Beleef de sportzomer. Ontvang gratis een officieel F1 shirt of cap van Max Verstappen! Bekijk onze scherpe acties!

Informatie beamer

Over beamers

De beeldprojector is een onmisbaar en essentieel onderdeel van een presentatie opstelling. De projectie moet ervoor zorgen dat alle aanwezigen de beelden uitstekend kunnen zien en lezen. Beamerexpert staat met haar beamers garant voor een perfecte weergave. Uiteraard kunt u met deze beamers ook het beeld en geluid naar uw eigen keuze aansturen. Beamerexpert.nl levert diverse modellen van verschillende topmerken.

Uiteraard leveren wij ook alle toebehoren voor de beamers en installeren wij ook indien gewenst. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en prijzen. Klik hier voor het contactformulier of bel met 023-5517909.

De naam 'beamer'

Het woord "beamer" is geen bestaand Engels woord, maar een in het Nederlands bedacht woord. Het is afgeleid van het Engelse "beam", wat zo goed als straal of lichtbundel betekend.

Ook in het Duits is "beamer" ingeburgerd, maar de juiste Engelse benaming is "multimedia projector". In Nederland sprak men aanvankelijk ook van videokanon of videoprojector, maar "beamer" staat momenteel op gelijke hoogte.

Oude projector 

Soorten beamers

Er zijn verschillende soorten beamers verkrijgbaar van meerdere merken. Wat heeft u nu precies nodig en waar moet u op letten bij de aanschaf van een beamer? Het is belangrijk dat u let op het soort beamer dat u zoekt. Of u nou een educatieve beamer, een mobiele beamer of een installatie beamer nodig heeft, de beamer expert heeft ze allemaal!

Klik hier voor de verschillende soorten beamers.

Lichtopbrengst beamer

De lichtopbrengst van de projector wordt gemeten in Ansi Lumen, Ansi staat voor "American National Standard Institute". Dit instituut heeft de Lumen meting gestandaardiseerd en wordt wereldwijd door de meeste fabrikanten van beamers gehanteerd. Hoe hoger het aantal Ansi Lumen hoe helderder en scherper het beeld is.

Meer lezen over lichtopbrengst beamer 

De juiste lichtopbrengst voor uw presentatie bepaalt u door rekening te houden met:

  • De grootte van het projectieoppervlak
  • De grootte van de zaal en / of het aantal personen
  • De hoeveelheid licht in de ruimte 

 

Projectieoppervlak

De waargenomen hoeveelheid licht dat door het scherm wordt gereflecteerd, wordt uitgedrukt in Lux. Voor een voldoende contrastrijk en dus leesbaar beeld, dient het contrast tussen het geprojecteerde beeld en de wand erachter minimaal 5:1 te zijn. 

Uit onderzoek is gebleken dat bij normaal omgevingslicht 400 Lux van het projectiescherm gelezen dient te worden.

De Lux-waarde wordt als volgt berekend:

LUX =(Lichtopbrengst projector in ANSI-Lumen/ Oppervlakte projectiescherm) x reflectiewaarde (gain)
Weinig omgevingslicht = 100 Lux
Normaal omgevingslicht = 400 Lux

De grootte van de zaal en/of aantal personen

Hoe groter de groep of zaal, des te groter het scherm zal moeten zijn indien u wilt dat het beeld ook achterin de zaal goed leesbaar moet zijn. U heeft in dat geval een hogere lichtopbrengst nodig uit de beamer. U kunt ook kiezen voor een scherm met een hogere reflectiewaarde.

Hoeveelheid licht in de ruimte

Een hogere lichtopbrengst biedt u de mogelijkheid een groter contrast te creëren en biedt u uiteraard de mogelijkheid om ook bij invallend daglicht nog goed zichtbaar te projecteren. Over lichtopbrengst bestaan veel verhalen en dit maakt het er voor u als koper niet altijd duidelijker op. Wat u als stelregel aan kunt houden is dat een lichtopbrengst van 1000 Ansi lumen voldoende is om onder normale omstandigheden prettig te kunnen kijken. Tegenwoordig starten de instapmodellen al op 2000 Ansi lumen.

Meer lezen over de lichtopbrengst van een beamer

Uw beamer installeren

Wilt u precies weten op welke afstand uw beamer van uw projectiescherm moet hangen, gebruik dan deze handige calculator:

Naar de Projectie afstand calculator 

Beamerlamp vervangen

Vergeet niet op tijd uw beamerlamp te vervangen. Ook is het verstandig om een reserve beamerlamp in huis te hebben, voor geval dat uw huidige lamp er ineens mee ophoudt. Wilt u weten hoe u precies een projectorlamp moet vervangen, klik dan op de link hieronder:

Beamerlamp vervangen

Persoonlijk advies

Wilt u meer weten over beamers, neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909. Wij helpen u graag!

Gerelateerde onderwerpen:

Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:

Aansluitingen beamer

- Beamer kopen

- Uitleg beamer terminologie

Tags: Beeldresolutie, Ansi Lumen, projectie, lichtopbrengst, videokanon, videoprojector

Handige links: BeamersBeamerlampen

Vragen of advies over beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x