Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
Professionele klantenservice
Originele kwaliteitsproducten
Laagste prijsgarantie
Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
Hulp nodig? Bel ons of vul het contactformulier in
Keurmerk
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0

    Nieuwe product video van de Epson EB-810E!Bekijk onze nieuwe product video van de Epson EB-810E. Dé zakelijke UST projector van dit moment.Lees meer

    Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
    Professionele klantenservice
    Originele kwaliteitsproducten
    Laagste prijsgarantie

    Nieuwe product video van de Epson EB-810E!Bekijk onze nieuwe product video van de Epson EB-810E. Dé zakelijke UST projector van dit moment.Lees meer

    Door Marvin Looijenga

    Review Optoma UHD55 4K UHD home cinema beamer

    Voor- en nadelen van de Optoma UHD55

     4K UHD resolutie voor home entertainment en gaming.
     Gemoterische correctie: beeld aanpasbaar op individuele punten.
     Lage input lag van 15,7 ms voor gamers en hun games.
     Hoog contrast en ware kleuren voor optimaal kijkgenot.
     Ondersteunt HDR en HLG content voor meer details en textuur.
     Twee HDMI ingangen, switchen van bron is eenvoudig.
     240Hz voor vloeiende motie en minder vertraging.
     Met 3600 ANSI lumens voor een duidelijk en heldere weergave.
    Er wordt geen HDMI-kabel meegeleverd.

    Aangeraden door de expert voor een home entertainment beamer

    - Een zeer scherpe prijs voor de geboden specificaties.
    - Dankzij de 4K resolutie projecteert u haarscherpe beelden.
    - De razendsnelle verversingssnelheid van 240 Hz maakt soepel gamen mogelijk.
    - Het hoge contrast en de ware kleuren bieden een optimaal kijkgenot.
    - Digitale zoom en verticale lensshift maken het afstellen eenvoudiger. Geometric correction: pas het beeld op individuele punten aan voor de beste  kijkervaring.

    Kenmerken

    Zoals gezegd maakt de Optoma UHD55 gebruik van een Texas Instruments DMD 0.47 DLP-chipset in combinatie met XPR (Xpanded Pixel Resolution) om beelden met een 4K-resolutie op te lossen. Optoma maakt ook gebruik van een 8-segment RGBWRGBW kleurenwiel. Gelukkig hebben wij gedurende onze tijd tijd met de UHD55 geen regenbogen ervaren, wat altijd een potentiële zorg is bij DLP-projectoren. Ons gebruikelijke advies geldt echter: als u weet dat u gevoelig bent voor regenbogen, werk dan met een verkoper die retourzendingen accepteert.

    De UHD55 is berekend op 3.600 ANSI lumen en ondersteunt een breed kleurenspectrum van de DCI-P3 kleurruimte met een specificatie van 97% dekking. Dit wordt bereikt met behulp van een filter dat wordt ingeschakeld op basis van het gebruik van de WCG-beeldmodi. De opgegeven levensduur van de lamp varieert afhankelijk van het gebruik en de gebruikte helderheidsmodus. Volgens de specificaties van Optoma kan de standaard Bright-modus 4.000 uur worden gebruikt. Eco zorgt voor 10.000 uur en Dynamic zorgt voor 15.000 uur. Zelfs als u bedenkt dat de UHD55 een beproefde lichtbron op basis van een lamp gebruikt, zou de meegeleverde lamp vele gebruikersjaren moeten meegaan voordat deze moet worden vervangen, tenzij u een zeer zware gebruiker bent en altijd in de helderste modus werkt. Als u een lamp nodig hebt, kosten vervangende lampen 212 Euro.

    Optoma heeft zijn zinnen gezet op de gamer die op het grote scherm wil gamen en dat blijkt uit de extreem lage inputvertraging. De input lag varieert afhankelijk van de resolutie en bron timing, met frame rates van 60hz, 120hz, of 240hz resulteert in lagere latency als de frame rate toeneemt. De gespecificeerde input lag varieert van 17ms voor 1080p/60hz en 4K/60hz; 1080p/120hz is gewaardeerd op een indrukwekkende 8,6ms, terwijl 1080p/240hz een nog lagere 4,4ms is. Dit is ongeveer de laagste input lag die u kunt vinden op een gaming projector vandaag en wordt geassocieerd met de meest recente DLP-chipset. Deze cijfers passen 

    De UHD55 biedt een overvloed aan aansluitingen op het apparaat, met twee HDMI 2.0a poorten, een VGA-poort, een 3,5mm audio-ingangsaansluiting en een 3,5mm audio-uitgang, een S/PDIF-optische uitgang, een 12V-trigger, drie USB A-poorten waarvan één kan worden gebruikt voor service en als een DC 5V uitgang om apparaten zoals een streaming stick te voeden, terwijl de overige twee USB-poorten kunnen worden gebruikt voor het afspelen van media of met de meegeleverde Wi-Fi-dongle. Er is ook een RJ45 LAN-poort en een RS232-poort aanwezig op het apparaat. Met zoveel beschikbare aansluitingen is het moeilijk voor te stellen dat het apparaat niet zou kunnen voldoen aan de behoeften voor wat men ook probeert aan te sluiten.



    De HDMI-poorten hebben echter verschillende functies die gekoppeld zijn aan specifieke poorten en voor sommigen kan dit problematisch zijn, afhankelijk van de bronnen die zij erop hebben aangesloten en wat zij uit elke bron willen halen. Het probleem hier is dat HDMI 1 exclusieve toegang heeft tot de Enhanced Gaming-functie, die de ingangslatentie van de UHD55 vermindert. Zonder deze functie is de invoerlatentie in alle gevallen verdubbeld. Waar dit meer een probleem wordt, is dat HDMI 2 exclusieve toegang heeft tot de WCG (Wide Color Gamut) beeldprofielen. Wanneer de WCG-beeldprofielen worden geselecteerd, wordt het WCG-filter ingeschakeld, dat wordt gebruikt om de kleurruimtedekking van DCI-P3 uit te breiden tot de beweerde 97%. Dit is uiterst belangrijk voor HDR-kleurweergave.

    U kunt waarschijnlijk al zien waar dit problematisch wordt. Gamers die een betere kleurweergave willen voor HDR, gepaard met een breed kleurengamma, kunnen dat effectief niet behalen als ze tegelijkertijd een extreem lage inputlatentie willen hebben. Optoma geeft de gebruiker de keuze tussen het een of het ander; het is niet mogelijk om beide te hebben. Als de game geen HDR is en alleen SDR, dan is dit geen probleem als de gebruiker kiest voor HDMI 1. Maar aangezien HDR steeds belangrijker wordt voor gaming, is het moeten kiezen een teleurstelling. Ik vind dit een grote vergissing, want ik kan geen goede reden bedenken om deze functies te splitsen, tenzij het om een technische beperking gaat. Het had veel beter geweest als beide functies op één enkele ingang aanwezig waren als het niet mogelijk was om ze op beide te hebben. Op die manier zouden gebruikers de mogelijkheden van de UHD55 beter en volledig kunnen benutten.

    Prestaties

    De UHD55 heeft standaard zes speciale beeldmodi voor SDR, één voor 3D en vier voor HDR. De UHD55 biedt ondersteuning voor ISF-beeldmodi die kunnen worden ontgrendeld en vergrendeld om te voorkomen dat instellingen worden gewijzigd. Deze zijn bedoeld voor professionele calibrators, maar kunnen worden geopend met behulp van de afstandsbediening en het invoeren van de volgende toetsdruk volgorde: Power, Up, Down, Up, Up. Zodra deze code is ingevoerd, krijgt de gebruiker een menu met de opties Uit, Aan en Ontgrendelen (waarmee de modi kunnen worden bewerkt). Dit brengt de SDR-beeldmodi op een totaal van acht, waaronder Cinema, HDR Sim, Game, Reference, Bright, WCG_SDR, ISF Day en ISF Night. Het aantal 3D-beeldmodi bedraagt nu twee, waaronder 3D en ISF 3D. Het aantal HDR-beeldmodi blijft ongewijzigd: vier, namelijk HDR, HLG, WCG_HDR en WCG_HLG. Nogmaals, het is belangrijk op te merken dat alle beeldmodi met het WCG-voorvoegsel alleen toegankelijk zijn via de HDMI 2-poort. Ook al zijn ze zichtbaar in het menu Beeldinstellingen Display Mode voor alle ingangen, ze kunnen alleen worden geselecteerd voor gebruik als de bron is aangesloten op HDMI 2.

    De UHD55 biedt regelbare grijswaarden- en kleurinstellingen in alle beeldmodi. De witbalans kan worden aangepast met 2-punts RGB-regelaars voor Gain en Bias. Het Color Management System (CMS) stelt de gebruiker in staat de tint, verzadiging en versterking aan te passen voor WRGBCMY binnen de doelkleurruimte. Er zijn voorgedefinieerde gamma-opties beschikbaar, variërend van 1,8 tot 2,6, evenals film-, video- en grafische gamma-opties die een lichtere variatie toepassen op de gammacurve. De prestaties van de beeldmodi varieerden, met sommige modi vertoonden een groene vertekening en andere een blauwe vertekening. HDR werd op vergelijkbare wijze weergegeven. De uit de doos prestaties waren aangenaam, hoewel sommige kleuren niet de juiste tint of verzadiging hadden. Een kalibratie was nodig om het beeld op zijn best te laten zien, maar voor degenen die de projector gebruiken met de standaardinstellingen, waren de meest nauwkeurige modi de Reference beeldmodus voor SDR en de HDR beeldmodus voor HDR. Het gebruik van Standard gamma, 2.2 of 2.4, in combinatie met Eco+ of Dynamic helderheidsmodus en Brilliant Color ingesteld op 1 voor SDR en 9 voor HDR, leverde het meest evenwichtige beeld op.


    Met behulp van de meegeleverde tweepuntsregeling voor gain en bias richtte ik mijn aandacht op het neutrale witpunt van D65, de standaard in de productie-industrie. Hierna volgde een volledige kalibratie van het color management system (CMS) voor de RGBCMY primaries en secundaire kleuren. De postkalibratie voor SDR resulteerde in een piek van 16,75 fL/57,4 nits voor de Reference in mijn bioscoopzaal. Voor HDR-postkalibratie werd een piek van 36,35 fL/124,57 nits gemeten zonder gebruik van het WCG-filter. Toen het filter werd ingeschakeld voor WCG_HDR, was de kalibratie 25,76 fL/88,27 nits - ongeveer 29% minder helder, maar de dekking van de DCI-P3-gamma verbeterde van 69,93% naar 92,79%. De SDR-gammadekking in de Rec.709 kleurruimte was 93,2% zonder filter en 115% met het WCG_SDR-filter ingeschakeld.

    De postkalibratie was een groot succes en verliep beter dan verwacht. Een uitgebreide analyse van meer dan 150 kleurpatronen resulteerde in een gemiddelde afwijking van slechts 1,6 dE en een maximale afwijking van 4,7 dE, die kon worden toegeschreven aan de 100% verzadigde primaire kleuren rood, groen en blauw. Alle overige kleurpunten waren nauwkeuriger, met afwijkingen onder 1 of net onder 2 dE. De resultaten van de HDR-kalibratie waren eveneens uitstekend en beter dan verwacht. Het gebruik van WCG_HDR of HDR bepaalt echter de uitkomst van de HDR-kalibratie. Zonder WCG_HDR is de projector niet in staat om groen naar de gewenste waarden te verplaatsen, waardoor het ver afwijkt van de as, bijna tussen groen en geel. Als de gebruiker WCG_HDR gebruikt, kan deze afwijking worden gecorrigeerd, maar tegen een kostenpost op het gebied van lichtopbrengst.

    Metingen

    De Optoma UHD55 is berekend op 3600 ANSI lumen. De helderste beeldmodus in SDR was Bright en in HDR was dit de HDR beeldmodus. In SDR meet deze beeldmodus 2.746 ANSI lumen, wat 76,27% is van de 3.600 ANSI nominale specificatie van Optoma en helaas 3,72% buiten de 20% tolerantie van de ISO21118 specificatie valt. De instellingen van de helderheidsmodus ECO en ECO+ werden hetzelfde gemeten en resulteerden in een afname van het licht met 35%. Dynamic en Bright werden hetzelfde gemeten en hadden geen lichtvermindering tussen de twee helderheidsstanden. Bij gebruik van de WCG-filter werd een afname van 29,1% van de lichtopbrengst gemeten.

    Aansluitingen

    Optoma UHD55 connections

    - HDMI 2.0a (x2; HDCP 2.2)
    - VGA (x1; YPbPr/RGB)
    - USB 2.0 type A (x3; 1 x 5V power delivery/service; 2x media playback)
    - RJ45 LAN 100 base Tx
    - RS-232C
    - 1 Mini Jack (3.5 DC12v trigger)
    - 2 Mini Jack (x1 3.5mm Audio In; x1 3.5mm Audio Out)
    - S/PDIF (x1 Optical output)

    Conclusie

    De Optoma UHD55 is een solide entree in de gaming ruimte voor groot scherm gaming en doet het ook goed met cinema content. Met zijn aantrekkelijke prijs en een van de laagste gaming input latentie die je kunt vinden - zelfs onder direct-view display technologieën zoals LCD - is het een zeer haalbare keuze. De out of the box prestaties zouden iets beter kunnen zijn, maar met een kalibratie is hij goed in te stellen en kan hij vrij nauwkeurig zijn, specifiek voor SDR. HDR zou iets beter kunnen, maar het is verre van slecht.

    De problemen die hardcore gamers zullen hebben, zijn het ontbreken van HDMI 2.1 (wat momenteel gebruikelijk is bij alle DLP-projectoren voor consumenten) en de ongebruikelijke configuratie waarbij de Enhanced Gaming-functie is gekoppeld aan HDMI 1, waardoor deze niet kan worden gebruikt naast de WCG-beeldmodi die zijn gekoppeld aan de HDMI 2-ingang. Gebruikers die de meest nauwkeurige beeldmodi willen om HDR-inhoud adequaat weer te geven en de laagst mogelijke ingangslatentie willen, zullen moeten kiezen. Een meer casual gamer zal dit echter niet erg vinden, en voor de huidige straatprijs van € 1.449,00 van de UHD55 moeten mensen die een alles-in-één oplossing zoeken voor gaming en thuisbioscoop zeker een kijkje nemen.

    Nu verkrijgbaar bij de expert


    De Optoma UHD55 is verkrijgbaar in het wit. De verkoopprijs voor de UHD55 is € 1.449,00 

     > Bestel hier de Optoma UHD55

    Heeft u vragen of opmerkingen over de Optoma UHD55? Neem dan gerust contact op met de expert!


    Vergelijk dit product 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking