeldverhoudingen zijn er voor een beamer

Beeldverhouding 4:3

Dit is de verhouding van de ouderwetse televisie, voordat breedbeeld op de markt kwam. Het is een veel gebruikte verhouding bij het geven van presentaties vanaf een computer. Een computer kan namelijk altijd deze verhouding maken.

Beeldverhouding 16:9

Dit is de standaard beeldverhouding voor breedbeeldprojectie. Met deze verhouding kunt u een heel scherp en mooi helder beeld projecteren. Alle films en filmpjes die op internet verschijnen hebben deze beeldverhouding. Er wordt gebruik gemaakt van 1080 beeldlijnen.

Beeldverhouding 16:10

Met de introductie van LCD schermen kwam de beeldverhouding 16:10 op de markt. Voordat 16:9 de standaard werd in 2010, was 16:10 de meest gebruikte beeldverhouding. Ten opzichte van 16:9 worden er meer beeldijnen gebruikt, zowel horizontaal als verticaal.

Beeldverhouding 19:10

Dit is de grootste beeldverhouding die momenteel verkrijgbaar is. In de breedte worden er meer beeldlijnen gebruikt dan bij 2160p. Omdat deze verhouding in de buurt van 4x Full HD komt, wordt deze tegenwoordig toch vaak aangeduid als 4K.

Beeldvervorming

Wanneer u een film wilt projecteren met uw 4:3 beamer die in een beeldverhouding van 16:9 is opgenomen, ontstaat er beeldvervorming. Dit komt omdat het beeld van een 16:9 film breder is dan het beeld van een beamer met een 4:3 beeldverhouding. Er zullen nu zwarte balken aan de onder- en bovenkant verschijnen. Wanneer u een 4:3 fragment wilt afspelen op een 16:9 beamer, zullen deze zwarte balken juist aan beide zijkanten verschijnen.

Kan ik content bekijken op een beamer met een andere beeldverhouding?

U kunt zeker content bekijken op een beamer met een andere beeldverhouding. U ziet echter zwarte balken aan de boven- en onderkant of langs de zijkanten van uw afbeelding wanneer u materiaal bekijkt dat niet overeenkomt met de oorspronkelijke resolutie van uw projector, zoals hierboven vermeld.

Welke beeldverhouding kiest u?

De juiste beeldverhouding kiezen is afhankelijk van het gebruik van de beamer. Gaat u de beamer zakelijk gebruiken of gaat u de beamer voor het kijken van films, series of sport gebruiken?

Beeldverhouding zakelijke beamer

Wanneer u uw beamer voor presentaties gaat gebruiken, zult u merken dat een beeldverhouding van 4:3 voldoende is. De computerbeeldschermindustrie is de laatste jaren echter van het 4:3-formaat afgestapt. Als uw laptop een breedbeeldscherm heeft, is een videoprojector met een resolutie van 16:9 waarschijnlijk een betere keuze.

Home Cinema beeldverhouding

16:9 is de standaardbeeldverhouding van Blu-ray-schijven en HDTV-signalen. Het is de enige breedbeeldverhouding die native door de DVD wordt ondersteund. De meeste home theater-projectoren gebruiken deze beeldverhouding.

Gerelateerde onderwerpen:

Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:

- Beeldresoluties beamer

- Digitale zoom

- Top 10 beamers

Handige links: Beamer kopen, Onderhoud beamers, Verhuur beamer, Beamerlamp kopen

Vragen of advies over beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x