Game beamers

Game beamers

Game beamers

Bent u een fanatieke gamer en gek op spelletjes? Dan weet u dat de spelcomputers en spellen steeds meer verlangen van uw beamer. Daarom zijn er beamers met een lage lag die precies doen wat de consoles willen. Consoles zoals de Playstation 4 en de Xbox one zijn tegenwoordig de bron voor games en video streamingdiensten als Netflix. En dit gebeurt allemaal met een Full HD of 4K resolutie.

De technologie gaat hard en de prijzen van game- en home cinema beamers worden steeds beter betaalbaar. Maar of u nu een beamer koopt voor het kijken van films of het spelen op een game console er zijn nog wel wat verschillen. Hier leggen wij uit waar u op moet letten bij het kopen van een game beamer.

Game beamer kopen

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een game beamer:

 1. Resolutie: Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en gedetailleerder het beeld zal zijn. Als je wilt dat je games er zo goed mogelijk uitzien, is het aan te raden om een beamer te kiezen met een resolutie van 1080p of hoger.

 2. Verversingssnelheid: Een hogere verversingssnelheid betekent dat de beamer sneller beelden kan vertonen, wat kan helpen om te voorkomen dat het beeld "tear" (scheurt). Als je snelle actie in games verwacht, is het aan te raden om een beamer te kiezen met een verversingssnelheid van 60Hz of hoger.

 3. Contrastverhouding: Hoe hoger de contrastverhouding, hoe groter het verschil is tussen de helderste en de donkerste delen van het beeld. Een hogere contrastverhouding kan ervoor zorgen dat het beeld er beter uitziet, vooral als je in een ruimte met veel licht speelt.

 4. Lichtopbrengst: De lichtopbrengst van een beamer is een belangrijke factor om in overweging te nemen, vooral als je de beamer in een ruimte met veel licht wilt gebruiken, zoals een woonkamer. Een beamer met een hogere lichtopbrengst zal in staat zijn om een helderder en meer contrastrijk beeld te produceren, wat kan helpen om het beeld beter te laten uitkomen in een ruimte met veel licht.

 5. Lampenlevensduur: Game beamers gebruiken beamerlampen om het beeld mee te projecteren en deze lampen moeten na verloop van tijd worden vervangen. Kijk dus naar de lampenlevensduur van de beamer als je wilt weten hoe vaak je de lamp zult moeten vervangen. Of kies voor een lampvrije beamer en ga voor de LED of Laser techniek.

 6. Aansluitmogelijkheden: Zorg ervoor dat de beamer aansluitmogelijkheden heeft die compatibel zijn met je gameconsole of pc. De meeste beamers hebben HDMI-aansluitingen, maar sommige oudere modellen hebben misschien alleen VGA-aansluitingen.

 7. Geluidskwaliteit: Als je geen apart geluidssysteem hebt, is het handig om een beamer te kiezen met een goede ingebouwde luidspreker. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het aansluiten van externe luidsprekers.

 8. Prijs: Game beamers kunnen in een breed scala aan prijzen variëren, dus je moet bepalen hoeveel je bereid bent uit te geven en welke specificaties het belangrijkst zijn voor jou.

 9. Positie van de beamer: Als je in de straal van de beamer staat tijdens het spelen van spelletjes, kan dit onhandig zijn omdat je dan je eigen schaduw in beeld krijgt te zien. 


Hieronder behandelen we alle factoren, zodat jij de beste keuze kan maken voor een geschikte beamer.

1. Resolutie van de game beamer

Het uitzoeken van de juiste resolutie is bij een game beamer niet moeilijk. Games worden tegenwoordig gemaakt in een Full HD resolutie dus de juiste beamer heeft minimaal een Full HD resolutie nodig. Dus Full HD 1920 x 1080 (16:9) resolutie, een WUXGA 1920 x 1200 (16:10) resolutie of een Ultra HD (4K) 16:9 formaat (3840 x 2160) resolutie.

Meer lezen over de beeldresolutie van een beamer

2. Verversingssnelheid 

De verversingssnelheid van een beamer is erg van belang wanneer je snelle actie in games verwacht. Een hogere verversingssnelheid betekent dat de beamer sneller beelden kan vertonen, wat kan helpen om te voorkomen dat er vertraging of haperingen in het beeld komt. Dit wordt ook wel lag genoemd. Deze lag kan vooral storend zijn tijdens het spelen van games met snelle actie, zoals first-person shooters of racers.

Als je specifiek op zoek bent naar een beamer voor het spelen van games, is het aan te raden om een beamer te kiezen met een verversingssnelheid van 60Hz of hoger. Dit zou voldoende moeten zijn om te voorkomen dat het beeld hapert tijdens het spelen van games met snelle actie.

3. Contrastverhouding 

Het contrast is erg belangrijk bij het uitzoeken van een beamer, welke speciaal voor het gamen gebruikt gaat worden. De fabrikanten van de games steken veel tijd en geld in de ontwikkeling van de games en daar wil je natuurlijk optimaal van genieten. Het is daarom van belang dat je kiest voor een beamer met een hoog contrastratio, dit zorgt namelijk voor levendige en echte kleuren. Zo kan je de game een stuk mooier ervaren.

In onderstaande tabel kunt u zien waar je ongeveer rekening mee moet houden: 

 Contrastratio voor game beamers
 
 1.000 : 1 >
 Lage beeldkwaliteit
 15.000 : 1 >
 Gemiddelde beeldkwaliteit
 50.000 : 1 >
 Boven gemiddeld kwaliteit
 1.000.000 : 1 >
 Hoge beeldkwaliteit


Houd er wel rekening mee dat een hogere contrastverhouding vaak gepaard gaat met een hogere prijs, dus je moet bepalen hoeveel je bereid bent uit te geven en wat het belangrijkst is voor jou. Als je bijvoorbeeld een beamer zoekt voor algemeen gebruik, zoals het kijken van films en tv-shows, kan een lagere contrastverhouding voldoende zijn. Als je echter specifiek op zoek bent naar een beamer voor het spelen van games, kan het de moeite waard zijn om een beamer met een hogere contrastverhouding te overwegen.

4. Lichtopbrengst van een game beamer

Heeft u niet de luxe om thuis een hele gameroom in te richten, dan zult u er snel voor kiezen om te gamen in uw woonkamer. En om te gamen zult u niet altijd de gordijnen dicht willen doen. Houd u daarom rekening met het omgevingslicht en kies voor een beamer met voldoende lichtopbrengst (Ansi lumen), zodat u de beelden nog steeds goed kunt zien.

Er is geen specifiek aantal lumens waar een game beamer aan moet voldoen om geschikt te zijn voor gebruik in een woonkamer, omdat dit afhankelijk is van de grootte van de ruimte en hoeveel licht er aanwezig is. Als je de beamer in een kleinere, donkerdere ruimte wilt gebruiken, kan een lagere lichtopbrengst voldoende zijn. In een grotere, lichtere ruimte heb je echter een beamer met een hogere lichtopbrengst nodig om een helder en contrastrijk beeld te krijgen.

Als je in een woonkamer speelt en je wilt dat het beeld er zo goed mogelijk uitziet, is het aan te raden om een beamer te kiezen met een lichtopbrengst van ten minste 2.000 lumens. Dit zou voldoende moeten zijn om het beeld goed te laten uitkomen, zelfs als de ruimte niet helemaal donker is. Als je de beamer in een nog lichtere ruimte wilt gebruiken, kan het nodig zijn om een beamer met een nog hogere lichtopbrengst te kiezen.

Aantal Ansi lumen bij game beamers 

 

 Gewenste projectiebreedte 
 Minimale lichtopbrengst:
 205 centimeter
 1000 - 2000 Ansi Lumen 
 225 centimeter
 1500 - 2500 Ansi Lumen
 235 centimeter
 2000 - 3000 Ansi Lumen
 265 centimeter
 2500 - 3500 Ansi Lumen


5. Levensduur van de beamerlamp

De levensduur van een beamerlamp is van belang omdat de lamp na verloop van tijd zal moeten worden vervangen. Als de lamplevensduur kort is, zul je vaker een nieuwe lamp moeten kopen, wat kan leiden tot hogere kosten op de lange termijn. Daarom is het handig om een beamer te kiezen met een lange lamplevensduur, zodat je niet vaak een nieuwe lamp hoeft te kopen. Dit kan helpen om de totale kosten van het gebruik van de beamer op de lange termijn te verlagen. Wanneer je een game beamer wilt aanschaffen, welke zonder een lamp werkt, dan kan je kiezen voor een LED beamer of een laser beamer.

6. Aansluitmogelijkheden

De aansluitingen van een spelcomputer zijn van belang bij de aanschaf van een beamer omdat ze bepalen welke manier van verbinding mogelijk is tussen de spelcomputer en de beamer. Als de aansluitingen van de spelcomputer niet compatibel zijn met de aansluitingen van de beamer, zal het beeld niet op de beamer kunnen worden weergegeven. Daarom is het belangrijk om te controleren of de aansluitingen van de spelcomputer en de beamer compatibel zijn voordat u een beamer koopt. Meestal wordt er voor de verbinding tussen een beamer en een spelcomputer een HDMI aansluiting gebruikt. Alle beamers hebben deze aansluiting inmiddels.

Lees aansluitingen van een beamer voor meer informatie.

7. Geluidskwaliteit

Wanneer je al een geluidsinstallatie hebt, dan kan je deze natuurlijk op de spelcomputer aansluiten. Zo krijg je het geluid gemakkelijk over de speakers te horen. Wanneer je het geluid via de beamer wilt laten horen, dan kan dat ook, maar de ingebouwde speaker bij een beamer heeft meestal geen super kwaliteit. Dit komt omdat de speaker in de beamer slechts 5-10 watt heeft. Er zijn nu wel ultra short throw beamers, welke een betere speaker heeft en u wel van voldoende game geluid kunt genieten. Wanneer je dus geen geluid set hebt, dan kan een UST beamer een goede oplossing voor je zijn. 

8. Prijs game beamer

Voordat je een game beamer wilt aanschaffen, zal je eerst een budget moeten bepalen. Wij hebben beamers waarmee je kan gamen van ongeveer € 550,00 tot € 5.000,00. Er is geen specifieke prijs voor een game beamer, omdat dit afhankelijk is van je persoonlijke voorkeuren en hoe je de beamer gaat gebruiken. Lees dit artikel daarom goed door en maak een verstandige keuze. Wanneer wij je met de keuze kunnen helpen, neem dan gerust contact met ons. Wij helpen je graag en hebben al honderden gamers op weg geholpen.

Naar het overzicht met game beamers.

9. Positie van de beamer

Ook de opstelling en de positie van de beamer is van belang bij het spelen van spelletjes. Bij sommige games moet je namelijk bewegen. Als je in de straal van de beamer staat tijdens het spelen van spelletjes, kan dit onhandig zijn omdat je schaduw dan in beeld op het projectiescherm wordt geprojecteerd. Als je door de straal beweegt, kan dit ervoor zorgen dat het beeld op het scherm verandert, wat kan leiden tot vertragingen of een onnatuurlijk gevoel tijdens het spelen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om de beamer op een vaste positie te plaatsen, zodat het beeld op het scherm stabiel blijft. Als je de beamer op een vaste positie plaatst, moet je ervoor zorgen dat je een geschikte afstand van de beamer hebt, zodat het beeld op het scherm voldoende scherp is.

De juiste projectieafstand berekenen.

Wanneer je veel spelletjes speelt, waarbij de moet bewegen dan kan een short throw beamer uitkomst bieden. Deze beamers maken een groot beeld op een korte afstand. Hierdoor beweeg je eigenlijk achter de beamer en loop je dus niet door de lichtstraal heen. Bekijk hier de short throw beamers. Je kan een game beamer natuurlijk ook aan het plafond bevestigen, waardoor je dit probleem niet hebt.

Opstelling game beamers

Op de afbeelding rechts komt er geen schaduw in uw beeld.

Welke game beamers zijn er?

Bekijk ons assortiment aan game beamers

Welke beamer voor gamen?

Beamerexpert raadt de volgende beamers aan. Neem een game beamer met een lage input lag, zoals de BenQ TK700STi 4K gaming beamer of de BenQ X3000 met 4ms. Ook de Optoma HD29He met een lag van 8,4 ms of de Optoma UHD38x met een lag van 4,2 ms. Zo is er nauwelijks vertraging tussen de controller en de actie op het scherm. Zo komen de games extra vloeiend over en zijn tegenstanders je nooit een stap voor. Vooral wanneer je de nieuwste games speelt, raden wij aan dat de beamer 4K en HDR ondersteunt. Je profiteert hiermee maximaal van de haarscherpe beelden en het brede kleurbereik.

Persoonlijk advies

Wilt u meer weten over gaming beamers of wilt u weten welke beamer het beste geschikt is voor uw situatie neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909. Wij helpen u graag verder of komen bij u langs om uw situatie te bekijken.

Meest gestelde vragen over game beamers

"Wat is het verschil tussen een game beamer en een normale beamer?"

Een game beamer is een beamer die speciaal is ontworpen voor het spelen van videogames. Ze hebben vaak een lagere vertraging (lag) en een hogere refresh rate, wat betekent dat het beeld vloeiender en responsiever is. Normale beamers zijn meer gericht op het weergeven van presentaties en films.

"Wat is de beste resolutie voor een game beamer?"

Het is moeilijk om te zeggen wat de "beste" resolutie is, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals de grootte van het scherm, de afstand tot het scherm en de gevoeligheid van je ogen voor pixels. Als algemene richtlijn geldt dat hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld zal zijn. Een resolutie van 1080p (1920x1080 pixels) is een goede keuze voor de meeste games en zal voldoende scherpheid bieden voor de meeste mensen.

"Kan je een Playstation aansluiten op een beamer?"

Ja, het is mogelijk om een Playstation aan te sluiten op een beamer. Er zijn een aantal manieren om dit te doen, afhankelijk van de specificaties van je beamer en de Playstation-console die je gebruikt. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:

 1. HDMI-kabel: De meest eenvoudige manier om een Playstation aan te sluiten op een beamer is via een HDMI-kabel. Deze kabel verbindt de HDMI-uitgang van de Playstation met de HDMI-ingang van de beamer. Dit zorgt voor een digitale verbinding die beeld en geluid in één keer verzendt. Dit is de meest gebruikte manier voor recentere generaties van de playstation.

 2. VGA-kabel: Als je beamer geen HDMI-ingang heeft, kun je een VGA-kabel gebruiken. Deze kabel verbindt de VGA-uitgang van de Playstation met de VGA-ingang van de beamer. Dit zorgt voor een analoge verbinding die alleen beeld verzendt.

 3. AV-kabel: Als je beamer geen HDMI- of VGA-ingang heeft, kun je een AV-kabel gebruiken. Dit verbindt de audio- en video uitgangen van de Playstation met de AV-ingangen van de beamer.

Houd wel rekening met de specificaties van de beamer, zoals de maximale resolutie die ondersteund wordt en of er een speciale compatibiliteit is met de Playstation.

Het is altijd aan te raden om de gebruiksaanwijzing van zowel de beamer als de Playstation te raadplegen voor meer specifieke informatie over de aansluitingen en instellingen.

Meer lezen over de aansluitingen van een beamer of het aansluiten van een beamer.

Overige soorten beamers:

Bent u niet op zoek naar een game beamer? Hieronder kunt u onze overige soorten beamers vinden:

Tags: game beamer, gaming, spelletjes, racen, voetbal games

Handige links: BeamersBeamerlampen

Vragen of advies over short throw beamers of over uw beamer?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x